Bryggertabber

Dette er ikke det jeg kan mest om. Men gassmolekylene frastøter hverandre. Dette gjør at de søker det stedet med mest plass (lavt trykk). Når du i tillegg tar hensyn til at hullet var lite. Hvor mye plass var det på toppen av vannspeilet i gjærlåsen 1x3 mm.

Når du åpner vinduet forsvinner overtrykket. Da får du trekk. Hvis du åpner en liten lufteventil derimot beholder du overtrykket og luftstrømmen går ut.

Det samme med gjæringskarret. Hvis du åpner låkket forsvinner overtrykket og oksygen kommer til selv om frirommet er fylt med co2 som er tyngre en oksygen. Hvis du derimot har en bitter liten åpning beholder du overtrykket og oksygen blir presset ut ikke inn.
Gassmolekyler frastøter hverandre? George Fix sier i alle fall ikke noe om det i den beskrivelsen han gir av hvordan gassmolekyler oppfører seg i Principles of Brewing Science på s. 157-58. Han gjengir en standardmodell, og det er mulig det finnes andre, men det han sier er at gassmolekylene oppfører seg som biljardballer, dvs. at de beveger seg rett fram til de støter på noe, hvoretter de tar en ny retning, og eventuelt forandrer hastighet.

Trykket i en gjæringsbeholder med en gjærlås med litt væske i er bare marginalt høyere enn utafor, men så lenge det stadig produseres store mengder CO2, vil sjølsagt andelen CO2 bli svært høy i frirommet. Når så mye av væska har fordampa at det er fri passasje, vil det ikke være noen trykkforskjell lenger i det hele tatt. Og da vil gassene blandes inne i dunken. Så lenge det stadig produseres CO2, vil andelen CO2 nødvendigvis forbli høy, men det vil komme inn O2.

Sjøl om det er væske i gjærlåsen, vil det faktisk komme inn oksygen. Væska - ialle fall vann - tar opp oksygen, og oksygenet vil så forflytte seg videre inn i dunken.

Dette er vel den samme diskusjonen vi har hatt på forumet tildligere om hva som skjer i en gjærstarter på en magnetrører. Det er helt åpenbart at det kommer inn oksygen i den sjøl om det hele tida produseres CO2 i store mengder av gjæren.

Jeg trur ikke vi kommer noe videre med dette. Det er en fasit på det, men den må en kvalifisert fysiker komme med. Halv- eller trekvartstuderte røvere duger ikke:). (Og jeg er totalt ustudert på området.)
 
Sist redigert:
Gassmolekyler frastøter hverandre? George Fix sier i alle fall ikke noe om det i den beskrivelsen han gir av hvordan gassmolekyler oppfører seg i Principles of Brewing Science på s. 157-58. Han gjengir en standardmodell, og det er mulig det finnes andre, men det han sier er at gassmolekylene oppfører seg som biljardballer, dvs. at de beveger seg rett fram til de støter på noe, hvoretter de tar en ny retning, og eventuelt forandrer hastighet.

Trykket i en gjæringsbeholder med en gjærlås med litt væske i er bare marginalt høyere enn utafor, men så lenge det stadig produseres store mengder CO2, vil sjølsagt andelen CO2 bli svært høy i frirommet. Når så mye av væska har fordampa at det er fri passasje, vil det ikke være noen trykkforskjell lenger i det hele tatt. Og da vil gassene blandes inne i dunken. Så lenge det stadig produseres CO2, vil andelen CO2 nødvendigvis forbli høy, men det vil komme inn O2.

Sjøl om det er væske i gjærlåsen, vil det faktisk komme inn oksygen. Væska - ialle fall vann - tar opp oksygen, og oksygenet vil så forflytte seg videre inn i dunken.

Dette er vel den samme diskusjonen vi har hatt på forumet tildligere om hva som skjer i en gjærstarter på en magnetrører. Det er helt åpenbart at det kommer inn oksygen i den sjøl om det hele tida produseres CO2 i store mengder av gjæren.

Jeg trur ikke vi kommer noe videre med dette. Det er en fasit på det, men den må en kvalifisert fysiker komme med. Halv- eller trekvartstuderte røvere duger ikke:). (Og jeg er totalt ustudert på området.)
Joda vi blir enig. Bare sett igjen en flaske i et halvt år så kan vi møtes og smake på den. :)
 
Joda vi blir enig. Bare sett igjen en flaske i et halvt år så kan vi møtes og smake på den. :)
Skal prøve:). Og jeg trur den har greid seg bra, for det var ikke slutt på gjæraktiviteten - og aktiv gjær eter oksygen!

- men det er jo ei tabbe å ikke etterfylle gjærlåsen. Nå har jeg forsegla den med clingfilm, men det er stadig ørlite plopping.
 
Mot slutten av gjæringen blir overtrykket svært, svært lite. Det skal derfor også svært lite til at det suges inn luft.
Likevektsprinsippet, som Finn beskriver, krever ikke lavt overtrykk engang. Det funger med temmelig høyt overtrykk.
Mht at Co2 er tyngre enn O2, så er forskjellen så liten at vi strengt tatt ikke kan snakke om et 'lokk'. Det blander seg.
Dette er ikke som en Galliano Hot Shot :)
1760348525800.png
 
Mot slutten av gjæringen blir overtrykket svært, svært lite. Det skal derfor også svært lite til at det suges inn luft.
Likevektsprinsippet, som Finn beskriver, krever ikke lavt overtrykk engang. Det funger med temmelig høyt overtrykk.
Mht at Co2 er tyngre enn O2, så er forskjellen så liten at vi strengt tatt ikke kan snakke om et 'lokk'. Det blander seg.
Dette er ikke som en Galliano Hot Shot :)
Vis vedlegget 74819
Det er riktig det du skriver jeg legger ved en youtube video om de 5 mest vanlige feilene ang. gjæring under trykk, bl.a om at O2 ikke kommer inn når det gjæres under trykk. Link
 
Herlig å våkne opp til dette. Gjærstarter med kveik, mulig man bare trenger å tilsette slurry i gjæringskar? Skulle gjerne visst hvordan dette har gått seg til, men mulig jeg ikke tør å ha gjærstarteren på kjøkkenbenken fremover :rolleyes: Ikke så kraftig rører eller stor magnet, så min eneste teori er at gjærbeistet har våknet opp og sendt koblen i gulvet..


IMG_6378.jpeg
 
Herlig å våkne opp til dette. Gjærstarter med kveik, mulig man bare trenger å tilsette slurry i gjæringskar? Skulle gjerne visst hvordan dette har gått seg til, men mulig jeg ikke tør å ha gjærstarteren på kjøkkenbenken fremover :rolleyes: Ikke så kraftig rører eller stor magnet, så min eneste teori er at gjærbeistet har våknet opp og sendt koblen i gulvet..


Vis vedlegget 75240
Kan noen (små firbeinte eller tobeinte) ha kommet borti - ledningen eller rører'n? Det skal kanskje ikke så mye til? Som @Amarillo sier, så er det en ganske smal base på den rører'n. Jeg har vondt for å tru at noe som skjer i kolben kan forårsake det der.
 
Dritt ass, klarte å tråkke på kuleventilen i går, og ser ut som jeg har klart å bøye metallet på SS kjelen :(

Hva gjør jeg da? Prøver bøye tilbake?
Opplevde det samme da jeg mista kjelen i gulvet med krana først. Du kan fikse det ganske greit med en hammer. Legg en trebit mellom, bare. Jeg trur ikke det er noen god ide å bruke hammeren direkte på stålet.

Kjelen min er helt fin igjen, dvs. det blei flatt nok til at det ikke er noe problem å unngå lekkasje. Jeg tenker aldri på det. Men jeg tenkte mye akkurat da det hendte :p !
 
Opplevde det samme da jeg mista kjelen i gulvet med krana først. Du kan fikse det ganske greit med en hammer. Legg en trebit mellom, bare. Jeg trur ikke det er noen god ide å bruke hammeren direkte på stålet.

Kjelen min er helt fin igjen, dvs. det blei flatt nok til at det ikke er noe problem å unngå lekkasje. Jeg tenker aldri på det. Men jeg tenkte mye akkurat da det hendte :p !

Tenkte kanskje skru på krana igjen og varme den opp. Så prøve bøye tilbake.. :rolleyes:
 
Hva gjør jeg da? Prøver bøye tilbake?
Siden bulken er såpass langt nede kan det bli vanskelig å dunke det ut. Knallhardt det stålet også.

Hvis du kjenner noen i bilbransjen så har de gode verktøy for å rette bulker, så det ser så godt som nytt ut. Om jeg skulle ha prøvd det der selv ville jeg prøvd å presse det ut igjen med hjelp av et beslag på hver side, mellomstykker i tre over og under hullet, og en bolt med skive på hver side av beslaget gjennom hullet så du fikk dra det inntil og retta ut bulken. Hvis den rotete forklaringen hjalp..
 
Siden bulken er såpass langt nede kan det bli vanskelig å dunke det ut. Knallhardt det stålet også.

Hvis du kjenner noen i bilbransjen så har de gode verktøy for å rette bulker, så det ser så godt som nytt ut. Om jeg skulle ha prøvd det der selv ville jeg prøvd å presse det ut igjen med hjelp av et beslag på hver side, mellomstykker i tre over og under hullet, og en bolt med skive på hver side av beslaget gjennom hullet så du fikk dra det inntil og retta ut bulken. Hvis den rotete forklaringen hjalp..
Snedig!

Det der er en Brewtech-kjele, og stålet er tynt og bøyelig. Det er noe helt annet enn stålet i den andre kjelen min.
 
Tilbake
Topp