Sitat fra Dag "Humle inneholder mange smaks- og aromakomponenter i tillegg til bitterhet. Når vi koker humle lenge for å hente ut bitterhet, vil samtidig smaks- og aromakomponentene fordampe. Derfor tilsetter vi gjerne litt humle de siste 15 minuttene (ofte kalt smakshumle). Da rekker ikke smaksstoffene å fordampe, men aromastoffene vil. Derfor tilsetter vi litt de siste 5 minuttene også (aromahumle). I mange øl tilsetter man gjerne litt humle på 0 minutter også, da fordamper svært lite. Vi rekker ikke å hente ut alle godsakene på så kort tid, men litt av alt. Slik kan man leke seg. Det skjer også ting med humle hvis man tilsetter bitterhumlen under skyllingen, og endog i meskingen. Noen påstår de kan kjenne en 'mykere' bitterhet på den måten, men de lærde strides."
For å si det sånn, har du smakt humlet øl så du ikke kjenner smaken av maltet? Det er smakshumlen som har dominert kraftig... "Angry Hops" er et godt eksempel og den finner du på polet.
De eneste smakene man kjenner i munnen er jo søtt, bittert, surt salt og umami. Alt annet av "smaker" man kjenner er bare et samspill mellom aroma og smak.
Jeg prøvde å brygge en Vic Secret tidligere, og brukte en del humle som smakshumle (15 min igjen av koketiden), mulig det var for mye. Smakte ikke godt... Så tror jeg skal droppe den til det bruket og heller bruke den som aroma humle.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.