Plopping i gjærlås og generelt om gjæring. Les dette først

Status
Stengt for ytterligere svar.
Plopping i gjærlås er ikke en pålitelig indikator om gjæringen går riktig for seg.​

Fravær av plopping trenger ikke bety at det ikke gjærer, og plopping trenger heller ikke bety at det gjærer.

1. Hvorfor ikke?


Fordi at ikke alle gjæringskar er helt tette. Hvis noe er utett et sted rundt lokket (som ikke er noe å bekymre seg for, det er veldig vanlig), så vil co2'en kunne snike seg ut der, og da vil den ikke nødvendigvis gå via gjærlåsen, ergo liten til ingen plopping.

2. Hvordan vet jeg da at gjæringen går riktig for seg?

Det sikreste er å måle med et hydrometer. Hvis du har målt OG (Original gravity), altså vørterstyrken før du satte vørteren til gjæring, så har du en referanse. Hvis du måler igjen etter noen dager og ser at dette tallet er lavere enn da du satte vørteren til gjæring, så vil det si at gjæren gjør det du har krysset fingrene for og håpet at den skal gjøre. Den spiser sukker og lager øl. Dette er grunn til å slappe av. Men hvis du har pitchet gjær, og det plopper, så er det mest sannsynlig gjæren som lager øl.

***REFRAKTOMETER: Hvis du måler med refraktometer så må du regne om verdiene da refraktometer ikke virker når det finnes alkohol i det du måler. Væske med alkohol vil bryte lyset på en annen måte enn det et refraktometer er beregnet for. Du vil lese av en mye høyere verdi enn det som er realiteten***

Hvis du ikke vil måle tidlig i gjæringsforløpet så kan du se etter tegn til skum. Skum = bra.

3. Hvor lang tid tar det før det skjer noe?

Det kan ta opptil to-tre dager, alt ettersom hvilken gjærtype du har brukt, og hvordan du har behandlet den, før sikre tegn på gjæring vil vise seg. Lager gjær som gjærer på lager-temperatur (ca 10 grader) vil som regel ikke vise like kraftige tegn til gjæring som en ale-gjær på ale-temperatur (ca 17-20 grader). Det kan ta lengre tid for en lager-gjær før den viser tegn til gjæring. Dette er mest pga den lave temperaturen den skal gjære på. Høyere temperatur = mer aktivitet.
Normalt sett ser man det etter et døgn, men det er ingen grunn til bekymring hvis du føler du har gjort alt riktig, og det ikke skjer noe etter et døgn. Vent litt til. Hobbyen du har valgt er en konkurranse i venting. Man vs Yeast.

4. Det ploppet kraftig de første dagene, men nå er det ganske stille. Hva har skjedd?

De første dagene etter at gjæringen har kommet igang er de mest aktive. Dette kalles stormgjæring.
Da er gjæren som mest aktiv og gjør om mesteparten av sukkeret til alkohol og co2. Denne fasen varer som regel kun noen få dager. Etter dette blir det roligere. Det er helt normalt.

5. Det plopper fortsatt i gjærlåsen etter "lang tid"..?

Som oftest betyr det bare at co2 som er fanget i karet slipper ut av gjærlåsen, dette betyr IKKE nødvendigvis at det fortsatt gjærer. En væske (i dette tilfellet ditt øl) klarer kun å holde på en gitt mengde gass (i dette tilfellet co2) ved en gitt temperatur. Jo lavere temperatur, jo mer co2 klarer ølet ditt å holde på.
Hvis gjæringen er over, og du f.eks setter gjæringskaret varmere, så vil ølets evne til å holde på co2 synke med den økte temperaturen. Det vil si at den frigir co2 som har blitt skapt tidlligere i gjæringen. Det kan også ploppe rett etter at du har tørrhumlet. Altså ikke et tegn på aktivitet gjæraktivitet.

6. Når kan jeg flaske?/Flaskebomber/FG i oppskrifter.

Hvis du måler med hydrometeret ditt to ganger over en periode på tre dager, og hydrometeret viser det samme på begge målinger vil det si at gjæren har gjort sitt og den finner ikke noe mer sukker den kan spise. Da sier vi at ølet har nådd FG (Final gravity), og det trygt å flaske.

Måler du f.eks 1.008 eller 1.015 eller 1.030 over flere dager, og tallet ikke forandrer seg så vil det si at gjæren ikke spiser mer sukker. Når du tilsetter sukker for å karbonere vil gjæren kun spise dette sukkeret du har tilsatt, og du vil få bobler i ølet. Den vil ikke spise mer enn du har tilsatt, så derfor er det mulig å regne seg frem til graden av karbonering.

***OBS! Dette er tommelfingerregel. Flere gjærtyper oppfører seg annerledes enn normen, noen tar en pause midt i gjæringen, før de gjærer videre. Gjør alltid reseach på gjæren du bruker for å få en heads up på hva du kan forvente***

7. Hva kan jeg forvente av utgjæring?

Som regel sier man at man kan forvente en FG som er ca 1/4 av OG. Men det spørs på oppskrift, hvor mye gjær du har tilsatt, hvor frisk/fersk den er, mengden oksygen og temperatur du har gjæret ved.
Et annet viktig poeng er attenuasjon. Attenuasjon betyr hvor mye av sukkeret i vørteren gjæren kan spise. For å få en pekepinn av din forventede utgjæring så kan du se på databladet til den gjæren du bruker, der står det som regel "attenuation" i prosent. Dette vil gi det en ca pekepinn for hva du kan forvente av utgjæring.

Har du brygget etter en oppskrift fra noen andre så må du vite at FG i oppskriften er en verdi på det som ble oppnådd i vedkommende som laget oppskriften sitt bryggeri. Alle oppsett er forskjellige, det er mange variabler.

Du kan og bør ikke forvente samme utgjæringsgrad som en oppskrift fra et annet bryggeri på første forsøk!

8. Ølet har nådd FG, flaske med en gang?


At ølet har nådd FG/Gjæret helt ut betyr ikke at den er ferdig i den forstand at den smaker slik du skulle ønske at den skal smake. FG kan bli nådd i løpet av noen dager. Tommelfingerregelen er å la en ale stå i 14 dager, en lager en smule lenger.

9. Hvorfor skal jeg la den stå så lenge?

Fordi gjæren "roter" ganske mye under stormgjæringen, hvis du smaker på ølen etter noen få dager ut i gjæringsforløpet så vil den smake uryddig og det er godt mulig du finner noen usmaker som du gjerne ikke vil ha i ølen din. Ved å la gjæren jobbe videre etter at den er gjæret ut så rydder den opp i dette "rotet" sitt, og lager et mer balansert og godt øl.

10. Det lukter fryktelig rart, og ser rart ut i gjæringskaret. Er det infisert?

Gjæring av øl lukter ikke alltid blomster. Gjærer du en lager så ikke bli forundret hvis det lukter regelrett fis ut av gjæringskaret ditt på et tidspunkt. Ale-gjær lager mindre av denne lukten, svovel.

Det kan også se rart ut. Er du i tvil så google "beer infection", så ser du hvordan en infeksjon ser ut. Mange tror de har infeksjon men som oftest er det fortsatt bare gjær som svømmer rundt. Er du i tvil og vil spørre, så legg ved bilde, uten bilde er det umulig å si hvis du har en infeksjon eller ei.


Er du i tvil, så finn frem hydrometeret ditt og mål. Det er eneste sikre måten å få en indikasjon på om gjæringen går slik den skal.
 
Sist redigert:
Status
Stengt for ytterligere svar.
Tilbake
Topp