pernod
Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg har for tiden en tsjekkisk pils brygget etter Zainasheffs oppskrift fra Brewing Classic Styles stående på 3. uken nå. Ettersom lagergjær og mengde og sånt er litt trassig tenkte jeg at jeg kunne gjenbruke gjærkaken, og siden det ikke virker som man er en årntli hjemmebrygger før man har tatt noe vanlig og gjort det til en stormakt fant jeg ut at stormaktspils var et naturlig neste steg.
(Hysj. Den som sa bokk? Det hørte jeg ikke.)
Uansett. Ideen var å watte opp Jamil's tsjekkiske pils med høyere OG, mer humle og tørrhumling med Saaz. Jeg har fiklet meg frem til følgende, som sikkert ser litt rart ut gitt BIAB oppsett hvor jeg for tiden eksperimenterer med step-mash og sparging.
Recipe: #19 Stormaktspils
Brewer: Per Christian
Asst Brewer:
Style: Bohemian Pilsner
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29.73 l
Post Boil Volume: 23.73 l
Batch Size (fermenter): 19.00 l
Bottling Volume: 17.30 l
Estimated OG: 1.070 SG
Estimated Color: 7.7 EBC
Estimated IBU: 53.1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 78.1 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
6.00 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 1 92.3 %
0.50 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 2 7.7 %
30.00 g Perle [8.00 %] - Boil 60.0 min Hop 3 25.8 IBUs
30.00 g Perle [8.00 %] - Boil 30.0 min Hop 4 19.8 IBUs
40.00 g Saaz [3.50 %] - Boil 15.0 min Hop 5 7.5 IBUs
40.00 g Saaz [3.50 %] - Boil 0.0 min Hop 6 0.0 IBUs
2.0 pkg Pilsner Lager (White Labs #WLP800) [35.4 Yeast 7 -
40.00 g Saaz [3.50 %] - Dry Hop 14.0 Days Hop 8 0.0 IBUs
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 6.50 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 16.25 l of water at 73.8 C 67.0 C 60 min
Mash Step Add 10.00 l of water at 98.6 C 78.0 C 10 min
Sparge: Batch sparge with 2 steps (Drain mash tun, , 10.00l) of 75.6 C water
Notes:
------
Planlegger å bruke vasket slurry fra en bohemian pils som skal høstes etter 28 dager i gjæringskaret.
Noe jeg bør passe på? Oppsettet mitt har en egen evne til å gjære alt ned til 1.008 - 1.012 uansett hva jeg gjør, men jeg tror egentlig ikke det burde være noe problem her for den kan gjerne bli litt tørr. Er det for mye carapils?
I tillegg lurer jeg om gjæren må vekkes til live igjen etter 4 uker med 7 - 9 grader i rommet (kjellerbod). Er det lurt å vaske, høste og så sette starter eller er det bare å lempe oppi tilstrekkelig slurry og håpe det beste?
Jeg vurdere også å øke mengde tørrhumle, men er egentlig litt usikker på hvor mye jeg trenger for å få et skikkelig aromapreg i tillegg til at jeg jo nødvendigvis vil miste en del aroma i løpet av lagringen.
Nuvel. Hjelpeløse amatører slår til igjen. Tjohei!
Oppdatering: Jeg justerte litt på oppskriften for å få opp OG til 1.070, som virker litt mer stormaktete enn 1.063. Estimert FG er på 1.016, så jeg dyttet opp IBU litt i tillegg i et forsøk på å balansere restsødmen med ekstra bitterhet.
Per Christian
Jeg har for tiden en tsjekkisk pils brygget etter Zainasheffs oppskrift fra Brewing Classic Styles stående på 3. uken nå. Ettersom lagergjær og mengde og sånt er litt trassig tenkte jeg at jeg kunne gjenbruke gjærkaken, og siden det ikke virker som man er en årntli hjemmebrygger før man har tatt noe vanlig og gjort det til en stormakt fant jeg ut at stormaktspils var et naturlig neste steg.
(Hysj. Den som sa bokk? Det hørte jeg ikke.)
Uansett. Ideen var å watte opp Jamil's tsjekkiske pils med høyere OG, mer humle og tørrhumling med Saaz. Jeg har fiklet meg frem til følgende, som sikkert ser litt rart ut gitt BIAB oppsett hvor jeg for tiden eksperimenterer med step-mash og sparging.
Recipe: #19 Stormaktspils
Brewer: Per Christian
Asst Brewer:
Style: Bohemian Pilsner
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29.73 l
Post Boil Volume: 23.73 l
Batch Size (fermenter): 19.00 l
Bottling Volume: 17.30 l
Estimated OG: 1.070 SG
Estimated Color: 7.7 EBC
Estimated IBU: 53.1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 78.1 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
6.00 kg Pilsner (Weyermann) (3.3 EBC) Grain 1 92.3 %
0.50 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 2 7.7 %
30.00 g Perle [8.00 %] - Boil 60.0 min Hop 3 25.8 IBUs
30.00 g Perle [8.00 %] - Boil 30.0 min Hop 4 19.8 IBUs
40.00 g Saaz [3.50 %] - Boil 15.0 min Hop 5 7.5 IBUs
40.00 g Saaz [3.50 %] - Boil 0.0 min Hop 6 0.0 IBUs
2.0 pkg Pilsner Lager (White Labs #WLP800) [35.4 Yeast 7 -
40.00 g Saaz [3.50 %] - Dry Hop 14.0 Days Hop 8 0.0 IBUs
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 6.50 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 16.25 l of water at 73.8 C 67.0 C 60 min
Mash Step Add 10.00 l of water at 98.6 C 78.0 C 10 min
Sparge: Batch sparge with 2 steps (Drain mash tun, , 10.00l) of 75.6 C water
Notes:
------
Planlegger å bruke vasket slurry fra en bohemian pils som skal høstes etter 28 dager i gjæringskaret.
Noe jeg bør passe på? Oppsettet mitt har en egen evne til å gjære alt ned til 1.008 - 1.012 uansett hva jeg gjør, men jeg tror egentlig ikke det burde være noe problem her for den kan gjerne bli litt tørr. Er det for mye carapils?
I tillegg lurer jeg om gjæren må vekkes til live igjen etter 4 uker med 7 - 9 grader i rommet (kjellerbod). Er det lurt å vaske, høste og så sette starter eller er det bare å lempe oppi tilstrekkelig slurry og håpe det beste?
Jeg vurdere også å øke mengde tørrhumle, men er egentlig litt usikker på hvor mye jeg trenger for å få et skikkelig aromapreg i tillegg til at jeg jo nødvendigvis vil miste en del aroma i løpet av lagringen.
Nuvel. Hjelpeløse amatører slår til igjen. Tjohei!
Oppdatering: Jeg justerte litt på oppskriften for å få opp OG til 1.070, som virker litt mer stormaktete enn 1.063. Estimert FG er på 1.016, så jeg dyttet opp IBU litt i tillegg i et forsøk på å balansere restsødmen med ekstra bitterhet.
Per Christian