Epic Pale Ale

Dennis

Norbrygg-medlem
Flasket denne nå.  Helt fantastisk smak med denne enorme mengden humle!

Recipe: # 10 Epic Pale Ale
Brewer:
Asst Brewer: Eirik
Style: American Pale Ale
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 31,83 l
Post Boil Volume: 28,08 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l 
Bottling Volume: 24,00 l
Estimated OG: 1,043 SG
Estimated Color: 17,3 EBC
Estimated IBU: 24,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65,00 %
Est Mash Efficiency: 70,2 %
Boil Time: 75 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
3,00 g                Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent  1        -           
1,00 g                Baking Soda (Mash 60,0 mins)            Water Agent  2        -           
1,00 g                Calcium Chloride (Mash 60,0 mins)        Water Agent  3        -           
1,00 g                Chalk (Mash 60,0 mins)                  Water Agent  4        -           
4,30 kg              Pale Malt, Maris Otter (4,5 EBC)        Grain        5        79,8 %       
0,55 kg              Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC)    Grain        6        10,2 %       
0,36 kg              Caramel/Crystal Malt - 30L (59,1 EBC)    Grain        7        6,7 %       
0,18 kg              Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)            Grain        8        3,3 %       
10,00 g              Cascade [7,00 %] - Boil 75,0 min        Hop          9        8,5 IBUs     
20,00 g              Cascade [7,00 %] - Boil 30,0 min        Hop          10      8,7 IBUs     
40,00 g              Cascade [7,00 %] - Boil 10,0 min        Hop          11      6,8 IBUs     
42,50 g              Cascade [7,00 %] - Boil 0,0 min          Hop          12      0,0 IBUs     
42,50 g              Cascade [7,00 %] - Boil -10,0 min        Hop          13      0,0 IBUs     
1,0 pkg              American Ale II (Wyeast Labs #1272) [124 Yeast        14      -           
57,00 g              Cascade [7,00 %] - Dry Hop 5,0 Days      Hop          15      0,0 IBUs      5 dager på slutten av gjæring
57,00 g              Cascade [7,00 %] - Dry Hop 5,0 Days      Hop          16      0,0 IBUs      5 dager i crash-cold temp


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body
Total Grain Weight: 5,39 kg
----------------------------
Name              Description                            Step Temperat Step Time   
Mash In          Add 14,06 l of water at 70,6 C          64,4 C        75 min       
Mash Out          Add 9,00 l of water at 95,4 C          75,6 C        10 min       

Sparge: Fly sparge with 14,47 l water at 75,6 C
 

Dennis

Norbrygg-medlem
Har smakt på denne nå, og kan bekrefte at dette ble er helt fantastisk øl.  Enorm humlearoma og smak.  Definitivt er øl jeg vil lage igjen, kanskje rendyrke en annen humle - men cascade erhvertfall ikke feil. 

Viktig med maks utgjæring med all krystalmalten, så det må meskes lavt og lenge.  Det er mye mer IBU enn beregnet, bidraget fra de siste humledosene er ikke uvesentlige i så store mengder.
 

Dennis

Norbrygg-medlem
Tormod B skrev:
hva lå gravity på?

Jeg stolte på feil termometer som viste seg å vise 1.5'C for kaldt, og mesket derfor litt for varmt.  Traff litt under på OG og FG ente på 1.014.  Sitter og smaker andre flaske med fruen nå.  Sinnsykt digg.  Enda bedre enn Humlesus om jeg må få si det selv.  Kan sikkert legge grunnlaget for en veldig god IPA med disse dosene sent i koken og som tørrhumling.  Jeg sørget for at temperaturen falt litt før jeg tilsatte siste på -10 min, ca 85'C

Her er originaloppskriften fra Can You Brew It.

OG 1052
FG 1011-1012
IBUs 23.2
SRM 8.3

4.3kg Golden Promise 80%
550g Baird's Caramalt 10%
180g Carapils 3.3%
360g Fawcett Pale Crystal 6.6%

90 minute boil

7g Cascade 7.5%AA at 75m
14g Cascade at 30m
34g Cascade at 10m
42.5g Cascade at 0m
Wait ten minutes
42.5g Cascade - hot whirlpool for 10 more minutes
57g Cascade dry hop dose 1 at ferment temps for 5 days
57g Cascade dry hop dose 2 at cold crash temps for 5 days

Wyeast 1272 American Ale II

Mash at 148F

Cool to 18C and pitch, raise to 21C after 24 hours.
 
Topp