Nylig innhold av Armas

  1. Armas

    Litt om gjærkvalitet ("vitalitet") for nybegynnere

    Supert! Takk
  2. Armas

    Litt om gjærkvalitet ("vitalitet") for nybegynnere

    Takk for svar, men nå ble jeg forvirret! . Beskriver du ikke her det du i en annen post kaller gjenoppfriskingsstarter? Vitalitetssrarter skal vel ha oksygen?
  3. Armas

    Litt om gjærkvalitet ("vitalitet") for nybegynnere

    Super guide! Takk. Kan du si mer om størrelse på vitalitets-starter? Du sier 1 liter til 25-liters brygg, men hva er det som avgjør dette? Hva i starteren er det som er viktig? Volum, OG, tilgjengelig sukker eller noe annet? Jeg bunnhøster gjær, som gjenbrukes til 100-liters brygg. Hvor stor...
  4. Armas

    Gjenbruke en gjær som stoppet opp?

    Da satser vi på det. Kjenner du til noe teori om hvorfor underpitch kan gi lavere utgjæring?
  5. Armas

    Gjenbruke en gjær som stoppet opp?

    Første gang jeg bruker novalager, men den burde gi 1.012 eller 1.011 som Petter skriver. Satser på at det var underpitch som er årsaken og at gjærkaken kan gjenbrukes.
  6. Armas

    Gjenbruke en gjær som stoppet opp?

    Hei! Jeg har en tsjekkisk lager stående, som tilsynelatende har stoppet på 1.016. Mesket på 68grader, og 1.050, pitchet 1 pakke novalager (litt underpitch). Gjæret på 16 grader og avsluttet på 20grader. Ølet stoppet på 1.016, etter ca. 7 dager og har ikke endret seg suden, er nå på dag 18...
  7. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Liten oppdatering her. Fikk en fin starter som skummet godt, men det virker som om den gjæren jeg har dyrket opp er av det trege slaget. Jeg er nå på dag 22, og SG er nede på 1,013. Det plopper fremdeles i gjærlåsen i ny og ne, så vi får se hvordan dette ender.
  8. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Jeg tok ut 1 liter fra gjæringskaret, og høstet samtidig med alt gjærskum fra toppen sent søndag kveld. Håper på den måten å få med mest mulig gjær som utgangspunkt i starteren. tilsatte også servomyces (kokt) og den står nå på en magnetrører. Reiser tirsdag ettermiddag, så begynner å få...
  9. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Tolmodighet er jo dyd, men desverre ikke en jeg har. Nå er det dag 10 og selv om aktiviteten i gjærlåsen økte litt etter temperaturheving og oksygen, så er jeg fremdeles bare på 1,040. Gjærlåsen plopper nå ca hvert 9. sekund og likevel synker sg med under 1. poeng i døgnet. Så økt aktivitet i...
  10. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Tiltak: hevet temp til 11 grader, 25 sek oksygen , rørte opp trub fra bunnen. senker du ikke temp til ca. 0 etter at gjæring er ferdig??
  11. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Nå ser det ut til at tiltakene har rask effekt. Etter bare 7 timer er det nå mye større aktivitet i gjærlåsen. Tar en ny måling i morgen for å bekrefte. hva tenker dere om veien videre for å redusere sjansen for usmak? Fullføre på 11grader, der den står nå, eller fortsette med fast lager-...
  12. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Tror det er Voss jeg har liggende. Har bare forsøkt den på 30 til ipa og blond. Det fungerte bra, men tenker lager blir renere på lavere temp?
  13. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Takk for konstruktivt svar. Da blir planen å tilsette mer oksygen, og samtidig røre opp bunnslammet, i håp om at det lurer masse gjærceller der nede i mørket. Setter samtidig opp temperaturen til 12 grader. Dersom det ikke gir resultater innen tirsdag, tilsetter jeg kveik, øker til 20 grader og...
  14. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Det ble med mye trub til gjæringskaret. Kan gjæren ha blitt fanget nedi der og ikke fått spredd seg godt i vørteren? Kanskje en god røring vil hjelpe?
  15. Armas

    Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

    Jeg dummet meg skikkelig ut på forrige bryggedag og trenger rask innput på hva som er smartest nå. Brygget en streit lager, men fikk dårlig tid på slutten. Overførte vørter til gjæringskar gjennom kjølespiral, og pitchet tørrgjær da bøtta var halvfull. Glemte å sjekke temp først.. Da jeg sjekket...
Tilbake
Topp