Noen mener at det burde vært flere kategorier, noen mener færre, grupperingene er uansett ment hovedsaklig for konkurranse.
Det gir uansett mening å vite hva man brygger, om man brygger etter en bestemt stilart, eller utenfor.
Prøver å svare kort, skjønner godt forvirringen:
IPA har mer humle spesielt i bitterhet, men gjerne også aroma, og har høyere alkoholstyrke enn ESB som samtidig er noe mer maltfokusert.
Den vanligste IPA i dag er amerikansk type IPA, med store mengder amerikansk humle, som gir et kraftig sitruspreg.
Stout ble etterhvert skilt ut fra porter, men mer røstet (brent) preg. Porter er gjerne mer fruktig og mykere, ofte med noe sjokoladepreg.
Men skillet er nok noe flytende.., og man kan godt finne en porter som kalles stout og omvendt, i forhold til definisjonene.
Engelsk Pale Ale blir tidvis brukt som en samlebetegnelse på engelske bitters (Ordinary bitter, Best Bitter, Extra Special/Strong Bitter, rangert etter vørterstyrke og bitterhet), men av og til ligger den som en egen øltype i det sterkere området blant disse.
Det finnes juleøl som definerer seg som bokkøl, og de heter da gjerne Julebokk og liknende. De er sterkere enn "vanlig" juleøl, kraftigere og enda mer maltfokus, som blant annet kan gi smak og aroma av svisker, fiken og liknende. Det finnes også juleøl som ikke er det, de vanligste juleølene i Norge ligger visstnok mest opptil øltypen Vienna, som jeg forøvrig ikke kjenner til. I tillegg har man jo mer eksperimentelle juleøl med og uten krydder.
Det ligger også en oversikt over definisjoner på øltyper her på Norbrygg-sidene (under Konkurranser->NM), men de ulike definisjonene (Norbrygg, BJCP, svenske, danske...) er jo også noe forskjellig fra hverandre...
Håper det klarnet opp litt.