Duplisere banansmaken i Dahls pils ?

Har litt sansen for hintet av banan i Dahls vanlige pils. Ønsker tips til gjærtype for å kopiere denne. Ser det nevnes mye i forbindelse med weis, men ønsker fortrinnsvis undergjær..  Kan det være spesiell smakshumle som understreker den også kanskje ? Har observert at det er mulig å hente gjær hos Dahls, men er sjelden i Trondheim på dagtid desverre.
 
Preget kommer nok fra gjæren og relativt høy gjæringstempetatur. Mener Dahls gjæres på hele 16 °C.
 
Gahr skrev:
Preget kommer nok fra gjæren og relativt høy gjæringstempetatur. Mener Dahls gjæres på hele 16 °C.

Ja, men det er i de stående tankene. Hvis jeg husker riktig økte Dahls gjæringstemperaturen med flere grader når de byttet fra liggende til stående gjæringstanker for å få det samme esterpreget. For en hjemmebrygger er nok den "gamle" temperaturen mer riktig. Tror at det var 12C.

Edit: jeg har forresten brygget en Baltic Porter med gjær fra Dahls, og den hadde et rimelig bra innslag av banan i starten, så hvis du får tak i litt gjær derfra så tror jeg ikke at manglende banansmak blir et problem.
 
M Grådal skrev:
Har litt sansen for hintet av banan i Dahls vanlige pils. Ønsker tips til gjærtype for å kopiere denne. Ser det nevnes mye i forbindelse med Weiß, men ønsker fortrinnsvis undergjær..  Kan det være spesiell smakshumle som understreker den også kanskje ? Har observert at det er mulig å hente gjær hos Dahls, men er sjelden i Trondheim på dagtid dessverre.
Bare for å bekrefte de mange allerede har sagt; ønsker du en gjærtype for å kopiere banansmaken er det nok best/ enklest å benytte Dahlsgjær, som du får i slurryform på bryggeriet til den symbolske sum på kr 10,- pr liter (om de da fortsatt tar betaling). Pengene kommer velferdslaget, og dermed de ansatte på bryggeriet, til gode. Pr i dag gjærer vi Dahls Pils på 16 grader i stående tank (økt gradvis fra 12 grader for noen år tilbake, mot 7 grader for mange år tilbake). Julevariantene, som vi gjærer på liggende tank, gjæres fortsatt ved 12 grader. Det samme gjelder alle våre "ikke- Dahls"- varianter, uansett tanktype.
 
Roger78 skrev:
M Grådal skrev:
Har litt sansen for hintet av banan i Dahls vanlige pils. Ønsker tips til gjærtype for å kopiere denne. Ser det nevnes mye i forbindelse med Weiß, men ønsker fortrinnsvis undergjær..  Kan det være spesiell smakshumle som understreker den også kanskje ? Har observert at det er mulig å hente gjær hos Dahls, men er sjelden i Trondheim på dagtid dessverre.
Bare for å bekrefte de mange allerede har sagt; ønsker du en gjærtype for å kopiere banansmaken er det nok best/ enklest å benytte Dahlsgjær, som du får i slurryform på bryggeriet til den symbolske sum på kr 10,- pr liter (om de da fortsatt tar betaling). Pengene kommer velferdslaget, og dermed de ansatte på bryggeriet, til gode. Pr i dag gjærer vi Dahls Pils på 16 grader i stående tank (økt gradvis fra 12 grader for noen år tilbake, mot 7 grader for mange år tilbake). Julevariantene, som vi gjærer på liggende tank, gjæres fortsatt ved 12 grader. Det samme gjelder alle våre "ikke- Dahls"- varianter, uansett tanktype.

Hvilke meskesteg gjøres for dahlspilsen? Synes det er merkelig at flere ales jeg har smakt, og som har vært gjæret med den aktuelle gjæren, ikke har hatt nettopp dette esterpreget.
 
Tilbake
Topp