...når man mangler gjærlås

Som veldig amatør, so lagar eg øl med sett frå Europris. Beste sett prøvd so langt er BREWMART CZECH. Eg brukar glassballongar, som eg nøye desinifiserer enten med kloring eller lut, og skyller med so hett vatn som mogleg frå springen.
Eg har i lengre tid irritert meg på desse gjærlåsane: Vanskelige å få heilt tette, overkokar ved stormgjæring og irriterande "klukk" seinare.
So løysing i MacGyverstil: Brukar 2 liters fryseposar, trer over truten og låser med 3-4 tynne gummistrikkar. For å kontrollere gjæringshastighet tappar eg av og til denne posen som bygger seg opp, og ser kor fort den fyller seg igjen. Blir aldri overtrykk då det slurer når trykket aukar.
Andre som gjer det likeeins
?
 

Finn Berger

Moderator
Som veldig amatør, so lagar eg øl med sett frå Europris. Beste sett prøvd so langt er BREWMART CZECH. Eg brukar glassballongar, som eg nøye desinifiserer enten med kloring eller lut, og skyller med so hett vatn som mogleg frå springen.
Eg har i lengre tid irritert meg på desse gjærlåsane: Vanskelige å få heilt tette, overkokar ved stormgjæring og irriterande "klukk" seinare.
So løysing i MacGyverstil: Brukar 2 liters fryseposar, trer over truten og låser med 3-4 tynne gummistrikkar. For å kontrollere gjæringshastighet tappar eg av og til denne posen som bygger seg opp, og ser kor fort den fyller seg igjen. Blir aldri overtrykk då det slurer når trykket aukar.
Andre som gjer det likeeins
?
Sitter akkurat og lytter til muntre småklukk fra en bitter og en IPA, og synes det er en hyggelig lyd:). Men det har vel lite med saken å gjøre. Jeg har ikke hørt om andre som har gjort det der, men det skyldes kanskje at de fleste bruker gjæringskar som ikke har noen slik hals som ballongene dine.

Det funker sikkert fint, men hva om gjæren finner på å ville krabbe ut av ballongen?

Til det med skyllinga: Jeg er ikke sikker på om varmtvann fra springen er det tryggeste å bruke. Det kommer vel an på anlegget ditt. Så lenge du ikke har infeksjoner, er det vel greit. Men skulle du få en infeksjon, ville jeg retta mistanken mot varmtvannet som en mulig mistenkt.
 
Jeg er ikke sikker på om varmtvann fra springen er det tryggeste å bruke
Vann fra springen er vel aldri helt sterilt, men bør strengt tatt kunne brukes til å skylle med. Imidlertid ville jeg da ha gitt en behandling med starsan eller lignende i etterkant, for å være helt sikker - men med det sagt, er det mye hygienehysteri blant amatørbryggere. Det skal ganske mye til før noe utvikler seg til en infeksjon. Men, som en virolog-venn klokelig sa: “Noen mennesker gjør det meste hygenemessige intuitivt riktig, mens en del individer kløner det til nesten uansett hvor bevisste de prøver å være.”

Et reelt faremoment med vann fra srping, er hvis varmtvannstanken ikke holder tilstrekkelig høy temperatur. Det kan føre til oppvekst av mikroorganismer i vannrørene, og særlig legionella spp. Det er imidlertid sjelden et problem i vannanlegg hos privatpersoner, og problemet ville ikke begrense seg til brygging. Brønnvann ville jeg ikke brukt til noe slikt.
 

Finn Berger

Moderator
Vann fra springen er vel aldri helt sterilt, men bør strengt tatt kunne brukes til å skylle med. Imidlertid ville jeg da ha gitt en behandling med starsan eller lignende i etterkant, for å være helt sikker - men med det sagt, er det mye hygienehysteri blant amatørbryggere. Det skal ganske mye til før noe utvikler seg til en infeksjon. Men, som en virolog-venn klokelig sa: “Noen mennesker gjør det meste hygenemessige intuitivt riktig, mens en del individer kløner det til nesten uansett hvor bevisste de prøver å være.”

