johanj
Norbrygg-medlem
Jeg ønsker å finne ut hvordan man kan gjenbruke gjærrester fra ferdig utgjærede øl (i forbindelse med omstikking). Dels for å overføre direkte til nylaget vørter, og dels for å lagre i kjøleskap noen dager - til neste brygging.
Har lest litt rundt dette, og det er veldig forkjellig erfaringer/utførelser: alt fra å slå hele (!) gjærkaka over ny vørter, til å ta ut mindre mengder som vaskes med kaldt kokt vann (for å fjerne trub) og/eller med fosforstyre (for å drepe bakterier). Noen mener slike gjærkaker kan lagres lenge i kjøleskap (og fryser), mens andre advarer mot lagring.
Er det noen med erfaring som kan dele med seg?
Har lest litt rundt dette, og det er veldig forkjellig erfaringer/utførelser: alt fra å slå hele (!) gjærkaka over ny vørter, til å ta ut mindre mengder som vaskes med kaldt kokt vann (for å fjerne trub) og/eller med fosforstyre (for å drepe bakterier). Noen mener slike gjærkaker kan lagres lenge i kjøleskap (og fryser), mens andre advarer mot lagring.
Er det noen med erfaring som kan dele med seg?