Hvordan rengjøre? -nybegynner

Har nettopp kjøpt litt bryggeutstyr, inkludert rengjøringsmiddel. Jeg fikk med to sorter rengjøringsmiddel, en Chemipro oxi og en young's steriliser and cleaner. Spørsmålet lyder: hva skal jeg med to? Hadde jeg bare fått én ville alt vært mye enklere. Hvilket middel skal jeg bruke til hva? Er det mulig å bruke for mye? Ønsker ikke å bli drept av vaskemiddel. Har dere meninger om andre vaskemidler som er enklere å bruke (så jeg slipper å ha to typer middel)? Setter stor pris på respons.

Av utstyr har jeg:
- Kjele, ca 24l
- gjæringsbøtte med tapp
- temperaturmåler (tynn søyle av glass som går ned i væsken)
- hydrometer
- to sorter rengjøringsmiddel
- børste
 
Har nettopp kjøpt litt bryggeutstyr, inkludert rengjøringsmiddel. Jeg fikk med to sorter rengjøringsmiddel, en Chemipro oxi og en young's steriliser and cleaner. Spørsmålet lyder: hva skal jeg med to? Hadde jeg bare fått én ville alt vært mye enklere. Hvilket middel skal jeg bruke til hva? Er det mulig å bruke for mye? Ønsker ikke å bli drept av vaskemiddel. Har dere meninger om andre vaskemidler som er enklere å bruke (så jeg slipper å ha to typer middel)? Setter stor pris på respons.

Av utstyr har jeg:
- Kjele, ca 24l
- gjæringsbøtte med tapp
- temperaturmåler (tynn søyle av glass som går ned i væsken)
- hydrometer
- to sorter rengjøringsmiddel
- børste

Selv bruker jeg Starsan til det meste. Jeg blander den og bruker den når jeg skal rengjøre alt av utstyr før brygging (fyll en sprutflaske og spray på alt som kan sprayes - ikke farlig om du får noe i ølet, det er drikkenes (!)). For rengjøring etter brygging bruker jeg vanlig klor (tror jeg bruker 4 korker pr. 25 liter, husker ikke helt). Da fyller jeg vasket gjæringsbøtte med denne blandingen og hiver oppi alt av utstyr og lar det ligge en liten stund før det skylles med vann.
 
Nå har ikke jeg erfaring med disse to produktene, men generelt benytter man to ulike produkter i hjemmebrygging: Et vaskemiddel for å rengjøre utstyr, og et desinfiseringsmiddel for å desinfisere allerede vasket og rengjort utstyr som skal i kontakt med vørter eller øl, etter at det er nedkjølt etter koking. Selv bruker jeg PBW til vasking og Star San til desinfisering.
 
Muchos gracias. Ettersom det står "rengjøringsmiddel" på den ene flasken og "steriliser and cleaner" på den andre, så antar jeg at rengjøringsmiddelet skal brukes etter brygging men steriliser skal brukes før.
 
Rengjøring kan gjøres med zalo, maskinoppvaskmiddel, pbw eller klor (eller hva du måtte føle for).
Det viktige er desinfisering. Klor tar seg av det også, men bør nok kanskje ikke blandes for mye i brygget. Starsan bruker jeg, blandet ut i en spruteflaske er det veldig hendig.
 
Jeg bruker en god blanding av Zalo Antibakteriell, PBW og Starsan. Det jeg liker med Zalo er at den lukter ganske kraftig, så det er enklere å skylle med den til lukta er borte. Jeg bruker 5 liter ferdigblandet pbw i varmt vann til rengjøring av gjæringskar, både før det tappes vørter på det og etter ferdig gjæring før lagring av karene. Alt av kar og kjeler rengjøres med den myke siden av en svamp. :)
 
Jeg trodde ølbryggere skydde Zalo som hvitløk? Jeg mener å ha lest at det dreper skum når man vasker glass med Zalo osv? Har jeg drømt?
En gammal seigliva myte det. Kan vel ha en negativ effekt dersom man doserer alt for mye zalo i vaskevannet, men blander man tynt nok til at det tar merker på glasset fra fingre og lepper, og skyller det greit etterpå så har ikke jeg merka noe negativt med å vaske ølglass med Zalo. Glasset mitt fra Ukens Øl med Spitfire så sank jeg i hop og tenkte å neii.... Det hadde nok vært med i maskinvask en runde sammen med tallerker og bestikk.

