Honning i øl og beregnet bitterhet

Smaker på en uferdig pale ale med 3 kg ekstrakt og 500 gram honning og legger merke til at den oppleves veldig bitter ift oppskriften som var utgangspunktet - en pale ale med 32 ibu 5,2 prosent. Pga honningen som gjæret godt ut endte denne på rundt 6,1 prosent og samme ibu men den oppleves markant bitrere. Skyldes det at den er blitt tørrere og at honningen i seg selv Jar en bitterhet ?
 
Kan det da være mer riktig å sammenlikne IBU med rest-sødme i ølet kontra alkoholprosent?

For når man tenker OG/GU så vil jo enkle sukkerarter potensielt sett gjøre ølet markant mer opplevd bitter selv om dette ikke vil slå ut når man "mekker" oppskrift.
 
Det stemmer nok. En annen (og litt mindre viktig ting) er at bryggeprogramvaren antakelig beregner lavere utbytte fra humlen ved høyere OG, selv for honning tilsatt ved kokeslutt, som ikke skulle ha noen innvirkning der.
 
Tilbake
Topp