Konisk gjæringstank - dumping av trub/gjær/humle

Marius K.

Norbrygg-medlem
1. Jeg har lest at en del dumper trub helt i starten av gjæringsforløpet. Har jeg forstått det rett at det er kun dersom man senere skal høste gjær at det kan være en fordel å dumpe trub tidlig? Selv har jeg ingen planer om å høste gjær, så hadde vært fint å sluppet en ekstra "dumping".

2. Er det noen grunn til å dumpe trub/gjær/humle før fating dersom man har racking arm og likevel kan tappe klar øl etter cold crash?

3. Dersom jeg dumper gjær og humle før jeg skal overføre til fat i et lukket system er det vel best å dumpe etter cold crash? Hvor lenge bør ølet stå på CC-temperatur før jeg dumper, og hvor lenge bør det stå etter dumpingen før jeg kan overføre til fat? Antar at dumping av gjær etc. vil kunne "virvle" opp litt drit som bør få tid til å legge seg igjen?
 
Har du et stålkar som ikke imploderer ved CC, kan du like gjerne ta det i denne rekkefølgen: coldcrash, overføring til fat - og dumping/vasking til slutt. Ølet klarner opp ganske fort. 2-3 døgn på 0-4 grader pleier å gjøre jobben.
 
Tilbake
Topp