Kan for forsøkets skyld ta et ubrukt glass og tappe opp med bitter i det og et velbrukt et, for å se forskjell.
 
Sist redigert:
Og jeg vasker ikke flaskene i det hele tatt, jeg bare skyller dem etter bruk og star san-er før fylling. Så da roer jeg stressnivået på dette.

Vaske, skylle går ikke det litt ut på ett.. Etter bruk skyller jeg flaska ett par gnager med varmt vann og inspiserer flaska mot lyset. Ser det da ok ut setter jeg til tørk og kun en runde star san før neste fylling
Hvis ikke kaster jeg bare flaska hvis jeg ikke gidder bruke "sterkere lut"
 
Hvis ikke kaster jeg bare flaska hvis jeg ikke gidder bruke "sterkere lut"
Har ment å teste Vanish Oxi Action Crystal White på glass i oppvaskmaskinen. PBW prisene er ganske drøye om dagen. Kan 129 kr for 1.5 kilo på FK gjøre nytten så... Skal være samme virkestoff som Chemipro Oxi. Igjen klarer jeg altså å spore av en tråd her... ;) Men det kan være nyttig dersom Vanish fungerer godt på bryggeutstyr til en billigere peng.
 
En gammal seigliva myte det. Kan vel ha en negativ effekt dersom man doserer alt for mye zalo i vaskevannet, men blander man tynt nok til at det tar merker på glasset fra fingre og lepper, og skyller det greit etterpå så har ikke jeg merka noe negativt med å vaske ølglass med Zalo. Glasset mitt fra Ukens Øl med Spitfire så sank jeg i hop og tenkte å neii.... Det hadde nok vært med i maskinvask en runde sammen med tallerker og bestikk.

Kan for forsøkets skyld ta et ubrukt glass og tappe opp med bitter i det og et velbrukt et, for å se forskjell.
Det er i alle fall devis ei myte, som går tilbake på at oppvaskmiddel var tilsatt et sulfonat som blei forbudt tidlig på 1970-tallet, og som nok gjorde glassene nokså uegna til øl. Men de inneholder fremdeles andre sulfonater. Noe av poenget er jo å bryte overflatespenninger - og det er vel det som ødelegger skummet, trur jeg. Jeg skal ikke si at det ikke er tilrådelig å bruke Zalo nå, men jeg er ikke helt sikker på at det er det beste å vaske ølglass med, heller.

Krystallsoda skal være det beste - men det finnes ikke i butikkene lenger:(.
 
Kjøpte en boks med Vanish, men ser nå etterpå at på ingredienslista står der både tensider og parfyme.. Da er det nok en anna variant i Norden enn Europa, eller endra oppskrift på denne.
 
Det er i alle fall devis ei myte, som går tilbake på at oppvaskmiddel var tilsatt et sulfonat som blei forbudt tidlig på 1970-tallet, og som nok gjorde glassene nokså uegna til øl. Men de inneholder fremdeles andre sulfonater. Noe av poenget er jo å bryte overflatespenninger - og det er vel det som ødelegger skummet, trur jeg. Jeg skal ikke si at det ikke er tilrådelig å bruke Zalo nå, men jeg er ikke helt sikker på at det er det beste å vaske ølglass med, heller.

Krystallsoda skal være det beste - men det finnes ikke i butikkene lenger:(.
Joker selger krystallsoda, bruker det til å vaske utstyret med innimellom
 
Tilbake
Topp