Har man lang veg til bryggebutikk, må man gjøre det beste ut av det en har. Maltrester kan selvsagt bare ligge på lageret, men dette har sine bakdeler: Man må etterhvert over på kjøpe-øl (med de kvalitetsmessige og økonomiske konsekvensene det har), og det lille humlelageret mitt blir bare eldre og eldre....
Lageret av basismalt er nøye oppdelt, og etter at ESB'en og Ambern har fått sitt har jeg litt pale malt igjen.
Derfor ser den foreløpige maltseddelen slik ut (23 liter vørter til gjæring, OG 1,060-ish, tenker 67-68 grader i en tme, 78% eff):
4,3 kg Palemalt
0,5 kg Carapils
0,5 kg Crystal Gold (Muntons caramünchener EBC 120)
0,3 kg Münchener
0,1 kg Special B
0,25 kg Flaket bygg
''Unødvendig komplisert maltseddel!'' sier du. Vel, dette er en ResteIPA.
Münchener-malten kan med fordel fjernes (har bruk for den andre steder, mye annet kan selvsagt også fjernes og så brygge 3/4 størrelse.... )
Special B er med for å imitere Maris Otter bygg. Resten er med fordi jeg trenger mere malt og det er en rest tilgjengelig. (Har et kilo Carahvete jeg kan spe på med i tillegg.) (Har forsåvidt mørkere karameller og litt sjokolade i sekken også.)
Humleskjemaet er tenkt med Fuggles og Target på 60 og 30 minutter, Fuggles, EKG og Citra (!) på 15 og 5 minutter og tørrhumling med Fuggles, Target og Citra.
Humlen er 2-3 år gammel, har justert alfasyre-verdien i Beersmith; gir en samlet IBU på ca 65. Det er høyt for meg, men jeg tenker at maltseddelen skal balansere humlen. Vel...det er det som er målet ihvertfall
med andre ord: ResteIPA.
Spørsmålet er om R'en i RIPA egentlig står for RoteIPA?
Etpar mere konkrete spørsmål er vel egentlig om den lille smule Münchenermalt har noe hensikt? (Den er NØ- inspirert), og vil Citra humlen gi et fint sitruspreg - eller krasjer det totalt med de engelske humlene? Vil dette gi en balanse mellom bitterhet/humlesmak og sødme/maltsmak?
Lageret av basismalt er nøye oppdelt, og etter at ESB'en og Ambern har fått sitt har jeg litt pale malt igjen.
Derfor ser den foreløpige maltseddelen slik ut (23 liter vørter til gjæring, OG 1,060-ish, tenker 67-68 grader i en tme, 78% eff):
4,3 kg Palemalt
0,5 kg Carapils
0,5 kg Crystal Gold (Muntons caramünchener EBC 120)
0,3 kg Münchener
0,1 kg Special B
0,25 kg Flaket bygg
''Unødvendig komplisert maltseddel!'' sier du. Vel, dette er en ResteIPA.
Münchener-malten kan med fordel fjernes (har bruk for den andre steder, mye annet kan selvsagt også fjernes og så brygge 3/4 størrelse.... )
Special B er med for å imitere Maris Otter bygg. Resten er med fordi jeg trenger mere malt og det er en rest tilgjengelig. (Har et kilo Carahvete jeg kan spe på med i tillegg.) (Har forsåvidt mørkere karameller og litt sjokolade i sekken også.)
Humleskjemaet er tenkt med Fuggles og Target på 60 og 30 minutter, Fuggles, EKG og Citra (!) på 15 og 5 minutter og tørrhumling med Fuggles, Target og Citra.
Humlen er 2-3 år gammel, har justert alfasyre-verdien i Beersmith; gir en samlet IBU på ca 65. Det er høyt for meg, men jeg tenker at maltseddelen skal balansere humlen. Vel...det er det som er målet ihvertfall
med andre ord: ResteIPA.
Spørsmålet er om R'en i RIPA egentlig står for RoteIPA?
Etpar mere konkrete spørsmål er vel egentlig om den lille smule Münchenermalt har noe hensikt? (Den er NØ- inspirert), og vil Citra humlen gi et fint sitruspreg - eller krasjer det totalt med de engelske humlene? Vil dette gi en balanse mellom bitterhet/humlesmak og sødme/maltsmak?