Nylig innhold av Finn Berger

  1. Finn Berger

    Tradisjonsøl for dummies

    Ja og nei. Det var jo ikke noe alternativ å drikke det nå - eller kanskje helst i går kveld, om jeg skulle holdt meg til tradisjonen. Det jeg smakte på nå, var nesten helt ferdiggjæra, og var lunkent. Jeg trur jeg vil like den flaskemodna, og litt kjøligere, versjonen bedre:). Den skal...
  2. Finn Berger

    Tradisjonsøl for dummies

    Fortsetter føljetongen - kanskje kan den komme til nytte for andre som tester ut denne gjæren:). Etter fire døgn ser det ut til at aktiviteten er så godt som slutt. Nå er det over to minutter melllom hvert plopp, og de øverste 10 centimetrene er klare. Her flokkuleres det skikkelig:). Dette er...
  3. Finn Berger

    Hva fikk du i posten i dag?

    TF er omtrent dobbeelt så mørkt (regna i EBC) som annet amber malt. Jeg brygga vel 1835 (Fuller's') som skal ha 19% amber med TF - og det blei ugreit:). Et annet sånt tilfelle det er lurt å være oppmerksom på, er Simpsons' Brown Malt, som ligger opp mot 500 EBC, og vel kan regnes som et...
  4. Finn Berger

    Oppskrifter Kinn Bryggeri

    hehe - men jeg vil ikke tolke det som et tegn på at stilen stadig er levende i den forstand at det er noe mer enn en kuriositet når det dukker opp et eksemplar.
  5. Finn Berger

    Oppskrifter Kinn Bryggeri

    Den finnes:): https://www.bjcp.org/style/2015/21/21B/specialty-ipa-belgian-ipa/ Det gjør for så vidt hvit IPA, også: https://www.bjcp.org/style/2021/21/21B/specialty-ipa-white-ipa/ Antakelig er det sånn at dersom du tenker på en IPA, så finnes den :p .
  6. Finn Berger

    Oppskrifter Kinn Bryggeri

    Det var den helt åpenbare tanken bak den stilen;). Weissbier, wit, white ale, hvidtøl - det må jo være en grunn til at man har utvikla disse stilene.
  7. Finn Berger

    Tradisjonsøl for dummies

    Den satte i alle fall kraftig smak på vannet i blow off'en, så jeg skjønner ikke hvorfor den ikke skulle gjøre det samme om du i stedet leda den ned i øl. (Fra øl er du kommet, til øl skal du gå:)?) Dette er åpenbart volatile stoffer. Vi snakker jo om hvordan vi mister aroma fordi disse...
  8. Finn Berger

    Oppskrifter Kinn Bryggeri

    Det er ingen tvil om at en hvit IPA var en wit med amerikansk humling. Så kunne du variere innafor det konseptet, men de to elementene måtte være der. Men ja; det var en stil som var rimelig kortliva. Man kunne kanskje begynne å problematisere hva en wit egentlig er, sida det er en re-oppfunnet...
  9. Finn Berger

    Tradisjonsøl for dummies

    I serien "Bisarre ideer en brygger kan få" kom nå denne: Hva med å smakssette et annet øl gjennom å lede gassen fra blow off'en ned i det? Det måtte jo ta smak på samme måte som vannet i sylteglasset. Med flat bottom'en skulle det være en smal sak reint praktisk. Du borrer bare et hull med...
  10. Finn Berger

    Oppskrifter Kinn Bryggeri

    Ekte hvit IPA var vel rett og slett en belgisk wit med amerikansk IPA-humling. Skoddehav blei brygga med Westmallegjæren, som alt annet belgisk hos Kinn, og det blei ikke brukt noe krydder. Det blei heller ikke brukt umalta hvete, men hvetemalt. Det er vel vanskelig å kalle det der en wit. Men...
  11. Finn Berger

    Tradisjonsøl for dummies

    Blir mye dobbel- og trippelposting her:). Nå er ølet definitivt over i en ny fase. Det er jevn bevegelse i gjærlåsen; sånne små, litt nølende utslipp. Gassvolumet som produseres kan ikke være stort, men det ser ikke ut til å avta, heller. Sida dette er en miks av gud (og antakelig et...
  12. Finn Berger

    Oppskrifter Kinn Bryggeri

    Enig - kjenner meg nesten litt lurt:). Skoddehav var et øl med litt personlighet. Stadig verdt å brygge originaloppskrifta, spør du meg. (Det var sant å si ikke en ekte hvit IPA, heller - men den var god. Ekte hvit IPA var ikke veldig godt.)
  13. Finn Berger

    Hvordan gjøre en cream ale fyldigere

    Havre gir både smak og munnfølelse, og begge deler ville vært fremmed i en CA. Det er jo et øl som skal være så lett og friskt som mulig. Mais er det vanligste, i alle fall - men du kan bruke bygg, ris eller sukker, også. Eller bare 100% lyst malt. Effekten av mais blei testa i et...
  14. Finn Berger

    Oppskrifter Kinn Bryggeri

    Hvit IPA er en stil som har gått nokså grundig av moten - i motsetning til NEIPA. Og samtidig var jo Skoddehav et innarbeida navn. Det kan vel ha vært noe sånt?
  15. Finn Berger

    Oppskrifter Kinn Bryggeri

    Det blir et helt annet øl. Nå er det vel nærmest en NEIPA?
Tilbake
Topp