Hjelp! Bryggetabbe med lager-gjær

Hvilke tiltak? Og bare så det er sagt så har ikke jeg merket noen forskjell fra 9 til 12 grader, så jeg, kun meg, har valgt å gjære mine lagerøl på 12 grader.

Jeg øker temperaturen 1 gang i løpet av mine lager fermenteringer, og det for en diacetyl rast når jeg er sånn 3-5 SG poeng fra antatt FG, da fra 12 til 16 grader og lar den henge der til aktiviteten har blitt helt stille, og holder den der ytterligere 3 dager etter det, eller til jeg finner tid og ork til å fate :)
Tålmodighet...
 
Det er jo gjær der, så om du tapper ut en liten skvett og setter en starter?
Synes ikke dette høres særlig lovende ut, men det er jo utrolig hva som kan gå bra.

Tolmodighet er jo dyd, men desverre ikke en jeg har.

Nå er det dag 10 og selv om aktiviteten i gjærlåsen økte litt etter temperaturheving og oksygen, så er jeg fremdeles bare på 1,040. Gjærlåsen plopper nå ca hvert 9. sekund og likevel synker sg med under 1. poeng i døgnet. Så økt aktivitet i gjærlåsen har gitt saktere gjæring... Ikke oppløftende.
Har nå tatt Finns tips og satt en gjærstarter i håp om å få livligere gjær på plass før påskeferien.

1680501933013.png
 
Tolmodighet er jo dyd, men desverre ikke en jeg har.

Nå er det dag 10 og selv om aktiviteten i gjærlåsen økte litt etter temperaturheving og oksygen, så er jeg fremdeles bare på 1,040. Gjærlåsen plopper nå ca hvert 9. sekund og likevel synker sg med under 1. poeng i døgnet. Så økt aktivitet i gjærlåsen har gitt saktere gjæring... Ikke oppløftende.
Har nå tatt Finns tips og satt en gjærstarter i håp om å få livligere gjær på plass før påskeferien.

Vis vedlegget 61516
Jeg har stor tru på at det beste når gjæringa ikke funker, er å tilsette ny og aktiv gjær. Jeg har nettopp gjort det sjøl; et øl med en belgisk gjær (Westmalle) som begynte å ta det vel rolig på 1.020. Den fikk en dose i går, og nå bobler den friskt som bare det - hvilket den bør, for jeg ser den helst ned litt under 1.010.

Nå starter jo starteren din med veldig lite gjær som utgangspunkt, så den må formere seg opp. Du bør nok sørge for at den får oksygen, og gjerne litt gjærnæring. Har du magnetrører, så kan den jo få stå på den, hvis ikke er det risting med jevne og ujevne mellomrom. Men ikke la den gå helt ut. Det er greit om gjæren ikke får gå i dvale.
 
Jeg har stor tru på at det beste når gjæringa ikke funker, er å tilsette ny og aktiv gjær. Jeg har nettopp gjort det sjøl; et øl med en belgisk gjær (Westmalle) som begynte å ta det vel rolig på 1.020. Den fikk en dose i går, og nå bobler den friskt som bare det - hvilket den bør, for jeg ser den helst ned litt under 1.010.

Nå starter jo starteren din med veldig lite gjær som utgangspunkt, så den må formere seg opp. Du bør nok sørge for at den får oksygen, og gjerne litt gjærnæring. Har du magnetrører, så kan den jo få stå på den, hvis ikke er det risting med jevne og ujevne mellomrom. Men ikke la den gå helt ut. Det er greit om gjæren ikke får gå i dvale.
Jeg tok ut 1 liter fra gjæringskaret, og høstet samtidig med alt gjærskum fra toppen sent søndag kveld. Håper på den måten å få med mest mulig gjær som utgangspunkt i starteren. tilsatte også servomyces (kokt) og den står nå på en magnetrører.
Reiser tirsdag ettermiddag, så begynner å få dårlig tid.
Ville du tatt deg tid til cold-crash av starter for å ikke få med (dårlig?) øl over i det ferdige karet, eller bare latt den stå på røreren helt til tirsdag ettermiddag og pitchet da? Det er bra med skum i starteren nå, men vanskelig å se hvor lenge til den er ferdig utgjæret.
 
Jeg tok ut 1 liter fra gjæringskaret, og høstet samtidig med alt gjærskum fra toppen sent søndag kveld. Håper på den måten å få med mest mulig gjær som utgangspunkt i starteren. tilsatte også servomyces (kokt) og den står nå på en magnetrører.
Reiser tirsdag ettermiddag, så begynner å få dårlig tid.
Ville du tatt deg tid til cold-crash av starter for å ikke få med (dårlig?) øl over i det ferdige karet, eller bare latt den stå på røreren helt til tirsdag ettermiddag og pitchet da? Det er bra med skum i starteren nå, men vanskelig å se hvor lenge til den er ferdig utgjæret.
Høres ut somm om den er godt i gang. La den stå til i morra, og hiv alt oppi.
 
Liten oppdatering her.
Fikk en fin starter som skummet godt, men det virker som om den gjæren jeg har dyrket opp er av det trege slaget.
Jeg er nå på dag 22, og SG er nede på 1,013. Det plopper fremdeles i gjærlåsen i ny og ne, så vi får se hvordan dette ender.

1681488571543.png
 
Tilbake
Topp