NM 2025, den store diskusjonstråden

Da er alt i boks, dvs, sortert i esker og plassert på paller med adresselapper til dømmestedene. En skikkelig god Norbrygg-dag med Arne og Gustav; en av de dagene jeg er veldig glad for å være med i denne organisasjonen:).

Det stoppa på 288 bidrag, og det er i underkant. Nå som alt er registrert, kan vårt lokale statistikkfantom (aka Morten Sevland) grave seg ned i materialet, og så får vi se hva vi kan lese ut av det.
 
Teorien om multiverset er nå bekrefta. Etter at det så ut som alle konkurranseøl i vårt univers hadde innfunnet seg på Lunner og blitt behørig sortert og sendt til sine respektive dømmesteder, siver det inn øl fra andre og hittil ukjente univers, og plutselig er NM blitt åtte øl og tre bryggere rikere.

Akk ja. De er pakket om og ettersendt. Ølene, altså.
 
Sist redigert:
Jeg forsøker å analysere årets deltakelse, men det er litt mange variabler til at jeg finner noen krystallklare trekk. Det er følgelig noe usikkerhet knyttet til årets analyse :)
Alle tall for Oslo og Akershus er sammenslått med historiske data.

De harde fakta først
Antall bryggere : 103
Antall øl : 304
Dette er en nedgang på 39% for øl og en nedgang på 25% for antall deltakere i forhold til NM24.

1741724553778.png 1741722923381.png
I denne grafen har jeg ikke tatt med 2022 da det var et avvikende år. Men dersom vi ser de siste 12 årene samlet, ser vi at antallet øl per brygger (snitt) har vært høyere i perioden 2021-2024 enn hva den var i perioden 2014-2019.
I 2020 og i år har snittet vært 3 per deltaker.
Siden vi i år innførte en max begrensning på seks øl per deltaker, er det naturlig at snitt-tallet blir redusert i år.

Totalt er antallet øl redusert med 39% i forhold til NM24. En reduksjon var ønsket siden vi under NM24 hadde for store klasser. Både klasse A og B var så store at det var utfordrende å dømme dem profesjonelt. Vi hadde ikke klart en økning i disse klassene i år.
Det er tidligere diskutert hvilke endringer vi kunne innføre, og hvorfor vi endte på de vi har for NM25, så det drøftes ikke videre i denne posten.
Det er derimot tydelig at innstrammingene var i overkant stramme, og vi må se på hvilke vi kan ta bort eller utvide til neste NM.
For NM25 ble følgende innstramminger innført.
Antallet bidrag per deltaker begrenses med følgende grenser:
- maksimalt seks brygg totalt (per brygger)
- maksimalt to brygg per konkurranseklasse (per brygger)
- maksimalt ett brygg per øltype (per brygger)

Når vi ser grafen over, er det ikke årets nedgang som overrasker meg mest, men den store økningen i både 2023 og i 2024. Begge disse årene avviker mye i forhold til resterende år vi har statistikk for.
Siden konkurransen har vært mer eller mindre lik gjennom de siste ti årene, finner jeg ingen god forklaring på dette.

Målet i år var litt færre øl, men vi håpet på en økning i antallet individuelle bryggere. Det målet nådde vi ikke med en reduksjon av antall bryggere på 25% fra NM24.
Det jeg finner mer overraskende, er at 78 bryggere (57%) som deltok i NM24 ikke deltar i NM25. Jeg er usikker på hvorfor vi opplever et så stort frafall, og vi må ut med en undersøkelse for å avdekke årsaken til dette.

1741732321236.png
67 av årets deltakere har vært med en eller flere ganger de siste 12 årene.
7 av årets deltakere har vært med 10 eller flere ganger
Det er svært gledelig å se at vi hvert år får nye bryggere som deltar i NM. I år er det 36 bryggere som ikke har deltatt i NM tidligere. Vi ønsker dere hjertelig velkomne.

Det var så langt jeg kom i kveld.
Alle øl er nå sendt til dømmestedene. Der skal dømmestedene gjøre mottak før flighter settes opp og dømmingen kan starte. Dømmingen skal være ferdig innen 11.04.2025. Da må vi sette av tid til kontrollregning ++
Håper alle kan smøre seg med litt tålmodighet, selv om det er ulidelig spennende.

Takk
Morten
 
Jeg forsøker å analysere årets deltakelse, men det er litt mange variabler til at jeg finner noen krystallklare trekk. Det er følgelig noe usikkerhet knyttet til årets analyse :)
Alle tall for Oslo og Akershus er sammenslått med historiske data.

De harde fakta først
Antall bryggere : 103
Antall øl : 304
Dette er en nedgang på 39% for øl og en nedgang på 25% for antall deltakere i forhold til NM24.

Vis vedlegget 71691 Vis vedlegget 71688
I denne grafen har jeg ikke tatt med 2022 da det var et avvikende år. Men dersom vi ser de siste 12 årene samlet, ser vi at antallet øl per brygger (snitt) har vært høyere i perioden 2021-2024 enn hva den var i perioden 2014-2019.
I 2020 og i år har snittet vært 3 per deltaker.
Siden vi i år innførte en max begrensning på seks øl per deltaker, er det naturlig at snitt-tallet blir redusert i år.

