Nylig innhold av Birhanen

  1. B

    Karbonering

    Jeg opplevde også dette på den tida jeg brukte løst sukker og lurte litt på hva det kunne være. Det viste seg at det på mange flasker lå igjen noen sukkerkorn på flaskeåpningen som gav ørsmå lekkasjer etter kapsling.
  2. B

    Duvel Klone og valg av flaske

    Hei Finn, kan du se for deg en Duvel klon i 0,5 L «konkurranse» forpakning ihh til Norbrygg? Kan du se for deg en sur-øl i samme format? Skal du være tro mot en «type» standardisering synes det for meg som Norbrygg sine krav står for fall.
  3. B

    Mango pale ale oppskrift

    Energimessig kommet dette likt ut uansett. Det er to faktorer som må tas i betraktning: kostnadsforskjelle på de to ulike energikildene og tidsforbruket (hva setter du som timepris på egen innsats).
  4. B

    Anton paar hydrometer vs refraktometer

    Kanskje det. Jeg tror kanskje det er vanskelig å si hva som blir riktigst. En får velge seg en metode og så holde seg til den. Da blir den riktig hver gang.
  5. B

    Anton paar hydrometer vs refraktometer

    Humleolje har omtrent samme brytningsindex som sukkeret i vørter. Pga det, og pga den veldig lave konsentrasjonen, er det ikke nødvendig å korrigere for det. Forøvrig er også tettheten (SG) i vørter (og ferdig brygg) også påvirket av alle andre komponenter enn vann og sukker.
  6. B

    Anton paar hydrometer vs refraktometer

    Refraktometer gir en rask, sikker og nøyaktig måling av sukkerinnholdet i vørteren. Og det er nøyaktig korrelasjon med SG. Det er også utmerket til å følge utgjæringa med, siden en der er mest opptatt av gjæringshastighet og om det fortsatt er aktivitet. Etter endt gjæring kan en velge å bruke...
  7. B

    Samletråd for internettvarp av bryggerinteresse

    De har vel funnet ut at veien til mere omsetting går via stort salg av bryggemaskiner.
  8. B

    Vannjustering, verdier for Kristiansand og Grainfather

    Ja, et sted må en jo starte…. . En dag tar en det på smaken.
  9. B

    Vannjustering, verdier for Kristiansand og Grainfather

    Kanskje blande ut saltene i rent vann og smake først?
  10. B

    Modning eller infeksjon

    De tegnene på uønskede mikroorganismer du nevner er jeg helt enig i er «infeksjon»(hårete, slimete etc). Men det brukes også ofte om uønsket, uventet eller avvikende smak etter modning. Det mener jeg er feil. Også fordi det er ingen konkret påvisning av uønskede mikrootganismer.
  11. B

    Modning eller infeksjon

    Modning av øl kan ta mange veier. Både smaksmessig og utseendemessig (bl.a skum). I min verden er det slik at det som smaker bra etter lengre lagring er modning. Uansett hvilken vei det tar. Hos en brygger som skal treffe en bestemt stil (lage noe som er forhåndsdefinert) er alle...
  12. B

    Refraktometer og beregninger

    Jeg bruker: alk(vol%)= 0,88x delta Brix Hvor delta Brix er differansen mellom start brix og sluttbrix.
  13. B

    Export

    Hvilken av Norbryggs ølkategorier faller norsk exportøl innafor?
  14. B

    Export

    Hvilken av Norbryggs ølkategorier faller norsk exportøl innafor?
  15. B

    Karboneringstabbe

    Sett dem kaldt når du synes karboneringen er passe?
Tilbake
Topp