Hei
Man kan løse opp vesentlig mer sukker i varmere vann enn kaldere. Et enkelt forsøk man kan gjøre er å ta et glass kaldt vann og løse opp så mye sukker man klarer. Når man når metningspunktet så kan man prøve å varme opp vannet litt og så vil man kunne observere at metningspunktet blir høyere. Metningspunktet her er da hvor mange gram sukker man kan løse opp i et glass vann, før det vil bli vanskeligere å ikke la det ligge igjen litt sukker i bunn.
Det vil derfor kunne gå raskere, og man får med seg mer sukker, om man hever temperaturen i mesken, da man får mer sukker til å løse seg opp i vannet. Og så skylle med mer varmt vann. Bare ikke for varmt. Maks 78 grader.
Dersom man beholder mesken på temperaturen man mesket på, og skyller med vann på 78 grader, så vil ikke den totale vesken øke like mye i temperatur som hvis man varmer opp alt.
Men som flere sier, dersom det er enkelt å varme opp mesken for mash-out, så kan man gjøre det, dersom man ikke kan, så er det også helt greit å droppe det. Tid vs effektivitet vs utstyr etc.
mvh
Jørgen