Nylig innhold av kvolden

  1. K

    Karbonere med vørter?

    Her tenkes det nok litt for komplisert, ja. :) Det er to alternativer som har blitt skissert: At "Volume being packaged" betyr mengde ferdiggjæret øl som speise senere skal tilsettes; og at "Volume being packaged" betyr mengde øl etter speise er tilsatt. I motsetning til hva enkelte antyder, er...
  2. K

    Corneliusfat som gjæringsfat.

    Har du målt nøyaktigheten med den metoden? Jeg er ikke brennsikker, men det kjennes ut som fatene har doble vegger i god termosstil. Og om det stemmer, skulle det ikke forundre meg om gjæra kan produsere en del varme uten at det får noe umiddelbart og merkbart utslag på utsiden.
  3. K

    Knusing av epler

    Jeg har ingen ferdig løsning, men jeg har kjøpt inn deler for å bygge noe jeg tror vil virke, men som jeg ikke har hatt tid til å sette sammen enda. I tilfellet det er til hjelp, kan jeg forklare hva jeg har tenkt: Jeg tar et kjevle som jeg har fjernet håndtaket på, slik at bare selve rullen er...
  4. K

    Stikkende lukt og forferdelig smak

    Det gjelder bare ren sterkrens. Utblandet sterkrens trenger ikke skylling, bekreftet Petit Agentur da jeg spurte. Og det korrekte blandingsforholdet er 1 milliliter Sterkrens per liter vann ifølge samme person.
  5. K

    Overraskende resultat av vørterprøve

    Det er jo også en mulighet at du har flere kilder for infeksjon, med forskjellige mikrober. For eksempel kan det jo hende at du har infeksjoner av to forskjellige mikrober i systemet, og at den grundige rengjøringen av gjæringskaret fjernet den ene av dem der, mens den andre eller begge er...
  6. K

    Desinfesering

    Det spørs litt på desinfiseringsmiddelet, men om du bruker Starsan for eksempel, så trenger du ikke å skylle av skummet. Rengjøringsmiddelet derimot, bør du imidlertid være nøye på å ikke få rester av i flaskene, så pass på at de er skylt grundig før du desinfiserer.
  7. K

    Motstrømskjøler: rør-i-slange vs. rør-i-rør

    Ja, det kommer nok delvis av den rimelig store forskjellen i termisk konduktivitet i de to metallene, men jeg vil tro det i hovedsak skyldes hvordan kjøleren fungerer, rent mekanisk. Kobber og rustfritt stål er ganske likt plassert i spenningsrekka, og den vil jo ikke være kontinuerlig utsatt...
  8. K

    Ikke ristet gjærkaret

    Flasker i oppvaskmaskinen er effektivt for å få en gullende ren utside, men det hjelper lite for innsiden. Flaskene bør bløtlegges i et egnet vaskemiddel og gås over med flaskekost, før de skylles. Så desinfisering med starsan før fylling med øl. Jeg har ikke hatt infeksjoner selv enda, men en...
  9. K

    Motstrømskjøler: rør-i-slange vs. rør-i-rør

    Det finnes jo, som dere alle vet, hovedsakelig to typer motstrømskjøler: den ene består av et kobberrør i en gummislange, og den andre av et rør inne i et annet rør, enten av kobber eller rustfritt stål. Sistnevnte ligger som regel godt over førstnevnte i pris, men har noen av dere testet de to...
  10. K

    Hvit øl

    Å bytte ut deler av maltet med ris vil også gi et lysere øl. Har aldri prøvd selv, men det er visst hurtigris eller flaket ris som er enklest – rå ris må kokes først. En annen ting jeg ikke har prøvd selv, men som skal funke, er å klarne vekk haze fra hvetemalt ved å cold crashe med gelatin. Jeg...
  11. K

    Stikkende lukt og forferdelig smak

    Her må jeg rette på meg selv. Det ville selvsagt vært 0,3% om ikke Klorin og eddik allerede var uttynnet, men siden begge er uttynnet til ca 5% snakker vi om en ferdig løsning på ca 0,017%. Sånn for ordens skyld.
  12. K

    Stikkende lukt og forferdelig smak

    Jeg har ikke grunnlag for å mene noe om farligheten av en slik blanding generelt, men det er verdt å påpeke at eksempelet fra Wikipedia bruker en løsning på 80%, mens @Finn Berger sin oppskrift gir en løsning på 0,3%. Uansett er det jo greit å vite at sterke blandinger er farlige, slik at om man...
  13. K

    Foamcontroll påvirker skumfasthet/kreusen/skum ved lufting av vørter?

    De fleste midler for skumkontroll har virkestoffet dimetylpolysiloksan. Stoffet er lettere enn vann, og vil derfor flyte på toppen om det ikke forstyrres. Som skumdemper virker det gjennom å senke overflatespenningen, slik at boblene har lettere for å sprekke. Dersom du får med eller tilsetter...
  14. K

    Temp. kontroll i gjæringsskap

    Det kan godt være at det er mer enn bra nok, men som du sikkert vet ønsker man sjelden å ha fallende temperatur av betydning gjennom gjæringsprosessen. Og under den mest intense gjæringen produseres det en del varme i ølet – i hvert fall ved overgjæring, som er det eneste jeg har erfaring med...
  15. K

    Temp. kontroll i gjæringsskap

    @Finn Berger: Noe svingninger vil det vel bli ved termostatstyrt indirekte oppvarming, men ikke så mye, og – i min og mange andres erfaring – ikke nok til å lage noen usmaker. Om man virkelig vil være nøye, kan man erstatte termostatstyringen med en PID-styring. Utfordringene da er at man må ha...
Tilbake
Topp