Fermzilla 30l All round

Hei, har et par spørsmål
Kan man gjære alle øltyper under trykk på temperaturer rundt 17 grader?
Er de ferdig gjæret og klar for overføring til fat på 7 dager?
 
Svaret her er vel egentlig nei
Trykk/ temperatur og tid er alle variabler avhengig av hverandre
Forskjellige øltyper krever forskjellige temperaturer for å få frem det beste
 
Det høres ut som en rask og enkel måte. Blir øllet like godt hvorfor ikke?
Nå gjærer jeg ikke under trykk selv, men har fått med meg litt (senest i dag i en annen tråd). Det er en (noe ubegrunnet) "hype", ingenting annet. Gjærer du en ale under trykk, vil du miste nettopp det som gjør en ale, smak, esterproduksjon ++, samt at gjæren vil trives dårlig, du kan risikere at den stopper opp for tidlig (ref en annen tråd i dag). Eneste "fornuftige" å gjære under (litt) trykk er lagere, da kan du gjære i tilnærmet romtemperatur. Gjæren blir fortsatt hemmet, men det ønsker man med en lagergjær, ellers hadde den tatt helt av og du hadde fått usmaker. Holmentoppen skrev at det helt på slutten av en(hver) gjæring kan være fornuftig å sette gjærfatet under noe trykk (0,2 bar?) for å kompensere for volumminskning ved en cold crash. Det høres riktig ut. Ellers ser jeg ingen fordeler.

Hvor har du hørt/fått vite at dette skulle være så bra?
 
Nå gjærer jeg ikke under trykk selv, men har fått med meg litt (senest i dag i en annen tråd). Det er en (noe ubegrunnet) "hype", ingenting annet. Gjærer du en ale under trykk, vil du miste nettopp det som gjør en ale, smak, esterproduksjon ++, samt at gjæren vil trives dårlig, du kan risikere at den stopper opp for tidlig (ref en annen tråd i dag). Eneste "fornuftige" å gjære under (litt) trykk er lagere, da kan du gjære i tilnærmet romtemperatur. Gjæren blir fortsatt hemmet, men det ønsker man med en lagergjær, ellers hadde den tatt helt av og du hadde fått usmaker. Holmentoppen skrev at det helt på slutten av en(hver) gjæring kan være fornuftig å sette gjærfatet under noe trykk (0,2 bar?) for å kompensere for volumminskning ved en cold crash. Det høres riktig ut. Ellers ser jeg ingen fordeler.

Hvor har du hørt/fått vite at dette skulle være så bra?
Det er det jeg vil vite. Når du ser på reklamefilmer på nettet blir gjæring under trykk beskrevet som enkelt og med like gode resultater, men ingen info om øltype (bortsett fra lager). Så spørsmålet blir; Bør jeg gjære under trykk? Hvilke øltyper kan med fordel gjæres under trykk? Hvilke øltyper bør ikke gjæres under trykk? Kan ikke finne denne infoen på nettet.
 
Det er det jeg vil vite. Når du ser på reklamefilmer på nettet blir gjæring under trykk beskrevet som enkelt og med like gode resultater, men ingen info om øltype (bortsett fra lager). Så spørsmålet blir; Bør jeg gjære under trykk? Hvilke øltyper kan med fordel gjæres under trykk? Hvilke øltyper bør ikke gjæres under trykk? Kan ikke finne denne infoen på nettet.

Det er en veldig enkel og effektiv måte å få tak i pengene dine på:).
 
Nevnte ikke Scott Janish i podcasten at de alltid har et lite trykk når de dryhopper i NEIPA for å holde aromaen i ølet. Om man velger denne tilnærmingen kan jo trykkfermenteringskarene være hendige
 
Nevnte ikke Scott Janish i podcasten at de alltid har et lite trykk når de dryhopper i NEIPA for å holde aromaen i ølet. Om man velger denne tilnærmingen kan jo trykkfermenteringskarene være hendige

Jo, det stemmer. Så jeg får vel innrømme dem livets rett, da:).

Jeg har sant å si en ubrukt allrounder stående. Så kanskje neste humlebrygg skal gå på den.
 
Men han tørrhumler vel helt på slutten så evt trykk uansett ikke ødelegger noe for gjæringa om jeg har forstått det rett.
 
Jeg bruker fermzilla. Trykk gjærer ale. Men ikke før etter stormgjæringen er over. Dette for å få frem estere og de smakene som ale gjæren gir. Etter endt stormgjæring setter jeg på 7psi og lar dette kose seg til den er ferdig. Så øker jeg trykket under coldcrash og da etter en uke ca så har jeg ferdig karbonert øl klar til å overføres på flasker med mottrykks fyller. Oksigenfritt.
 
Jeg bruker fermzilla. Trykk gjærer ale. Men ikke før etter stormgjæringen er over. Dette for å få frem estere og de smakene som ale gjæren gir. Etter endt stormgjæring setter jeg på 7psi og lar dette kose seg til den er ferdig. Så øker jeg trykket under coldcrash og da etter en uke ca så har jeg ferdig karbonert øl klar til å overføres på flasker med mottrykks fyller. Oksigenfritt.
Høres ut som du har sakene under kontroll, selv om rett etter stormgjæringen kanskje er litt tidlig? Har du noen gang hatt problem med å nå FG med fremgangsmåten din? :)
 
Ja rett etter er nok litt vanskelig å sjekke også. Sitter ikke ved siden av og passer på når aktiviteten roer seg er vel bedre å si.
Så setter jeg på trykket. Kan fort gå et par dager etter at den værste stormen har gitt seg.
Har nådd FG med alle de bryggene jeg har brygget til nå.
 
Dette for å få frem estere og de smakene som ale gjæren gir.

Mener du at trykk fremhever estere eller at ved å trykksette etter stormgjæring så får du mere estere enn om du har trykk under hele gjæringen?

Min lille forståelse er at trykksetting minsker produksjon av estere.
 
Sist redigert:
Mener du at trykk fremhever estere eller at ved å trykksette etter stormgjæring så får du mere estere enn om du har trykk under hele gjæringen?

Min lille forståelse er at trykksetting minsker produksjon av estere.
Han mente nok at han gjærer vanlig frem til etter stormgjæringen har roet seg, først da spunder han.
 
Tilbake
Topp