Reiserapport fra Skandinavisk Mesterskap i København, 21. mai 2016

  • Trådstarter Per Øyvind Arnesen
  • Startdato
Status
Stengt for ytterligere svar.
P

Per Øyvind Arnesen

Skandinavisk Mesterskap 2016 ble, som tidligere år, avholdt i København i forbindelse med de Danske Ølentusiastenes ølfestival tredje helgen i mai. De tre beste ølene fra NM (flaskekonkuransen) ble sendt til Danmark og bryggerne ble invitert til å bli med til København. Fra dommerkomiteen reiste Thomas Svennungsen og Lars-Erik Owe for å dømme i finalen.

De tre ølene som ble sendt fra Norge var:

  1. Gammel Jo, old ale, brygget av Atle Betten og Eivind Grønset
  2. Brun Krig, flamsk brun med kirsebær, brygget av Martin Bech-Ravn
  3. Globetrotter, internasjonal lager, Henning Nilssen

Ølfestivalen kan best betegnes som et gigantisk bransjetreff for danske mikrobryggerier og ølimportører. Det inkluderer hundrevis, for ikke å si tusenvis, av øl på fat og flasker. Antall besøkende til festivalen i år oversteg 10000.

Dommerpanelet til skandinavisk finale bestod av en dommer fra SHBF (Svenska Hembryggarföreningen), en fra Danske Øldommere og ovennevnte to dommere fra Norbrygg. De tre landene ble tildelt èn stemme hver ved eventuelle uenigheter angående rangering.

Dømmingen ble innledet med et kort møte om hvordan rangeringen skulle gjøres.
Sverige hadde lagt inn forslag om at førsteplasser skulle konkurrere seg imellom om førsteplassen, andreplasser skulle konkurrere om andreplassen, osv. Forslaget ble begrunnet i deltagervennlighet: Det er lite poeng i å sende tredjeplasser til SKM for å konkurrere om 7., 8. og 9. plass, slik det har vært tidligere, og konkurransen blir da egentlig bare mellom førsteplassene.

Den norske øldommerkomiteen hadde sendt inn forslag om at alle ni deltagere skulle rangeres under ett , slik at alle ølene konkurrerte om de tre pallplassene. Det norske forslaget ble møtt med forståelse, men motargumentet var at det kunne gi et resultat som var problematisk å formidle til publikum: hvordan forklare at et øl rangert som nr 3 i Sverige vinner SKM? Det var bekymring for at publikum ville ha liten forståelse for et slikt resultat, og at konkurransen dermed kunne tape troverdighet blant det betalende publikum og hjemmebryggere.

Det ble enighet om å gå for den svenske modellen. Dette er like mye festival som konkurranse, og (nesten) alle bidragene som kommer til Skandinavisk finale er veldig gode.

Førsteplassene ble dømt først: Old Ale fra Norge, en maltbombe ala Samiclaus fra Sverige og en Golden Ale fra Danmark. Her ble det fort enighet om at det utrolig rene og klare brygget fra Danmark var best, selv om norges bidrag høstet honnørord fra rundt bordet.

Andreplassene bestod av en engelsk barley wine med ett flott maltpreg fra Danmark, den flamske røde fra Norge og en belgisk blond fra Sverige. Igjen var alle tre øl topp øl, men barleywinen stakk av med seieren foran blonden. Litt mer gjærpreg på blonden hadde vært bra.

Tredjeplassen ble en konkuranse mellom en dansk amerikansk IPA og en belgisk sur med kirsebær fra Sverige. Den norske interasjonale lageren var det tydlig noe galt med da lukten ikke fristet til videre smaking… Her var ølene fra Danmark og Sverige omtrent gjevngode, men surølet fra Sverige stakk av med tredjeplassen etter lobbyvirksomhet fra den danske dommeren, som ikke ville stå på podiet og utrope dansk seier i første, andre og tredjeplass.


Finaledommere i arbeid


Etter bedømmingen var det god tid til å gå rundt på messeområdet å drikke øl. Dog var det så mye øl der at det var umulig å rekke over alt på en dag. Enkelte blindgjengere var det innimellom, men stort sett var det mye bra øl. Øl fra USA var dessverre stort sett for gammelt. Av artige innslag kan øl fra Palestina (de hadde nok vært i overkant generøse med krydderet) og noen flotte cidere fra England. Thomas og Lars-Erik fikk masser av øl uten å avlevere skjetonger (selv om vi prøvde iherdig) av bryggerne fra Danmarks Tekniske Universitet – det er usikkert om t-skjortene hadde noe med saken å gjøre. En importør av belgisk øl var også av det meget gavmilde slaget.

Selve ølfestival stengte kl. 21 på kvelden, og publikum ble effektivt geleidet ut. Unntatt fra utvisning var arrangører, frivillige, og servitører…, og øldommere. Nacspiel med åpne kraner fulgte. Dessverre er man ikke helt i form for nachspiel etter en hel dag med ølsmaking.

Rammen rundt Skandinavisk Mesterskap er en enorm utstilling av diversiteten som finnes i øl. Noen vil nok mene at SKM drukner litt i all ølsmakingen. Ved annonseringen av vinnerne av SKM (som skjer på ettermiddagen og umiddelbart etter annonseringen av DM) er det likevel en stor gjeng samlet foran podiet plassert i den ene enden av lokalet. Alle diplomer og premier overleveres med hurrarop og applaus fra engasjert publikum (og det skal visstnok ha vært kjendisbryggere blant dem). Dette er et svært vellykket arrangement som muligens er med på å gi SKM et større nedslag…, og det skal jobbes mye med de norske Hjemmebryggerdagene for å slå dette bakteppet.


Utklikk fra Tidens krav


Ps. Presseoppslag i Tidens Krav ble det også, dog er nok ikke ingressen helt korrekt…

The post Reiserapport fra Skandinavisk Mesterskap i København, 21. mai 2016 appeared first on Norbrygg.

Fortsett å lese...
 
Status
Stengt for ytterligere svar.
Tilbake
Topp