Gasfix vs Ultra Ferm

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Jeg har satt en splitt batch med WLN4100 Ultra Ferm for å utforske mulighetene for å lage et anstendig LITE-øl. Planen var å prøve et lagerøl med relativ mørk maltbase – og en amerikansk pale ale med den samme basen. Begge ølene har stått en uke, og de har gjæret godt ut allerede.

I USA foreskrives ofte Beano-tabletter om gjæringen har stoppet opp. Beano brukes av folk som blir oppblåst etter et tungt fordøyelig måltid, men det selges ikke i Norge. Jeg kom over et Fedon-produkt som virker å ha samme egenskaper. Det har det talende navnet Gasfix, og selges i velassorterte helsekostbutikker og på nett.

Siden stuck fermentation kanskje er det vanligste problemet folk har på diverse ølforum, hadde det vært interessant å se om Gasfix kan flytte FG noen poeng nedover – og om det kan fungere like godt som Ultra Ferm, Amigase Mega L og de andre enzymene som selges i bryggebutikkene. Opprinnelsen er den samme, Aspergillus Niger (en muggsopp), men virkestoffene (enzymene) har litt forskjellige navn. Reklamen sier at Gasfix skal kunne spalte komplekst sukker og cellulose, så dette blir spennende.

Rigget til et superenkelt kjøkkenbenkeksperiment, med spraymalt og noe S-33 jeg fant i skapet. Kommer plutselig tilbake etterhvert som resultatene meldes inn fra laben.

IMG_1527.jpg
 
Sist redigert:
Jeg har satt en splitt batch med WLN4100 Ultra Ferm for å utforske mulighetene for å lage et anstendig LITE-øl. Planen var å prøve et lagerøl med relativ mørk maltbase – og en amerikansk pale ale med den samme basen. Begge ølene har stått en uke, og de har gjæret godt ut allerede.

I USA foreskrives ofte Beano-tabletter om gjæringen har stoppet opp. Beano brukes av folk som blir oppblåst etter et tungt fordøyelig måltid, men det selges ikke i Norge. Jeg kom over et Fedon-produkt som virker å ha samme egenskaper. Det har det talende navnet Gasfix, og selges i velassorterte helsekostbutikker og på nett.

Siden stuck fermentation kanskje er det vanligste problemet folk har på diverse ølforum, hadde det vært interessant å se om Gasfix kan flytte FG noen poeng nedover – og om det kan fungere like godt som Ultra Ferm, Amigase Mega L og de andre enzymene som selges i bryggebutikkene. Opprinnelsen er den samme, Aspergillus Niger (en muggsopp), men virkestoffene (enzymene) har litt forskjellige navn. Reklamen sier at Gasfix skal kunne spalte komplekst sukker og cellulose, så dette blir spennende.

Rigget til et superenkelt kjøkkenbenkeksperiment, med spraymalt og noe S-33 jeg fant i skapet. Kommer plutselig tilbake etterhvert som resultatene meldes inn fra laben.

Vis vedlegget 52007
Kult :cool:
 
OK, da er labrapporten klar. Fedon Gasfix har, til tross for at produktet skal ha de samme egenskapene som Beano, ingen innvirkning på sukkerspaltingen i en vørter. Vørteren med Gasfix endte på 1.014 – og det var det samme som kontrollvørteren. Litt skuffende, men vi får bare godta det.

IMG_1535.jpg
 
Tilbake
Topp