Hei.
Tenkte jeg skulle få handlet inn til det som forhåpentligvis blir et behagelig og leskende juleale som "folk flest" kan trives med ved siden av ribba, julegaver og after eight, og trenger hjelp!
Jeg har aldri lagt noe lignende før, men etter å lest litt her på forumet ser det ut til at juleale bør lages omtrent slik:
1. Bør lages av basemalt som Munchner, Pilsner eller Pale.
2. Kan ha en liten andel spesialmalt for fylde, kropp og farge
3. Kan inneholde krydder
4. Skal ikke være bittert. Malt og krydder bør være i smaksbildet. Smaks og aromaumle kan/bør droppes. Humler med lavt alfasyreinnhold foretrekkes, og da gjerne "Noble" humler som Saaz, Tettnager o.l
5. Gjær? (Her håper jeg US05 kan funke)
Ut i fra det ovenstående, og ved å holde med innenfor parameterene til "Christmas/Winter speciality spice beer" i Beersmith drister jeg med med følgende oppskrift.
Kan noen værså, værså snill å sjekke at jeg ikke ender opp med noe som ikke er typeriktig, eller at jeg har ingridienser som "kræsjer" med hverandre?
Jeg lurer særlig på det med å ha litt Saaz som smakshumle, og mengden krydder.
Er det forøvrig stuereint å bruke lakrisrot istedet for stjerneanis? I krydderdrammer og uttrekk gir førsnevnte en mildere og ikke fullt så tørr lakrissmak.
Type: All Grain Date: 20.08.2011
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 32,00 l
Boil Time: 60 min
Final Bottling Volume: 23,00 l Brewhouse Efficiency: 73,00
Fermentation: Ale, One stage
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
3,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 54,5 %
2,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 36,4 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 9,1 %
30,00 g Tettnang [4,50 %] - Boil 60,0 min Hop 15,2 IBUs
25,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 15,0 min Hop 5,6 IBUs
0,50 Items Anise, Star (Boil 30,0 mins) Spice
0,50 Items Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins) Spice
1,00 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 7
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,049 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,0 %
Bitterness: 20,8 IBUs
Est Color: 23,7 EBC
Puhh...snart jul :skitbra:
Tenkte jeg skulle få handlet inn til det som forhåpentligvis blir et behagelig og leskende juleale som "folk flest" kan trives med ved siden av ribba, julegaver og after eight, og trenger hjelp!
Jeg har aldri lagt noe lignende før, men etter å lest litt her på forumet ser det ut til at juleale bør lages omtrent slik:
1. Bør lages av basemalt som Munchner, Pilsner eller Pale.
2. Kan ha en liten andel spesialmalt for fylde, kropp og farge
3. Kan inneholde krydder
4. Skal ikke være bittert. Malt og krydder bør være i smaksbildet. Smaks og aromaumle kan/bør droppes. Humler med lavt alfasyreinnhold foretrekkes, og da gjerne "Noble" humler som Saaz, Tettnager o.l
5. Gjær? (Her håper jeg US05 kan funke)
Ut i fra det ovenstående, og ved å holde med innenfor parameterene til "Christmas/Winter speciality spice beer" i Beersmith drister jeg med med følgende oppskrift.
Kan noen værså, værså snill å sjekke at jeg ikke ender opp med noe som ikke er typeriktig, eller at jeg har ingridienser som "kræsjer" med hverandre?
Jeg lurer særlig på det med å ha litt Saaz som smakshumle, og mengden krydder.
Er det forøvrig stuereint å bruke lakrisrot istedet for stjerneanis? I krydderdrammer og uttrekk gir førsnevnte en mildere og ikke fullt så tørr lakrissmak.
Type: All Grain Date: 20.08.2011
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Boil Size: 32,00 l
Boil Time: 60 min
Final Bottling Volume: 23,00 l Brewhouse Efficiency: 73,00
Fermentation: Ale, One stage
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
3,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 54,5 %
2,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 36,4 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 9,1 %
30,00 g Tettnang [4,50 %] - Boil 60,0 min Hop 15,2 IBUs
25,00 g Saaz [4,00 %] - Boil 15,0 min Hop 5,6 IBUs
0,50 Items Anise, Star (Boil 30,0 mins) Spice
0,50 Items Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins) Spice
1,00 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 7
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,049 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG
Estimated Alcohol by Vol: 5,0 %
Bitterness: 20,8 IBUs
Est Color: 23,7 EBC
Puhh...snart jul :skitbra: