Bryggekonkurranse - Bergen Ølfestival 2025 BØLL

Lallemand Belle Saison, SafAle BE-134 og Wyeast French Saison har alle STA1 genet. Alternativer uten STA1 gene er Lallemend Farmhouse og Whitelabs gjærene. Farmhouse, som jeg har brukt et par ganger, har kun gjæret ned til FG-1010 som er litt høyt for en tørr Saison/Grisette. Bruk av sukker kan være en løsning.
Jeg har vurdert å bruke en blanding av Thiriez gjæren som er en mulig slektning av Wyeast 3711 og BE-134. Thiriez gjæren gir nydelige frukt- og kryddertoner, men har ikke STA1 genet og gjærer kun ned til FG-1010/1012. Derfor vurderer jeg kombinasjonen med BE-134.
Jeg forstår jo at Tøsse brygghus vil ha et problem med brygging av dette ølet skulle det vinne, både fordi Thitiez gjæren ikke er tilgjengelig kommersielt og de vil nok ikke ha Diastatricus i brygghuset sitt.
For meg er imidlertid deltagelse og tilbakemeldiger fra kjente og erfarne bryggere vel så viktig som brygging av ølet hos Tøsse.
Jeg synes det er positivt at BØLL tar for seg øltyper som normalt ikke leveres til Norbrygg kokurranser og får med seg erfarne bryggere som vil vurdere ølene våre. I fjor var det vel De Koninck, et øl jeg kjenner veldig godt siden jeg arbeidet i Antwerpen i 70-80 årene.
 
Lallemand Belle Saison, SafAle BE-134 og Wyeast French Saison har alle STA1 genet. Alternativer uten STA1 gene er Lallemend Farmhouse og Whitelabs gjærene. Farmhouse, som jeg har brukt et par ganger, har kun gjæret ned til FG-1010 som er litt høyt for en tørr Saison/Grisette. Bruk av sukker kan være en løsning.
Jeg har vurdert å bruke en blanding av Thiriez gjæren som er en mulig slektning av Wyeast 3711 og BE-134. Thiriez gjæren gir nydelige frukt- og kryddertoner, men har ikke STA1 genet og gjærer kun ned til FG-1010/1012. Derfor vurderer jeg kombinasjonen med BE-134.
Jeg forstår jo at Tøsse brygghus vil ha et problem med brygging av dette ølet skulle det vinne, både fordi Thitiez gjæren ikke er tilgjengelig kommersielt og de vil nok ikke ha Diastatricus i brygghuset sitt.
For meg er imidlertid deltagelse og tilbakemeldiger fra kjente og erfarne bryggere vel så viktig som brygging av ølet hos Tøsse.
Jeg synes det er positivt at BØLL tar for seg øltyper som normalt ikke leveres til Norbrygg kokurranser og får med seg erfarne bryggere som vil vurdere ølene våre. I fjor var det vel De Koninck, et øl jeg kjenner veldig godt siden jeg arbeidet i Antwerpen i 70-80 årene.
Saisongjærene til Whitelabs - WLP 565 og 566 - er diastaticus-typer. Whitelabs oppgir helt urealistisk lave utgjæringsgrader for dem. Jeg har - i ei fjern fortid da jeg trudde jeg kunne få meg til å like saison:) - brukt dem en del, og de endte stort sett under 1.000. Farmhouse er vel den eneste saison-gjæren som ikke er behefta med STA1?

Kan noen av klostergjærtypene være en løsning? Jeg er klar over at de ikke har riktig saison-karakter, men de er likevel "belgiske". Og de har ikke STA1.
 
Lallemand Belle Saison, SafAle BE-134 og Wyeast French Saison har alle STA1 genet. Alternativer uten STA1 gene er Lallemend Farmhouse og Whitelabs gjærene. Farmhouse, som jeg har brukt et par ganger, har kun gjæret ned til FG-1010 som er litt høyt for en tørr Saison/Grisette. Bruk av sukker kan være en løsning.
Jeg har vurdert å bruke en blanding av Thiriez gjæren som er en mulig slektning av Wyeast 3711 og BE-134. Thiriez gjæren gir nydelige frukt- og kryddertoner, men har ikke STA1 genet og gjærer kun ned til FG-1010/1012. Derfor vurderer jeg kombinasjonen med BE-134.
Jeg forstår jo at Tøsse brygghus vil ha et problem med brygging av dette ølet skulle det vinne, både fordi Thitiez gjæren ikke er tilgjengelig kommersielt og de vil nok ikke ha Diastatricus i brygghuset sitt.
For meg er imidlertid deltagelse og tilbakemeldiger fra kjente og erfarne bryggere vel så viktig som brygging av ølet hos Tøsse.
Jeg synes det er positivt at BØLL tar for seg øltyper som normalt ikke leveres til Norbrygg kokurranser og får med seg erfarne bryggere som vil vurdere ølene våre. I fjor var det vel De Koninck, et øl jeg kjenner veldig godt siden jeg arbeidet i Antwerpen i 70-80 årene.
Hvor fikk du tak i Thiriez gjæren ?
 
Gahr skrev en artikkel, "Brygging av Saison" for mange år siden. Jeg regner med at den fremdeles finnes på forumet under "det lille ekstra for medlemmer". Ifølge artikkelen brukte både Nøgne Ø og Egir wlp400 og gjæret på henholdsvis 25C og 27C for sine Saison. Kinn brukte Wyeast 3787 for alle sine belgiske øl. Dette var i 2010 så det har sikker forandret seg siden, men disse to gjærene er STA1 negative.
 
Tilbake
Topp