Marius K.
Norbrygg-medlem
Hei!
Jeg har nå gjort unna min fjerde batch, men det er først på de to siste batchene jeg har begynt å regne ordentlig på dette med utbytte fra meskingen. Jeg brygger BIAB.
På batch 3, som var en porter, regnet jeg meg frem til at jeg hadde et utbytte på 71,5 prosent. Jeg tok ta utgangspunkt i SG før koking, og totalt antall liter til før koking. Når jeg beregnet mengde malt til min fjerde oppskrift, en IPA, forutsatte jeg en effektivitet på 71,5 prosent. Om mine regnestykker er riktig fikk jeg da et utbytte etter mesking på 64,7 %. Dette var et ganske stort avvik fra forrige batch. Jeg har gjennomført mesking på nøyaktig samme måte begge ganger, så langt jeg kan se i hvert fall.
Er det vanlig med så store avvik fra gang til gang? Jeg er ikke så opptatt av å ha størst mulig utbytte, men jeg ønsker et relativt konstant utbytte fra gang til gang (så langt det er mulig) sånn at jeg kan treffe bedre på OG med oppskriftene mine. Per i dag har jeg ikke truffet en eneste gang, men godt øl har det blitt uansett! :biersmile:
Kan det være noe med beregningene mine som ikke er korrekt?
Jeg bruker ikke bryggeprogram når jeg setter sammen oppskriftene, men benytter manuelle beregninger for å få en bedre forståelse (synes jeg) av hvordan ting henger sammen. Jeg gjør følgende når jeg skal sette sammen en oppskrift:
Beregnet OG:
Tall for utbytte finner jeg i boken til Palmer. Jeg tar da utgangspunkt i maximum ppg og ganger opp med 8,3333. For min forrige batch fikk jeg da disse tallene:
Maris Otter -> max utbytte: 8,3333*38=317
Caramalt (30 EBC) -> max utbytte: 8,3333*32=267
Pale Crystal (75 EBC) -> max utbytte: 8,3333*34=283
Videre brukte jeg effektiviteten fra mitt system ved forrige batch på 71,5 %, og bruker sluttvolum i kjele, etter koking, som mål på volum. Jeg får da følgende tall for OG gitt mengdene under:
Maris Otter: (5,55 kg*317*0,715)/22=57,12
Caramalt: (0,52 kg*267*0,715)/22=4,51
Pale Crystal: (0,26 kg*283*0,715)/22)=2,39
TOTALT: 64,02
Beregnet utbytte fra mesking
Ved brygging av en 22 liters batch tar jeg utgangspunkt i et kokevolum på 25,5 liter. Dette korrigerer for 10 % avdamping og at vørter krymper 4 % fra koking til den er nedkjølt. Jeg plusser ikke på for tap i form av trub.
Potensielt utbytte fra malten vil være:
Maris Otter: (317*5,55 kg)/25,5=68,92
Caramalt: (267*0,52 kg)/25,5=5,44
Pale Crystal: (283*0,26 kg)/25,5=2,89
TOTALT: 77,25
Jeg målte SG før kok (målte på 20 grader) til å være 1,050. Hadde 25,5 liter i kjelen. Dette gir et utbytte fra meskingen på (50/77,25)*100=64,7 %
Er det noe feil med fremgangsmåten min her, eller er virkelig variasjonen så stor?
Prøver å finne frem til hvordan jeg får et jevnt utbytte. Antar det vil variere noe fra gang til gang, men ikke så mye som dette...
Mvh,
Marius
Jeg har nå gjort unna min fjerde batch, men det er først på de to siste batchene jeg har begynt å regne ordentlig på dette med utbytte fra meskingen. Jeg brygger BIAB.
På batch 3, som var en porter, regnet jeg meg frem til at jeg hadde et utbytte på 71,5 prosent. Jeg tok ta utgangspunkt i SG før koking, og totalt antall liter til før koking. Når jeg beregnet mengde malt til min fjerde oppskrift, en IPA, forutsatte jeg en effektivitet på 71,5 prosent. Om mine regnestykker er riktig fikk jeg da et utbytte etter mesking på 64,7 %. Dette var et ganske stort avvik fra forrige batch. Jeg har gjennomført mesking på nøyaktig samme måte begge ganger, så langt jeg kan se i hvert fall.
Er det vanlig med så store avvik fra gang til gang? Jeg er ikke så opptatt av å ha størst mulig utbytte, men jeg ønsker et relativt konstant utbytte fra gang til gang (så langt det er mulig) sånn at jeg kan treffe bedre på OG med oppskriftene mine. Per i dag har jeg ikke truffet en eneste gang, men godt øl har det blitt uansett! :biersmile:
Kan det være noe med beregningene mine som ikke er korrekt?
Jeg bruker ikke bryggeprogram når jeg setter sammen oppskriftene, men benytter manuelle beregninger for å få en bedre forståelse (synes jeg) av hvordan ting henger sammen. Jeg gjør følgende når jeg skal sette sammen en oppskrift:
Beregnet OG:
Tall for utbytte finner jeg i boken til Palmer. Jeg tar da utgangspunkt i maximum ppg og ganger opp med 8,3333. For min forrige batch fikk jeg da disse tallene:
Maris Otter -> max utbytte: 8,3333*38=317
Caramalt (30 EBC) -> max utbytte: 8,3333*32=267
Pale Crystal (75 EBC) -> max utbytte: 8,3333*34=283
Videre brukte jeg effektiviteten fra mitt system ved forrige batch på 71,5 %, og bruker sluttvolum i kjele, etter koking, som mål på volum. Jeg får da følgende tall for OG gitt mengdene under:
Maris Otter: (5,55 kg*317*0,715)/22=57,12
Caramalt: (0,52 kg*267*0,715)/22=4,51
Pale Crystal: (0,26 kg*283*0,715)/22)=2,39
TOTALT: 64,02
Beregnet utbytte fra mesking
Ved brygging av en 22 liters batch tar jeg utgangspunkt i et kokevolum på 25,5 liter. Dette korrigerer for 10 % avdamping og at vørter krymper 4 % fra koking til den er nedkjølt. Jeg plusser ikke på for tap i form av trub.
Potensielt utbytte fra malten vil være:
Maris Otter: (317*5,55 kg)/25,5=68,92
Caramalt: (267*0,52 kg)/25,5=5,44
Pale Crystal: (283*0,26 kg)/25,5=2,89
TOTALT: 77,25
Jeg målte SG før kok (målte på 20 grader) til å være 1,050. Hadde 25,5 liter i kjelen. Dette gir et utbytte fra meskingen på (50/77,25)*100=64,7 %
Er det noe feil med fremgangsmåten min her, eller er virkelig variasjonen så stor?
Prøver å finne frem til hvordan jeg får et jevnt utbytte. Antar det vil variere noe fra gang til gang, men ikke så mye som dette...
Mvh,
Marius