Humlemangel fra høst 2007!

Eduard

Norbrygg-medlem
Brouwland skrev:
Beste,

Tot onze spijt moeten wij u melden dat de hopkorrels Styrian goldings niet meer voorradig zijn. Ook hebben wij vernomen van onze leverancier dat Styrian goldings bij de nieuwe oogst niet meer te verkrijgen zijn, zowel niet als hopkorrels als hopbloemen.
Wilt u die korrels vervangen door een andere soort?

Met vriendelijke groeten,

Kathleen Bervoets

På det nederlandsk/belgiske forum kom det frem i en reaksjon fra Brouwland at det skulle bli vanskelig eller umulig å få tak i visse humletyper. De er nå tomme for Styrian Goldings (både kongler og pellets), som ikke vil komme inn nå ved siste høstingen heller. Det samme gjelder Saaz. Det ser ut til at de store bryggeriene gjennom kontrakter har tilegnet seg det lille som ble høstet.

Det vil si at vi - i tillegg til å måtte akseptere høyere priser - må lete etter alternativer som mer eller mindre tilsvarer disse og evt flere humletyper som kan komme til å bli utsolgt på forhånd.

Denne listen kan muligens fungere som oversikt over alternative humletyper, kanskje noen har en mere oversiktlig liste?
 
Det er kommet et nytt innlegg fra Brouwland på ovennevnt forum om humlemangel. Selv om det kan oppfattes som reklame for Brouwland så er det såpass informativt at jeg legger det ut her.

EDIT: Jeg har også sendt en mail til Petit Agentur for å få høre hva de skal gjøre for å sikre oss det meste av humle.

Litt ekstra opplysninger i forbindelse med humlekrisen: Som dere uten tvil vet, så har humleprisen skudd i været pga 30-50 % ødelagte avlinger i Tsjekkia og Slovakia. Etter at det ble kjent at det skulle bli et dårlig år satte bryggerier (og humletradere) alt til verks for å kjøpe humle som gærninger for å kunne sikre seg nok humle, uansett hva det måtte koste (for bryggerier gjelder: ingen humle = ingen øl). For øyeblikket har humleprisen mer enn fordoblet og mange bryggerier har betalt 3-4 ganger standardpris. Det finnes enda en del bryggerier som ikke har kunnet sikre seg den humlen de trenger.

Brouwland har heldigvis kunnet sikre seg nok humle for å komme seg gjennom året, assortimentet inkluderer til og med Styrian Golding (først i siste uken klarte vi dette!) samt den tyske aromahumle ”Hallertau Mittelfrüh”, en nyhet i vårt assortiment. Levering av de nye humleavlingene er i full sving og varer som regel en del uker (humlepellets er som regel senere tilgjengelig enn kongler). Dessverre vil det IKKE være noen Saaz, Northern Brewer og Brewers Gold fra 2007 tilgjengelig. Så snart lageret vårt med 2006-humlen er tomt så må man vente på 2008-humlen. De nye prisene publiseres den 7. desember på hjemmesiden vår (og ja, det blir dyrt, så sett deg ned før du titter).

Med vennlig hilsen

Bart Balis
Brouwland


[size=8pt]Kilde: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8123.msg94432.html#msg94432[/size]
 
Hywel i HopShopUK melder at han ikke klarer å skaffe Bramling Cross og Galena, p.g.a. den internasjonale humlemangelen!
 
Jeg sjekket www.morebeer.com og der viste det seg at over 80% av humletypene de fører er 'temporarily out of stock'... Sikkert også fordi det er restene fra 2006, men likevel. Vi får se hvor dette bærer hen. Kanskje det kommer humle fra Down Under (and a bit to the right) i våren, siden de har høst da...
 
Da har jeg fått svar fra Ola Skarland i Petit Agentur.

Han sa at han skulle komme til å få mindre humle denne vinteren mens leverandørene hans vil strekke seg langt for å få tak i det meste. Likevel forventes det noen mellomtidige innskrenkninger i antall humletyper. Det er ellers ingen grunn til panikk, og dersom det skulle være noe spesielt så vil det bli lagt ut info på nettsiden til Petit.
 
Jeg kjøpte humle hos David som har www.freshops.com , han selger 2007 årgang fra sin egen avling. Det fine er at han forfordeler til hjemmebryggere.

Han har i alle fall en del sorter som er umulig å oppdrive andre steder. Jeg kjøpte 2,5 - 3 kg humle (husker ikke helt), og humlen er blodfersk.

