Fryse bitter vørter

Hei,

pga tidsklemme liker jeg å brygge ekstrakt og velger noen ganger ferdig humlet ekstrakt som jeg "tilfører" noe ekstra selv, for å gjøre det litt mer spennende.

Lurer på om det går ann å koke foreksempel 6 liter svak vørter (OG 1,02) med mye høy alfa humle , dele dette oppi 4 og fryse flasker med bitter vørter for senere bruk.

Når jeg da skal brygge trenger jeg ikke koke lenger enn 15 min uavhengig av øltype, for bitterhumlen er alt på plass.

Jeg har jo ingen måte å måle IBU jeg får når jeg koker relativt mye humle i lite veske. Noen som vet om det er noen begrensninger for hvor mye bitterhet man kan få i antall liter vørter, gitt at OG er lav? jeg vet at OG begrenser hvor mye alfa-syrer man kan trekke ut, men gjør også volum det?

Prøvde noe lignende i går ved ett uhell og vørteren ble iallefall sykt bitter, så endel vet jeg blir trukket ut, men like mye som vanlig kok?
 
Ingen kvalifiserte gjetninger? Kan man eventuelt levere øl til testing for IBU? Så går det ann å finne ut av om dette er en brukbar prosess
 
Im going for it.

Har 80 gram magnum jeg tar å koker i dag og overfører til plastplasker for frysing ;)

Har søkt litt rundt og det virker ikke som volumet vann spiller særlig stor rolle på IBU utrekningen, men at det er OG som begrenser dette.
 
Spennende prosjekt. Men hvorfor ikke gå for en sterkere vørter? Selv et svakt hurtigøl ligger vel ikke nede på 1.020?
 
Artig. Det første jeg tenker er pH'en i vørteren du koker. Hvis den er høy så vil bitterheten oppleves som ufin/grov/uren/ubehagelig.
 
Blir PH høy med lav OG?

Lav OG velger jeg for å trekke mest mulig bitterstoffer fra humlen. Hensikten her er at jeg gjør følgende på bryggedagen:

1. Sett flaske med bitter vørter til tining over natten.
2. Trekk spesialt malt/etc på bryggedag (om det skal benyttes)
3. Hell oppi bitter-vørter i kokekjelen og bland inn en passelig mengde ekstrakt, som gir OG rundt 1,04. Kok dette i 15 min sammen med humletilsetninger.
4. Ved flameout blandes resten av maltekstrakten inn, topper opp med vann, og setter til gjæring. (kan gies ett oppkok om man er redd for infeksjon fra malten)

Med å begrense seg til 15 min koking pga tid, så er det normalt sett kun IPA/Pale Ale type øl som jeg kan lage. Når bitterhumlen er på plass kan jeg i utgangspunktet lage hva som helst, og jeg slipper å måtte bruke en coopers eller-lignende som "base-bitterhet" og kan bruke egen valgt og mest sannsynligvis noe bedre ekstrakt.

Bruker Pilsen spraymalt når jeg skal lage dette så fargen vil jeg kunne justere som jeg vil med de andre tilsetningen. Noen flytende malt-ekstrakter er dessverre ganske mørke og gir ikke like tiltaltende utseende med lysere øltyper.
 
Tilbake
Topp