Nylig innhold av Børre Aursnes

  1. Børre Aursnes

    Hva skal jeg med et eikefat

    Hva vokser du med? Vil ikke voks hindre opptak av smak fra tønnen?
  2. Børre Aursnes

    Chit malt hos Brygg Selv

    Det er vel særlig proteininnholdet og derved bedring av sumholbarbarheten som har vært et viktih poeng med chit? Lite smak, ABV påvirkning og bedre skum? Det har vel vært et alternativ til carapils? Men om det merkes? Tja. Jeg pleier ikke å ha dårlig skum, men om det skyldes chit eller ei...
  3. Børre Aursnes

    Industripils

    Joda, at den ikke alltid har gjort jobben ferdig i gjæringskaret har vel også mange erfart på kjellergulvet i form av flaskebomber. Litt bevegelse var det som skulle til. Mange ganger, hvor tilsynelatende manglende utgjæring oppstår, tror jeg skyldes forhold som enten feil i meskingen e.l...
  4. Børre Aursnes

    Industripils

    Du mener gjæren dør ut? Uten at det skyldes andre, ubedte gjester spiser sukkeret?
  5. Børre Aursnes

    Industripils

    Selv om det er litt lite gjær, vil den spise alt sukkeret den kan spise, med mindre du avbryter gjæringen på noe vis, dvs. med varme eller gjærsopp. Det vil ta noe lenger tid, og eventuelt fortsette på flaske. Men de sukkerartene gjæren er i stand til å prosessere, vil bli prosessert. Lite...
  6. Børre Aursnes

    Industripils

    Jeg tror ikke gjør mengden, innenfor rimelighetens grenser, er det som gjør den søt. Jeg tror det heller kan skyldes høy mesketempratur, valg av gjær eller maltblandingen. Lite gjær sies å gi mer ester produksjon, men den gjæret alt som er av sukker uansett.
  7. Børre Aursnes

    DMS i tysk pils (?)

    Hold oss oppdatert
  8. Børre Aursnes

    DMS i tysk pils (?)

    Det virker rimelig. Med 2-3 etasjer høye tanker, vil dessuten temperaturforskjellen blir veldig stor dersom det sitter en kokeplate i bunnen.
  9. Børre Aursnes

    DMS i tysk pils (?)

    Koketempratur faller forbausende fort ved stigende høyde over havet. Ved 300 m.o.h. er den allerede nede på 99 grader. Det er vel en del bryggerier, særlig i Tyskland som ligger noen meter over havet. Ringnes ligger vel på drøyt 200 m.o.h. og koker på rundt 99,3⁰C. Fordamping av DMS er så vidt...
  10. Børre Aursnes

    DMS i tysk pils (?)

    Med 30.000 L eller mer i tanken, blir det store tall både for avdamping og strømforbruk. 10 øre spart pr. flaske blir 9.000 kr pr batch. Med 2 batcher i uka blir det 1.000.000 kroner på bunnlinjen pr år. De sparer nok der de kan.
  11. Børre Aursnes

    DMS i tysk pils (?)

    Kom på en ting til. Jeg vet ikke hvor mye oksygen de har i vørten ved gjæring start.
  12. Børre Aursnes

    Muligheter for helt fersk ølbrygger, ølsett, maskiner

    Kanskje, jeg vet ikke hva tabelettene inneholder. Men jeg ville begynt å bruke de metodene hjemmebryggere verden rundt bruker: PBW eller lignende såpe for vask. Den er ikke ulik kaustisk soda, men mindre skadelig. Vasken fjerner rester av "møkk". Deretter Starsan eller lignende mild syre til...
  13. Børre Aursnes

    DMS i tysk pils (?)

    Jeg vet ikke hva industrien gjør, men de store volumene de har, utelukker jeg ikke at de holder koking til et minimum. Det er sikkert billigere å tilsette tilstrekkelig med humle essens for å få bitterheten. Kort koking + DMSO = merkbar DMS. Merkbar DMS + Utvanning + deler av gjæringen under...
  14. Børre Aursnes

    Muligheter for helt fersk ølbrygger, ølsett, maskiner

    Jeg har ikke brukt slike tabletter selv, men jeg ville aldri prøvd den løsningen. Vørten skal kokes både for å bli ren og for å få tilsiktet effekt av humlene. Hva som finnes av mineraler og salter i vannet har stor betydning for ølets kvalitet. Mange av oss tilsetter et gram eller to av ulike...
  15. Børre Aursnes

    Muligheter for helt fersk ølbrygger, ølsett, maskiner

    Hva skal man si? Foreløpig har jeg endt opp med flislagt bryggeri hvor bare rør- og elektriker regningene hver for seg kunne holdt meg med kjøpeøl for resten av livet. Nå planlegger jeg å flytte for å få litt større bryggeri....
Tilbake
Topp