Bryggertabber

Dette er ikke det jeg kan mest om. Men gassmolekylene frastøter hverandre. Dette gjør at de søker det stedet med mest plass (lavt trykk). Når du i tillegg tar hensyn til at hullet var lite. Hvor mye plass var det på toppen av vannspeilet i gjærlåsen 1x3 mm.

Når du åpner vinduet forsvinner overtrykket. Da får du trekk. Hvis du åpner en liten lufteventil derimot beholder du overtrykket og luftstrømmen går ut.

Det samme med gjæringskarret. Hvis du åpner låkket forsvinner overtrykket og oksygen kommer til selv om frirommet er fylt med co2 som er tyngre en oksygen. Hvis du derimot har en bitter liten åpning beholder du overtrykket og oksygen blir presset ut ikke inn.
Gassmolekyler frastøter hverandre? George Fix sier i alle fall ikke noe om det i den beskrivelsen han gir av hvordan gassmolekyler oppfører seg i Principles of Brewing Science på s. 157-58. Han gjengir en standardmodell, og det er mulig det finnes andre, men det han sier er at gassmolekylene oppfører seg som biljardballer, dvs. at de beveger seg rett fram til de støter på noe, hvoretter de tar en ny retning, og eventuelt forandrer hastighet.

Trykket i en gjæringsbeholder med en gjærlås med litt væske i er bare marginalt høyere enn utafor, men så lenge det stadig produseres store mengder CO2, vil sjølsagt andelen CO2 bli svært høy i frirommet. Når så mye av væska har fordampa at det er fri passasje, vil det ikke være noen trykkforskjell lenger i det hele tatt. Og da vil gassene blandes inne i dunken. Så lenge det stadig produseres CO2, vil andelen CO2 nødvendigvis forbli høy, men det vil komme inn O2.

Sjøl om det er væske i gjærlåsen, vil det faktisk komme inn oksygen. Væska - ialle fall vann - tar opp oksygen, og oksygenet vil så forflytte seg videre inn i dunken.

Dette er vel den samme diskusjonen vi har hatt på forumet tildligere om hva som skjer i en gjærstarter på en magnetrører. Det er helt åpenbart at det kommer inn oksygen i den sjøl om det hele tida produseres CO2 i store mengder av gjæren.

Jeg trur ikke vi kommer noe videre med dette. Det er en fasit på det, men den må en kvalifisert fysiker komme med. Halv- eller trekvartstuderte røvere duger ikke:). (Og jeg er totalt ustudert på området.)
 
Sist redigert:
Gassmolekyler frastøter hverandre? George Fix sier i alle fall ikke noe om det i den beskrivelsen han gir av hvordan gassmolekyler oppfører seg i Principles of Brewing Science på s. 157-58. Han gjengir en standardmodell, og det er mulig det finnes andre, men det han sier er at gassmolekylene oppfører seg som biljardballer, dvs. at de beveger seg rett fram til de støter på noe, hvoretter de tar en ny retning, og eventuelt forandrer hastighet.

Trykket i en gjæringsbeholder med en gjærlås med litt væske i er bare marginalt høyere enn utafor, men så lenge det stadig produseres store mengder CO2, vil sjølsagt andelen CO2 bli svært høy i frirommet. Når så mye av væska har fordampa at det er fri passasje, vil det ikke være noen trykkforskjell lenger i det hele tatt. Og da vil gassene blandes inne i dunken. Så lenge det stadig produseres CO2, vil andelen CO2 nødvendigvis forbli høy, men det vil komme inn O2.

Sjøl om det er væske i gjærlåsen, vil det faktisk komme inn oksygen. Væska - ialle fall vann - tar opp oksygen, og oksygenet vil så forflytte seg videre inn i dunken.

Dette er vel den samme diskusjonen vi har hatt på forumet tildligere om hva som skjer i en gjærstarter på en magnetrører. Det er helt åpenbart at det kommer inn oksygen i den sjøl om det hele tida produseres CO2 i store mengder av gjæren.

Jeg trur ikke vi kommer noe videre med dette. Det er en fasit på det, men den må en kvalifisert fysiker komme med. Halv- eller trekvartstuderte røvere duger ikke:). (Og jeg er totalt ustudert på området.)
Joda vi blir enig. Bare sett igjen en flaske i et halvt år så kan vi møtes og smake på den. :)
 
Tilbake
Topp