[size=10pt][tt]Hop Varieties        % Alphas  $/oz.
AMARILLO®vgxp01 c.v.    9.8    $1.70
CASCADE                6.8    $1.60
CENTENNIAL              8.6    $1.60
CHINOOK                14.3    $1.70
CRYSTAL                4.2    $1.60
FUGGLE                  6.0    $1.60
GOLDINGS                5.2    $1.60
HALLERTAUER            3.6    $1.70
MT HOOD                4.4    $1.60
NORTHERN BREWER        8.0    $1.70
NUGGET                12.0    $1.70
NZ HALLERTAUER organic  8.6    $1.70
PACIFIC GEM organic    15.0    $1.80
PERLE                  7.5    $1.60
SIMCOE                12.0    $1.70
SORACHI ACE            14.0    $1.70
STERLING                6.9    $1.60
WILLAMETTE              5.4    $1.60[/tt][/size]

:skaal2:
 
Det vet jeg ikke. Maltprisene stiger jo også. Regner med at sjefene avgjør dette. Heldigvis fikk jeg kjøpt det meste av humlen ganske nylig så OMB vil nok ikke fort gå tomt for det.
 
Jeg abonnerer på "Beeradvocate". I siste nr var det en artikkel om humle og med linker til amerikanske sider. Mange av linkene er omtalt tidligere i dette forum.

Humlesorter og bruk:
   http://byo.com/referenceguide/hops/index.html
   http://www.hopunion.com/hopunion-variety-databook.pdf

Hjemmedyrking av humle(i USA). Rhiozomer var billige(5$) og lett tilgjengelig, men nå er det mangel og prisene går opp.
   http://www.uvm.edu/~pass/perry/hops.html
   http://www.brewingtechniques.com/library/backissues/issue2.3/montell.html
   http://www.freshops.com/garden.html

Erstatning for humle. Det var også en artikkel om Geoff Larsson, Brewmaster Alaskan Brewing Company. I bryggeriets "Winter Ale"hadde han brukt nye skudd fra gran. Inspirert av oppskrift etter oppdager Captain James Cook. Flere erstatninger, Gruit, ble nevnt: Mariatistel (Milk Thistle), Sitronmelisse (Lemon Balm), Lavendel og Genitian.(Fant ikke norsk navn. Bittert, brukt i Angustora Bitter).
   http://www.gruitale.com/intro_en.htm
   http://www.mansgarden.com/brewing.html

Så ved akutt humlemangel er det fremdeles mulig å brygge.

[size=8pt]EDIT: dette innlegget er lagt til i en eldre tråd som omhandler 'humletørke'.[/size]
 
Pressemitteilung des Verbandes deutscher Hopfenpflanzer e.V. vom 27. Mai 2009

Schwerer Hagelsturm verwüstet Hopfenflächen in der Hallertau, Tettnang/Bodensee sowie in Saaz/Tschechische Republik

Wolnzach/Haus des Hopfens
Am Abend des 26. Mai 2009 hat ein schwerer Hagelsturm in einer breiten Schneise zwischen dem Bodensee und der Tschechischen Republik verheerende Schäden hinterlassen. In der Hallertau, dem größten Hopfenanbaugebiet der Welt, beträgt das Schadensausmaß ca. 4.000 ha, womit praktisch 25 % der Hopfenanbaufläche betroffen sind. Dabei wurden ca. 1.000 ha total beschädigt, 1.500 ha mittel bis schwer, und weitere ca. 1.500 ha leicht beschädigt.

Auch im Hopfenanbaugebiet Tettnang am Bodensee, von wo aus der verheerende Hagelsturm seinen Weg nahm, wurden ca. 30 % der Hopfenanbaufläche durch Hagel beschädigt. Die Ausläufer des Hagelsturms führten auch in der Tschechischen Republik, im Anbaugebiet Saaz, zu Hagelschäden auf ca. 200 ha der dortigen Anbaufläche. 

Erhebliche Schäden hinterließ der Hagelsturm natürlich auch auf den übrigen landwirtschaftlichen bzw. forstwirtschaftlichen Flächen sowie an Gebäuden und Grünflächen. Zahlreiche Straßen in der Hallertau wurden durch abgeschwemmtes Erdreich bzw. umgestürzte Bäume vorübergehend unpassierbar.

Gez. Weingarten
Geschäftsführer
VERBAND DEUTSCHER HOPFENPFLANZER E.V.

Kort sagt: hagleskur odela 25% av humlegårdene i Hallertau- og Saaz-områdene. Ikke bra, det har allerede vært en del problemer med humletilførselen, som også står lenger opp i tråden.
 
Betyr det at en bør ta sorgene på forskudd og starte hamstring? I allefall, noen i Bergensregionen som planlegger kriselager til høsten og ønsker å dele kostnader?  :brygging:
 
Tilbake
Topp