...eller retterere sagt si om jeg har glemt noe?
Jeg har brygget litt vin (også fra ferdig kit) for noen år siden, men dette er første gang med øl. Hadde egentlig tenkt å prøve meg frem i sommer, men sommeren forsvant fort, gitt. Var innom Bryggeland på Sagene i dag og kjøpte Coopers startsett, Santas winter warmer kit (etter å ha lest litt her inne), ekstra gjæringsdunk/ballong, pumpehevert ("auto siphon"), gjærlås med kullfilter (for lukten), SoS superrens og StarSan. Kunne spart litt penger på å handle på Europris, men greit å sponse speisalsjappene litt, ihvertfall når man ikke har mye peiling. Jeg har tenkt å lage Santas Winter warmer først, og ikke ølen som kom med startsettet.
Dette er det jeg har tenkt å gjøre:
1: Skylle og deretter desinfisere gjæringskar og utstyr med Star San. De skal være nye og rene, men gjør det for sikkerhets skyld.
2: Følge instruksjonene på Santas Winter Warmer-kitet. Dvs. IKKE koke ekstraktet. Men noen punkter er jeg usikker på:
3: Instruksen sier jeg skal strø i gjæren før jeg setter på lokket - altså ikke noen visping i etterkant. Og bare grundig røring etter å ha hatt det kalde vannet i den utvannede/blandede ekstrakten. Bør man ikke vispe? Holder det med røring?
4: I følge instruksjonen er ølet ferdig etter 4-6 dager og kan så tappes på flaske og skal stå 14 dager til før klaring. Er ikke det veldig tidlig å tappe på flaske? Får man ikke med VEL mye bunnfall da? Samtidig kan man vel ikke vente for lenge, for da er gjæren død og ølen blir kjip. (Dette var ikke noe problem med vin...) Kan man stikke om med hevert før flasking for å bli kvitt en del bunnslam uten at det går utover gjæringen på flaske? Den levende gjøren synker vel ikke til bunns?
6: Det blir vanskelig å få temperaturen noe særlig under ~23 grader der ølet kan stå å gjære (kjøkken og bad). På badet må gulvvarmen stå litt på, og på kjøkkenet blir det så varmt uten noe oppvarming pga. delvis sørvendt vindu og matlaging. Er 23 grader normalt farlig for gjæren? Kan jo prøve å lufte litt innimellom, men da blir ikke temperaturen jevn.
Det ble litt flere spørsmål enn jeg hadde tenkt dajeg startet. Har lest de to artiklene jeg fant her på norbrygg om ekstraktbrygging, men tar gjerne imot tips som ikke står der, særlig om Santas Winter Warmer-kitet. Men mye av grunnen til at jeg valgte netopp det, er at jeg vil ha noe juleølaktig og folk her inne på forumet hadde god erfaring med å bare brygge det etter oppskriften.
Jeg har brygget litt vin (også fra ferdig kit) for noen år siden, men dette er første gang med øl. Hadde egentlig tenkt å prøve meg frem i sommer, men sommeren forsvant fort, gitt. Var innom Bryggeland på Sagene i dag og kjøpte Coopers startsett, Santas winter warmer kit (etter å ha lest litt her inne), ekstra gjæringsdunk/ballong, pumpehevert ("auto siphon"), gjærlås med kullfilter (for lukten), SoS superrens og StarSan. Kunne spart litt penger på å handle på Europris, men greit å sponse speisalsjappene litt, ihvertfall når man ikke har mye peiling. Jeg har tenkt å lage Santas Winter warmer først, og ikke ølen som kom med startsettet.
Dette er det jeg har tenkt å gjøre:
1: Skylle og deretter desinfisere gjæringskar og utstyr med Star San. De skal være nye og rene, men gjør det for sikkerhets skyld.
2: Følge instruksjonene på Santas Winter Warmer-kitet. Dvs. IKKE koke ekstraktet. Men noen punkter er jeg usikker på:
3: Instruksen sier jeg skal strø i gjæren før jeg setter på lokket - altså ikke noen visping i etterkant. Og bare grundig røring etter å ha hatt det kalde vannet i den utvannede/blandede ekstrakten. Bør man ikke vispe? Holder det med røring?
4: I følge instruksjonen er ølet ferdig etter 4-6 dager og kan så tappes på flaske og skal stå 14 dager til før klaring. Er ikke det veldig tidlig å tappe på flaske? Får man ikke med VEL mye bunnfall da? Samtidig kan man vel ikke vente for lenge, for da er gjæren død og ølen blir kjip. (Dette var ikke noe problem med vin...) Kan man stikke om med hevert før flasking for å bli kvitt en del bunnslam uten at det går utover gjæringen på flaske? Den levende gjøren synker vel ikke til bunns?
6: Det blir vanskelig å få temperaturen noe særlig under ~23 grader der ølet kan stå å gjære (kjøkken og bad). På badet må gulvvarmen stå litt på, og på kjøkkenet blir det så varmt uten noe oppvarming pga. delvis sørvendt vindu og matlaging. Er 23 grader normalt farlig for gjæren? Kan jo prøve å lufte litt innimellom, men da blir ikke temperaturen jevn.
Det ble litt flere spørsmål enn jeg hadde tenkt dajeg startet. Har lest de to artiklene jeg fant her på norbrygg om ekstraktbrygging, men tar gjerne imot tips som ikke står der, særlig om Santas Winter Warmer-kitet. Men mye av grunnen til at jeg valgte netopp det, er at jeg vil ha noe juleølaktig og folk her inne på forumet hadde god erfaring med å bare brygge det etter oppskriften.