Jeg skal prøve meg på en all grain prosess for første gang (har aldri brygget før), og har noen spørsmål til forumets erfarne bryggere.
Jeg er litt usikker på hvordan skylling av gjøres på best mulig måte. Har sett eksempler på alt fra å tømme varmt vann rett på mesken, eller aluminiumsfolie med hull i, og mere sofistikerte rislings anlegg. Har det stor betydning for resultatet om man benytter den ene eller andre metoden?
Skal vannet være kokende eller er det en spesifikk temperatur som er riktig, og er det rent vann som brukes eller er det oppvarmet vørter som sprinkles over?
En tredje ting er veskemengden. Når man skal meske for en vørtermengde på for eks 23 liter, hvor mye vann tar man så i mesken og hvor mye går tili skylling. Og i oppskrifter står det for eks vørtermengde 23 l og sluttvolum på 20 l. Hvor i prosessen forsvinner de 3 literne. Er det ved omtapping og slikt?
Dette er jo fundamentale ting å holde rede på, så jeg håper det er gode råd å få der ute..
Jeg er litt usikker på hvordan skylling av gjøres på best mulig måte. Har sett eksempler på alt fra å tømme varmt vann rett på mesken, eller aluminiumsfolie med hull i, og mere sofistikerte rislings anlegg. Har det stor betydning for resultatet om man benytter den ene eller andre metoden?
Skal vannet være kokende eller er det en spesifikk temperatur som er riktig, og er det rent vann som brukes eller er det oppvarmet vørter som sprinkles over?
En tredje ting er veskemengden. Når man skal meske for en vørtermengde på for eks 23 liter, hvor mye vann tar man så i mesken og hvor mye går tili skylling. Og i oppskrifter står det for eks vørtermengde 23 l og sluttvolum på 20 l. Hvor i prosessen forsvinner de 3 literne. Er det ved omtapping og slikt?
Dette er jo fundamentale ting å holde rede på, så jeg håper det er gode råd å få der ute..