Tror Gahr sin tabell er basert på Palmer sitt regneark
Ser sånn ut, men det regnearket har noen år og versjoner på baken, men fikk senest en oppdatering forrige måned. I den nye boken til Palmer fra 2013 "Water" er det en del nytt basert på nyere kunnskap og studier, spesielt angående farge og typer på malt og innvirkning på meske pH.
Kalsiumkarbonat anbefales ikke brukt lenger for å heve pH hvis du ikke gjør spesielle grep, det fungerer mye dårligere til dette enn hva man trodde tidligere.
Problemet jeg har med Gahr sin tabell (dvs. tabellen har jeg utifra en gammel post,mulig den er oppdatert på de betalende sidene av forumet) er at den ikke tar i betraktning din maltbase, kun en generell typebetegnelse på hva du skal brygge.
Du skal justere for pH, deretter type øl og personlig smak er min forståelse av emnet vannjustering.
Dette blir litt (for) generelt dersom du ikke tar i betraktning hvilken type(er) malt du mesker med.
For svært lyse ølsorter er du nødt til å justere med syre i tillegg til mineraler for å oppnå anbefalt meske pH,finner ikke det i tabellen.
Og dette med både natron og kalsiumkarbonat i lyse øl gir ikke mening (kalsiumkarbonat fungerer dårlig uansett og er tatt bort som tilsetning i siste versjonen av Palmers regneark, datert November 2015)
Og tilsette mineraler i skyllevann, hvorfor gjøres det? Fungerer dårlig for å senke pH ift. syre og gir uønsket smaksbidrag i lyse ølsorter som pils i de mengdene som skal til.
Og tabellen anbefaler IPA/APA med mye sulfat og ingen klorid tilsetning, det passer ikke alle ganer og varianter. Dette er personlige preferanser uten fasitsvar.
Skal du ha noe som fungerer bra/bedre, bruk en av de nyere vannjusteringskalkulatorene på nettet, eks. Brewersfriend. Nyere matematiske modeller av pH i mesken er svært gode ift. til det som fantes før.