kjellebass
Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg brygget en pale ale med masse humle, sitrongress og ingefær for ca. 1,5 måneder siden (https://www.brewtoad.com/recipes/pale-thai-summer-madness). Pga. av at gjæringen kræsjet med mine ferieplaner, ble brygget stående i samme gjæringsdunken i 3,5 uke (i ca. 20 grader celcius). Vanligvis stikker jeg om ølet etter at stormgjæringen er over. Ølet har nå karbonert på flaske i 14 dager. Jeg prøvde meg derfor på en smaksprøve i dag og ble dessverre meget skuffet. Ølet har en meget kraftig ettersmak av gjær som ødelegger smaksbildet totalt. Terningkast 1 så langt.
For å sitere boken "Ølbrygging - Fra hånd til munn" av Thomas Horne og Colin Eick: "Hvis du skal gjære lenger enn et par uker, bør du stikke om ølet til et nytt rent gjæringskar og la gjærkaka ligge igjen i den første. Øl som gjærer for lenge oppå sedimentert gjær, kan få uønskede smaker fra døde gjærceller".
Er problemet at jeg hadde brygget for lenge i gjæringskaret sammen med gjærkaken eller kan det være noe annet? Vil denne ettersmaken forsvinne på sikt eller er det bare å mate dodraugen med grusomhetene?
Mvh,
Kjell B.
Jeg brygget en pale ale med masse humle, sitrongress og ingefær for ca. 1,5 måneder siden (https://www.brewtoad.com/recipes/pale-thai-summer-madness). Pga. av at gjæringen kræsjet med mine ferieplaner, ble brygget stående i samme gjæringsdunken i 3,5 uke (i ca. 20 grader celcius). Vanligvis stikker jeg om ølet etter at stormgjæringen er over. Ølet har nå karbonert på flaske i 14 dager. Jeg prøvde meg derfor på en smaksprøve i dag og ble dessverre meget skuffet. Ølet har en meget kraftig ettersmak av gjær som ødelegger smaksbildet totalt. Terningkast 1 så langt.
For å sitere boken "Ølbrygging - Fra hånd til munn" av Thomas Horne og Colin Eick: "Hvis du skal gjære lenger enn et par uker, bør du stikke om ølet til et nytt rent gjæringskar og la gjærkaka ligge igjen i den første. Øl som gjærer for lenge oppå sedimentert gjær, kan få uønskede smaker fra døde gjærceller".
Er problemet at jeg hadde brygget for lenge i gjæringskaret sammen med gjærkaken eller kan det være noe annet? Vil denne ettersmaken forsvinne på sikt eller er det bare å mate dodraugen med grusomhetene?
Mvh,
Kjell B.