Et reelt faremoment med vann fra srping, er hvis varmtvannstanken ikke holder tilstrekkelig høy temperatur. Det kan føre til oppvekst av mikroorganismer i vannrørene, og særlig legionella spp. Det er imidlertid sjelden et problem i vannanlegg hos privatpersoner, og problemet ville ikke begrense seg til brygging. Brønnvann ville jeg ikke brukt til noe slikt.
Sjøl om det skal mye til, så er fenomenet ikke sjeldent. Så da skjer det vel mye ganske ofte.:)
 
Men, som en virolog-venn klokelig sa: “Noen mennesker gjør det meste hygenemessige intuitivt riktig, mens en del individer kløner det til nesten uansett hvor bevisste de prøver å være.”
Det utsagnet er jeg enig i. Jeg tror det handler om kunnskap i mikrobiologi, hva disse små krypene er, og kanskje viktigst, hvordan de formerer seg.

Har man denne grunnkunnskapen tar man som regel gode valg og man bruker ikke tid på det som er unødvendig.
 
Sjøl om det skal mye til, så er fenomenet ikke sjeldent. Så da skjer det vel mye ganske ofte.:)
Jeg tror slike infeksjoner oppstår som en konsekvens av at man slurver på punkter man ikke har tenkt gjennom som risikopunkter. Eller at man har “gjester” i bryggkjelderen (muggsopper, primært) eller er uforsiktig med tildekking f. eks. ved utebrygging.
Lang nedkjølingstid øker risikoen. Folk er nok veldig oppmerksomme ved overføring av vørter til gjæringskar, men det skal ikke mye uoppmerksomhet til i andre ledd før man kan gjøre noe dumt. Imidlertid tror jeg nok de fleste infeksjoner som ikke er åpenbare i gjæringskaret kommer som en konsekvens av flasker man bare tror er helt rene. Og en typisk feil, er at man håndterer desinfisert utstyr med urene hender, eller legger fra seg slikt på urene flater.

Det eneste jeg selv har opplevd av infeksjoner er en 4-5 flasker som har indeholdt unormalt mye kullsyre. Det kommer nok av dårlig synlige rester i flaskene som er brukt. Jeg har vært relativt uforsiktig med en del parametre opp gjennom - men jeg tror jeg har oversikt over kontaminasjonskritiske punkter i processen.
 
Det eneste jeg selv har opplevd av infeksjoner er en 4-5 flasker som har indeholdt unormalt mye kullsyre. Det kommer nok av dårlig synlige rester i flaskene som er brukt.

Kan være med på dette. Det er det eneste området jeg er ganske sikker på jeg har syndet og aldri opplevd en hel batch ødelagt. Jeg har kanskje tenkt at shit au, i værste fall er det bare en flaske, men selvfølgelig kjipt om det er den du sender inn til dømming :rolleyes:
 

Finn Berger

Moderator
Jeg tror slike infeksjoner oppstår som en konsekvens av at man slurver på punkter man ikke har tenkt gjennom som risikopunkter. Eller at man har “gjester” i bryggkjelderen (muggsopper, primært) eller er uforsiktig med tildekking f. eks. ved utebrygging.
Lang nedkjølingstid øker risikoen. Folk er nok veldig oppmerksomme ved overføring av vørter til gjæringskar, men det skal ikke mye uoppmerksomhet til i andre ledd før man kan gjøre noe dumt. Imidlertid tror jeg nok de fleste infeksjoner som ikke er åpenbare i gjæringskaret kommer som en konsekvens av flasker man bare tror er helt rene. Og en typisk feil, er at man håndterer desinfisert utstyr med urene hender, eller legger fra seg slikt på urene flater.

Det eneste jeg selv har opplevd av infeksjoner er en 4-5 flasker som har indeholdt unormalt mye kullsyre. Det kommer nok av dårlig synlige rester i flaskene som er brukt. Jeg har vært relativt uforsiktig med en del parametre opp gjennom - men jeg tror jeg har oversikt over kontaminasjonskritiske punkter i processen.
Det er nok særlig det med risikopunkter. Kraner, f.eks. - og i det hele tatt alt som kan plukkes fra hverandre. Reinhold forøvrig er ikke nødvendigvis noen heksekunst, men du skal faktisk vite hva du gjør. Du har jo rimelig grei innsikt i hva som er viktig og hva som ikke er det - det må du jo ha - men vi andre har lært gjennom bitter erfaring:).
 
Topp