Hvordan kontrollere FG?

Kvelden har godt med til tapping av midt 4 brygg, 35L deilig duftende APA. Smaker veldig lovende. Spørsmålet er hvordan man kan kontrollere FG? målte den til 1012 (som forøvrig er bra til å være ekstrakt?), men hva hvis jeg vil ha den på 1016? kan så klart bare tappe før, men mister man ikke den oppryddings prosessen gjæren skal han? altså at det skal stå til gjæring i minimum 2 uker uansett som jeg så ofte leser.
 
Ølet gjærer til det stopper. Du kan ikke kontrollere utgjæringen på noen god måte etter du har startet gjæringen. Det som avgjør gjæringen (om gjæringsprosessen går som den skal) er mesketemperaturen. Hvis du ender på for lav OG, mesker du på litt høyere temperatur neste gang (eventuelt bytter gjær til en som gjærer litt mindre ut). Dhjelper ikke å tappe ølet for tidlig. I verste fall ender du da opp med flaskegranater. I beste fall med unødig mye gjær i fat/flasker og øl som ikke blir rett smaksmessig.
 
Brygg ofte og vit hvordan de forskjellige gjærene virker. Med ekstrakt er det gjærtype, ev litt spesialmalt, mørkere ekstrakt, som påvirker utgjæringen. Tror forøvrig apa'n din blir god med fg 1012.
 
Tilbake
Topp