Totalt er antallet øl redusert med 39% i forhold til NM24. En reduksjon var ønsket siden vi under NM24 hadde for store klasser. Både klasse A og B var så store at det var utfordrende å dømme dem profesjonelt. Vi hadde ikke klart en økning i disse klassene i år.
Det er tidligere diskutert hvilke endringer vi kunne innføre, og hvorfor vi endte på de vi har for NM25, så det drøftes ikke videre i denne posten.
Det er derimot tydelig at innstrammingene var i overkant stramme, og vi må se på hvilke vi kan ta bort eller utvide til neste NM.
For NM25 ble følgende innstramminger innført.


Når vi ser grafen over, er det ikke årets nedgang som overrasker meg mest, men den store økningen i både 2023 og i 2024. Begge disse årene avviker mye i forhold til resterende år vi har statistikk for.
Siden konkurransen har vært mer eller mindre lik gjennom de siste ti årene, finner jeg ingen god forklaring på dette.

Målet i år var litt færre øl, men vi håpet på en økning i antallet individuelle bryggere. Det målet nådde vi ikke med en reduksjon av antall bryggere på 25% fra NM24.
Det jeg finner mer overraskende, er at 78 bryggere (57%) som deltok i NM24 ikke deltar i NM25. Jeg er usikker på hvorfor vi opplever et så stort frafall, og vi må ut med en undersøkelse for å avdekke årsaken til dette.

Vis vedlegget 71692
67 av årets deltakere har vært med en eller flere ganger de siste 12 årene.
7 av årets deltakere har vært med 10 eller flere ganger
Det er svært gledelig å se at vi hvert år får nye bryggere som deltar i NM. I år er det 36 bryggere som ikke har deltatt i NM tidligere. Vi ønsker dere hjertelig velkomne.

Det var så langt jeg kom i kveld.
Alle øl er nå sendt til dømmestedene. Der skal dømmestedene gjøre mottak før flighter settes opp og dømmingen kan starte. Dømmingen skal være ferdig innen 11.04.2025. Da må vi sette av tid til kontrollregning ++
Håper alle kan smøre seg med litt tålmodighet, selv om det er ulidelig spennende.

Takk
Morten
For å døyve spenningen. Har du statistikker på hvilke stiler og klasser årets er påmeldt i og hvordan det er sett opp i mot tidligere år?
 
Det jeg finner mer overraskende, er at 78 bryggere (57%) som deltok i NM24 ikke deltar i NM25. Jeg er usikker på hvorfor vi opplever et så stort frafall, og vi må ut med en undersøkelse for å avdekke årsaken til dette.
Det kan være interessant å utviklingen i områder har lokal innlevering. Har det noe å si? Eventuelt hvor mye?
 
Litt mer statistikk.
Her ser dere øl-typene med over 10 innsendte bidrag med Imperial Stout, (19) Tysk Pils (15) og Amerikansk IPA (15) på topp.
Høyre kolonne er bidrag med tilsettinger og kommer i tillegg.
I vedlegget finner dere oversikt over alle typer.
1742305683544.png
 

Vedlegg

  • NM25-Typer.pdf
    422,2 KB · Sett: 78
Litt mer statistikk.
Her ser dere øl-typene med over 10 innsendte bidrag med Imperial Stout, (19) Tysk Pils (15) og Amerikansk IPA (15) på topp.
Høyre kolonne er bidrag med tilsettinger og kommer i tillegg.
I vedlegget finner dere oversikt over alle typer.
Vis vedlegget 71779
12 dobbelbock og bare en eisbock. Flere burde få opp øynene for den stilen, for det er fantastisk godt!
 
Blir tøft å hevde seg med Imperial stout og Dobbelbokk i år ser jeg
Jeg trur ikke det er antallet bidrag som avgjør hvor tøft det er.

Men jeg angrer litt på at jeg ikke sendte inn en schwarzbier. Det hadde vært en billig norgesmestertittel:). (Den er faktisk ganske god, også:(.)
 
Jeg trur ikke det er antallet bidrag som avgjør hvor tøft det er.

Men jeg angrer litt på at jeg ikke sendte inn en schwarzbier. Det hadde vært en billig norgesmestertittel:). (Den er faktisk ganske god, også:(.)
Tar du utfordringen til 2026, planlegger eg ei schwarzbier. Min varte ikkje lenge nok til å bli sendt inn. Fin ølstil.
 
Det hadde vært en billig norgesmestertittel:).
Du måtte fortsatt ha slått de andre mørke lagerne. Overraskende at ingen har levert Irsk Rød og California Common. Har inntrykk av at det er noen som jevnlig brygger disse stilene.
Forsøker meg på Dunkelweizen senere i år. Så får jeg se om det blir godt nok til å delta i NM.
 

Similar threads

J
Svar
0
Sett
155
Jørgen Olsen
J
J
Svar
0
Sett
131
Jørgen Olsen
J
J
Svar
0
Sett
147
Jørgen Olsen
J
Tilbake
Topp