Nylig innhold av Finn Berger

  1. Finn Berger

    Litt daff øl etter flasking

    Ja, den angiveelsen for beelgiske ales er helt hinsides. Ellers trur jeg den lista er rimelig grei - men jeg jakter alltid rundt på nettet når jeg ikke er sikker. Og det hender jo, sjøl om jeg etter hvert veit hvor jeg vil ha pilsen min:).
  2. Finn Berger

    Hvordan rengjøre? -nybegynner

    Nå har jeg testa krystallsoda (fra Europris) ei stund, og det er helt suverent til glassvask. Slår Zalo og maskinoppvaskmiddel ned i støvla, og er veldig greit i bruk. Jeg har stående ei flaske med utblanda, og slår en skvett i glasset; gnikker litt med en mjuk børste, og skyller. Og jeg får et...
  3. Finn Berger

    Andrimne pilsner og gjæring.

    Stol aldri på det en lærer sier;).
  4. Finn Berger

    Litt daff øl etter flasking

    Jeg trur det der er ei sannsynlig forklaring. Gi det ei uke til, så vil det antakelig ha løst seg. Du har ikke for lite sukker. Du er innafor det anbefalte området for øltypen, men du er helt i den nedre enden, men det kan hende du finner ut at det passer deg. Hvis ikke bruker du mer neste...
  5. Finn Berger

    Andrimne pilsner og gjæring.

    De kolliderer med hverandre, det hender det. Men det er ikke sånn at det stakkars oksygenmolekylet som gjerne vil inn, møter en massiv mur av CO2-molekyler. Fotballtilskuere utgjør formodentlig et av universets verste eksempler på massetetthet, ikke langt bak nøytronstjerner og svarte hull...
  6. Finn Berger

    Andrimne pilsner og gjæring.

    Trykkleif:): Skulle vært "korkene". Det er to hull i lokketpå flatbottom'en, og de er stengt med "brusflaskekorker". Så jeg bare løsner dem for å lage en åpning som åpner for diffusjon av gasser i henhold til Daltons lov. Oksygen vil komme inn i et forsøk på å utligne oksygentrykket inne i...
  7. Finn Berger

    Andrimne pilsner og gjæring.

    Nei, bare et lite stykke netting. Festes med en strikk. Det skulle ikke bremse oksygeninnsiget mye. Trur jeg skal fikse det på det brygget jeg satte i går. Jeg lar det stå med korkene i lokket løse, men det kan ikke skade å hjelpe til med å tømme gjærlåsen for væske. Daltons lov virker...
  8. Finn Berger

    Litt daff øl etter flasking

    Sjøl det er ikke så utprega flatt. Jeg flasker jo alt ølet mitt, og har utvikla solid spisskompetanse på hvordan øl oppfører seg på ulike stadier under karboneringa :p . Jeg klarer nemlig aldri å vente de obligatoriske to ukene - det blir gjerne til at jeg tar den første testen etter 3-4...
  9. Finn Berger

    Litt daff øl etter flasking

    Symptomene tyder vel på at den ikke har spist så mye av det sukkeret den fikk? 2,2 volumes er i den nedre enden av anbefalt mengde CO2 for øltypen, men det er tross alt innafor.
  10. Finn Berger

    Litt daff øl etter flasking

    La den stå i 22 grader. Den kommer seg:). Litt kort tid ennå, litt lav temperatur - og så hadde gjæren kanskje stort sett tatt vinterferie?
  11. Finn Berger

    Andrimne pilsner og gjæring.

    Gjærlås uten væske har jeg ikke tenkt på - men det er faktisk en grei måte å fikse åpen gjæring på:). Her gir du jo oksygen fra lufta omkring fri tilgang, samtidig som du beskytter rimelig godt mot svevende uhumskheter. Kanskje greit med noe om holder fluer ute, likevel?
  12. Finn Berger

    Andrimne pilsner og gjæring.

    Du får et noe høyere nivå av fuselalkoholer om du ikke gjærer under trykk. Det betyr at du får mer estere, sida estere dannes gjennom en reaksjon mellom en fuselakohol og ei syre. Sagt på en annen måte: Fuselalkoholer er ei forutsetning for estere, så trykkgjæring gir deg et "reinere" øl - om...
  13. Finn Berger

    Andrimne pilsner og gjæring.

    Det kommer jo helt an på hvordan du vil ha den. Trykkgjæringa gir deg mindre gjærpreg, dvs. mindre preg av estere. Mange mener du da får et alfor "cleant" øl. Jeg har vondt for å forstå hvorfor man vil fjerne pilspreget fra en pils. Jeg har ingen erfaring med trykkgjæring, men innbiller meg at...
  14. Finn Berger

    Slurry

    I prinsippet kan du jo topphøste fra alle typer gjær, for alle danner skum. Men om du prøver, blir resultatet i volum rimelig ynkelig. Jeg trur det kan være et poeng med det likevel, for sjøl om utbyttet i første omgang blir magert, høster du jo den fineste gjæren, som du så kan sette en...
  15. Finn Berger

    Bryggertabber

    Den som de fleste har, og som de antakelig får via Brouwland, har funka helt fint for meg i 10 år:). Og jeg har fylt noen flasker :p !
Tilbake
Topp