Litt spørsmål om vann, og vannjustering.

Hei,

Vannet jeg bruker for å brygge kommer i fra en privat brønn, og jeg er så heldig at jeg har noen kontakter jeg kan bruke for litt vannanalyse.
alk. mmol OH-/l : 3,445
led. µS/cm : 405
pH : 7,39
Cl mg/l (0.2)  : 13,4
NO3-N mg/l (0.03)  : 1,87
PO4-P mg/l (0.1) : 0,1
SO4-S mg/l (0.03) : 6,93
Al mg/l (0.006) : 0,006
As µg/l (6) : 6
B mg/l (0.0014) : 0,0293
leBe µg/l (0.2) : 0,2
Ca mg/l (0.04) : 49,71
Cd µg/l (1) : 1
Co µg/l (0.7) : 0,7
Cr µg/l (1) : 1
Cu mg/l (0.001) : 0,063
Fe mg/l (0.003) : 0,003
K mg/l (0.007) : 7,385
Mg mg/l (0.001) : 8,574
Mn mg/l (0.0004) : 0,0391
Mo µg/l (5) : 5
Na mg/l (0.005) : 22,96
Ni µg/l (0.9) : 0,9
P mg/l (0.02) : 0,02
Pb µg/l (2) : 3
S mg/l (0.007) : 6,828
Se µg/l (9) : 9
Si mg/l (0.011) : 6,23
Zn mg/l (0.004) : 0,151

Mye fin informasjon, men til spørsmålet: Verktøy som for eksempel Beersmith bruker ofte ppm HCO3 som betegnelse på alkalinitet. I denne analysen er alkalinitet oppgitt i mmol OH-/L. Så jeg har forsøkt meg på en omregning.

mEq til OH- = 1
mEq til HCO3- = 1

det vil si at mEq = mmol for både OH- og HCO3-

HCO3 er 61,016 g/mol
og 3,445 mEq/L * 61,016g = 210 mg/L = 210 PPM HCO3

Så har jeg skjønt kjemien (kjenner jeg skulle ha fulgt mer med på skolen) har jeg 210 PPM HCO3 i vannet. Stemmer dette? Eller er jeg helt på jordet?  :jaha: :help:

Hilsen
Øyvind Hjulstad
 
Og til spørsmålet om vannjustering.

Vannet er ganske så hardt, og har ganske så høy bufferegenskaper. Noe som kan være problematisk hvis jeg skal lage øl med kun basismalt, som for eksempel Pilsner.

En måte å redusere hardhet på er å koke vannet, men jeg har også lest om at man kan bruke Kalsiumhydroksid, noen som har erfaring med det?

\Øyvind
 
Tilbake
Topp