Jeg lagde en 5AM SAINT-clone med litt modifikasjoner. Denne ble fatet og flasket for 6 uker siden.
19 liter gikk på fat - som ble tvangskarbonert med en gang
3.5 liter på flaske - naturlig karbonert med sukker
Flaskene har stått i romtemperatur i 4 uker
Fatet har stått kaldt siden tapping.
Ølet fra fatet har et slags sterkt humlepreg og har en ubestemmelig besk bismak. Det smaker litt godt, men også litt vondt. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om dette ølet rett og slett bør gå i vasken.
Jeg åpnet en av flaskene nå for å sammenligne; Ølet er markant mørkere, og har mye riktigere farge for en amber. Fatølet har mer IPA/APA farge og lyshet, mens flaskeølet har en mørk kobberaktig farge. Flaskeølet smaker også mye bedre og har ikke den samme humleaktige lukta og også mye mindre besk ettersmak. Flaskeølet er faktisk godt drikkanes - selv om det ikke er det beste jeg har brygget.
Hvorfor er det så stor forskjell på flaskene og fatet? Er det naturlig karbonering? Høyere temperatur på lagring?
Hva gjør jeg med fatet? Har det noe for seg å sette dette varmt (20-23 grader) en stund, og burde jeg samtidig riste opp gjæret igjen?
EDIT: Både kona og jeg tror det rett og slett er snakk om diacetyl. Jeg synes det lukter litt cottage cheese, og hun litt smør.
19 liter gikk på fat - som ble tvangskarbonert med en gang
3.5 liter på flaske - naturlig karbonert med sukker
Flaskene har stått i romtemperatur i 4 uker
Fatet har stått kaldt siden tapping.
Ølet fra fatet har et slags sterkt humlepreg og har en ubestemmelig besk bismak. Det smaker litt godt, men også litt vondt. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om dette ølet rett og slett bør gå i vasken.
Jeg åpnet en av flaskene nå for å sammenligne; Ølet er markant mørkere, og har mye riktigere farge for en amber. Fatølet har mer IPA/APA farge og lyshet, mens flaskeølet har en mørk kobberaktig farge. Flaskeølet smaker også mye bedre og har ikke den samme humleaktige lukta og også mye mindre besk ettersmak. Flaskeølet er faktisk godt drikkanes - selv om det ikke er det beste jeg har brygget.
Hvorfor er det så stor forskjell på flaskene og fatet? Er det naturlig karbonering? Høyere temperatur på lagring?
Hva gjør jeg med fatet? Har det noe for seg å sette dette varmt (20-23 grader) en stund, og burde jeg samtidig riste opp gjæret igjen?
EDIT: Både kona og jeg tror det rett og slett er snakk om diacetyl. Jeg synes det lukter litt cottage cheese, og hun litt smør.
Sist redigert: