Artig at du tar opp denne - ble ikke til at jeg brygga den selv, men en kamerat ville ha ei saison oppskrift og brygga den for halvannen uke siden. Jeg modifiserte den etter tips og oppskrifta ble seende slik ut.
Han meska på 68 grader og gjæra med belle saison. Pitcha på 18 og lot den stige...
Hvorfor brygger dere så mye lager? Husk at er viktig å tilsette tilstrekkelig gjær og oksygenere med ren O2 om resultatet skal bli bra. Hvorfor ikke heller brygge en Pale Ale eller Blond om målet er en lys og mild øl? tryggere med tanke på på antall liter og enklere å lykkes.
Lagre det så kaldt som mulig ned mot 0 grader i 1-3mnd er vel det som anbefales i litteraturen ref. egen hukommelse. Om man ikke har mulighet til det går nok det også bra(kan jo hende at modningen går fortere?). Blir vel øl læll.
Selv har jeg kjellertemperatur ned mot 4 grader om vinteren, og...
Det er vanlig å stikke om hvis ølet skal stå lenge på gjærkaka og trub, dvs etter primærgjæringen(ca.1 uke). Nå har det allerede stått fire uker, da er det nok klart til å flaskes. unødvendig å stikke om for å flaske, risikerer bare oksidering og infeksjon.
Jeg lar det selv stå 1 uke med gjær...
trenger ikke stikke om, tilsett sukkerlake og flask. 2uker i romtemp for karbonering, deretter kan dere lagre den kaldt (ned mot null grader) :) Fin fg på 1.014 som gir litt restsødme, og er innenfor stilen.
Ok. Øker hveteandelen. Beholder humleplanen. Hvilken mesketemperatur burde jeg holde for å gå fra 1.058 til ca. 1.005? Erfaringsmessig ender jeg på 1.011 når jeg benytter us-05 på mine lyse ales når jeg mesker på 67*, hvis det er relevant.
Jeg har brygget noen batcher(11) med BIAB. Varmer opp til mesk-ut temp på 77, tar posen over i et gjæringskar med et dørslag i bunn. Heller over skyllevann i to omganger til at jeg treffer med antall liter jeg skal ha til kok(da treffer jeg stortsett OG). Det er lurt å prøve seg fram første gang...
skal brygge en golden ale på mandag, denne gjæren ser ut til å passe utmerket. tenkte opprinnelig å bruke us-05, men hvis du forsatt har stående - henter jeg gjerne. kan slenge med noen flasker brygg i bytte(om du ønsker) :)
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.