Hvordan lese en oppskrift?

Skal brygge min første øl og er litt usikker på hvordan man leser oppskriften.
Hvis jeg bruker denne som eksempel
Punkt 1 - Varm opp vannet til 67 grader
Punkt 2 - Ha i kornet i 60 min på 67 grader
Punkt 3 - Ta ut kornet (kan vel skylle med kokende vann for å kompensere med det som er i kornet man tar ut?)
Punkt 4 - Kok opp
Nå starter problemet mitt. Står både 60 min, 15 min, 5 min, 0 min og 10 dager. Vil det si at den totale lengden på kokingen skal være i 60 min? At jeg hiver i 50g med Chinook med en gang det koker, så venter jeg 45 min å har i 40g Chinook og 40g Cascade. Venter 10 min og har i 40g Chinook og 40g Cascade. når det har kokt i 55 min så har man i 40g Chinook og 40g Cascade.

Da skal man vel kjøle ned til 17 grader å ha i gjæren for så å legge det på bøtte med gjærlås (evt. motsatt rekkefølge)
Men siden det står 10 dager bakom de to siste humle sortene. Hvor lenge skal det gjæres før vi har i de to siste sortene? 10 dager eller skal de to siste stå i 10 dager?
 
Kan prøve å svare deg.
I oppskriften står det "boil time 60 min", så den saken er grei. Når det gjelder humlen. så viser tiden hvor lenge du skal ha humlen i kok. Første humlen skal koke 60, min - altså hives oppi akkurat når det har begynt å koke. Ulik koketid avgir ulik bitterhet/aroma etc av humlen.
Siste humlen er tørrhumling. Hiv humlen i gjæringsbøtta etter stormgjæring - etter ca 4 dager. Hvis den skal gjæres i 14 dager - som er en standard gjæringstid - så blir det 10 dager med tørrhumling.
 
Tilbake
Topp