tobiasjk
Norbrygg-medlem
Heisann!
Som sikkert flere her inne, så leste jeg denne artikkelen i D2 med stor interesse. Strengt tatt så er det en prosess som er ganske snarlik BIAB, bortsett fra - vel - den manglende meskeposen. Jeg syns det så ut til å være en super mulighet til å kjøre en håndfull testbatcher, for å prøve ut ølsorter, gjærvarianter, humlesammensetninger etc, som man kanskje ikke nødvendigvis vil bruke 22 liter på.
Som tenkt så gjort, så en dag her i forrige uke prøvde jeg meg på litt belgisk øl for første gang. Kjekk som få, fant jeg ut at en trippel kunne være et ålreit sted å begynne.
2,1 kg malt, 300 g sukker og en håndfull humle ble sirlig målt opp, noe som etter mine beregninger skulle gi en OG på 1,085.
Her meskes det med 5,25 liter vann, med et forsøk på å holde temperaturen så nær 65 grader som mulig i 90 minutter. I praksis så var det ganske vanskelig å holde på tempen - den svingte mellom 63 og 68 stort sett, så neste gang skal jeg surre rundt en bit av et liggeunderlag.
Det jeg derimot selvsagt ikke hadde tatt hensyn til, var at det med såpass mye malt kunne bli et problem under silingen. Etter litt paniske forsøk som mest endte i mye søl, delte jeg opp masken i to silkorger. Over disse helte jeg forsiktig 78 grader varmt skyllevann (jada, kjerringa holder, jeg tømmer 8) ).
Jeg fikk tilslutt opp i gryta rundt 8 liter med vørter, SG 1,072. Total koketid 90 minutter. 24 gram EKG ved 30 minutter, og 10 gram Hallertauer Hersbrucker ved 85 minutter. Jeg brukte forøvrig bacalao-panna mi til å meske og koke med. Ved silinga måtte jeg bruke en annen gryte i tillegg til denne.
Etter endt koketid, satte jeg panna i vasken og satte på kaldvann fra springen. Tidenes utfelling! Jeg lot dette stå og gå i vel 20 minutter - da var temperaturen nådd rundt 18 grader.
På Clas Ohlson fant jeg slike supre 10-liters kanner, som jeg antok ville passe perfekt til formålet. Drilla et hull i lokket og satte inn en gummipakning for gjærlåsen. Det virker som om om lokket ikke blir helt tett, så en stor o-ring eller noe tror jeg nok hadde gjort seg. Jeg hadde forøvrig håpet på å samle vel 7 liter i kanna. Men der bomma jeg ganske grovt og endte opp tilslutt med litt over 5 liter. For det første så kokte det inn mer enn jeg hadde beregnet (har aldri kokt vørter i den panna før), for det andre så ble det igjen ganske mye humle- og proteinsøl etter avtapping. Men, vørteren smakte godt, så jeg er enda håpefull! OG ble 1,082 - litt under beregna, men greit nok til å være et første forsøk. Gjæra som brukes er Wyeast 3787.
Jeg antar at ølet er klart for tapping i helga, så jeg skal komme med flere oppdateringer på hvordan dette eksperimentet forløper seg. Men uansett - så langt ser det ut til å være en morsom måte å kjøre små batcher på. Her har jeg (endelig) muligheten til å eksperimentere meg gul og blå, uten at jeg står i fare for å "kaste" bort flerfoldige liter med øl på veien...
Lærdom å ta med seg fra dette:
Cheers!
Som sikkert flere her inne, så leste jeg denne artikkelen i D2 med stor interesse. Strengt tatt så er det en prosess som er ganske snarlik BIAB, bortsett fra - vel - den manglende meskeposen. Jeg syns det så ut til å være en super mulighet til å kjøre en håndfull testbatcher, for å prøve ut ølsorter, gjærvarianter, humlesammensetninger etc, som man kanskje ikke nødvendigvis vil bruke 22 liter på.
Som tenkt så gjort, så en dag her i forrige uke prøvde jeg meg på litt belgisk øl for første gang. Kjekk som få, fant jeg ut at en trippel kunne være et ålreit sted å begynne.
2,1 kg malt, 300 g sukker og en håndfull humle ble sirlig målt opp, noe som etter mine beregninger skulle gi en OG på 1,085.
Her meskes det med 5,25 liter vann, med et forsøk på å holde temperaturen så nær 65 grader som mulig i 90 minutter. I praksis så var det ganske vanskelig å holde på tempen - den svingte mellom 63 og 68 stort sett, så neste gang skal jeg surre rundt en bit av et liggeunderlag.
Det jeg derimot selvsagt ikke hadde tatt hensyn til, var at det med såpass mye malt kunne bli et problem under silingen. Etter litt paniske forsøk som mest endte i mye søl, delte jeg opp masken i to silkorger. Over disse helte jeg forsiktig 78 grader varmt skyllevann (jada, kjerringa holder, jeg tømmer 8) ).
Jeg fikk tilslutt opp i gryta rundt 8 liter med vørter, SG 1,072. Total koketid 90 minutter. 24 gram EKG ved 30 minutter, og 10 gram Hallertauer Hersbrucker ved 85 minutter. Jeg brukte forøvrig bacalao-panna mi til å meske og koke med. Ved silinga måtte jeg bruke en annen gryte i tillegg til denne.
Etter endt koketid, satte jeg panna i vasken og satte på kaldvann fra springen. Tidenes utfelling! Jeg lot dette stå og gå i vel 20 minutter - da var temperaturen nådd rundt 18 grader.
På Clas Ohlson fant jeg slike supre 10-liters kanner, som jeg antok ville passe perfekt til formålet. Drilla et hull i lokket og satte inn en gummipakning for gjærlåsen. Det virker som om om lokket ikke blir helt tett, så en stor o-ring eller noe tror jeg nok hadde gjort seg. Jeg hadde forøvrig håpet på å samle vel 7 liter i kanna. Men der bomma jeg ganske grovt og endte opp tilslutt med litt over 5 liter. For det første så kokte det inn mer enn jeg hadde beregnet (har aldri kokt vørter i den panna før), for det andre så ble det igjen ganske mye humle- og proteinsøl etter avtapping. Men, vørteren smakte godt, så jeg er enda håpefull! OG ble 1,082 - litt under beregna, men greit nok til å være et første forsøk. Gjæra som brukes er Wyeast 3787.
Jeg antar at ølet er klart for tapping i helga, så jeg skal komme med flere oppdateringer på hvordan dette eksperimentet forløper seg. Men uansett - så langt ser det ut til å være en morsom måte å kjøre små batcher på. Her har jeg (endelig) muligheten til å eksperimentere meg gul og blå, uten at jeg står i fare for å "kaste" bort flerfoldige liter med øl på veien...
Lærdom å ta med seg fra dette:
- Isoler panna når du mesker. Å holde temperaturen med kokeplate alene er vanskelig!
- Bruk stor nok silkorg, spesielt ved høyere OG. Malt tar stor plass, selv i så små batcher...
- Ikke forvent høy effektivitet, men ta det som en gylden mulighet til å eksperimentere!
- Brygg gjerne enda litt mindre batch hvis du får tak i gjæringskar som passer. For disse 10-liters dunkene, passer nok rundt 7 liter bra.
Cheers!