Hjelp! Verdt å berge biab-batch med dårlig utbytte og fraværende gjæring?

Satte en batch på mandag 5,5kg malt og WL005 gjær. I gjæringsbøtta i skrivende stund finnes det 22,5l vørter (temp 19c)med en elendig OG på 1027 som ikke gjærer etter 40timer. OG er uforandret.

Trenger råd og hjelp

A: Kan/er det hensiktsmessig at OG økes nå med å tilsette maltekstrakt evt koke en maltblanding (har ikke tilgang på spraymalt)?

B: Burde/ er det hensiktsmessig å tilsette ny gjær? Er det størst sannsynliget for at gjæren er død eller at den hviler pga lite føde i dunken

C: Destruere batchen?

Evt andre tips. Er litt rådvill for øyeblikket. All hjelp mottas med takk!
 
Koke maltekstrakt og tilsette går sikkert bra. Men få det blandet inn.
Tilsette mer gjær er ikke noe problem, men lagtime kan fint være opp til 72 timer uten at det er noe galt. Slapp av og ta en øl.
 
Takk for svar. Gjæren kan vel fortsatt ta seg opp, men det mest bekymringsverdige er det lave utbyttet. Vi har brygget et par gang tidligere, men dette er første gang vi benytter ferskgjær (ble ikke laget starter) og også første gang vi knuser malt selv. Føles nå som det nesten ikke har noen hensikt at vørteren gjærer ut når OG er så lav. Må ganske mye maltekstrakt til for å heve OG med min 25 og blir kanskje å sette noe annen smak på ølet enn vi hadde tenkt. Hva med å meske mere malt og tilsette dette, like greit å brygge alt på nytt da kanskje. Noen som har erfaringer med noe av dette? Man lærer iallefall av sine feil
 
Hva med å la den gå ut som den er, og om den er god så har dere en fin lettøl.

Det spennede her er jo hvorfor lav OG, som kanskje har sammenheng med for grov malingsgrad eller veldig stuck mash?
 
Tja.. Om vi velger å brygge nytt kan denne like godt stå ut tiden som å slå den ut i vasken. Denne var tenkt som juleøl og ender opp som lettøl, jaja.
Vi har konkludert med at det dårlige utbyttet kommer fra knusingen på vår hjemmelagde maltmølle. Ble en del hele korn. Vørteren tok fin farge og smaker malt så vi kunne hatt troa på den om OG var 1050.

Gjæren vi brukte var British Ale Yeast WLP005 fra WhiteLabs. 1 kanyl var kanskje lite da vi ikke lagde starter til denne?
 
Tilbake
Topp