Nylig innhold av Finn Berger

  1. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Som @erikraude sier, er den vanlig anbefalte grensa 1.060, så du er i grenseland, vil jeg si. Jeg trur det er OG, og ikke ABV, som brukes, fordi gjærens evne til å tåle alkohol varierer mye fra type til type, mens stresset fra det osmotiske trykket når gjæren tilsettes væske med høyt...
  2. Finn Berger

    Gjett hvilken gjær - julenøtt

    wlp002 - eller tilsvarende fra annen produsent.
  3. Finn Berger

    Smaking av hjemmebrygg i Oslo

    Infuensa'n er godkjent fraværsgrunn! Men hvor mange ganger skal man måtte understreke at det er hyggelig og lov at folk kommer sjøl om de ikke har med øl, før det trenger gjennom betongen:)? Og om betongen er for tjukk: Du må ikke ha med hjemmebrygg, heller. Et par bokser med et kjøpeøl som du...
  4. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Sjølsagt høster du ikke gjær fra et sterkøl, eller fra et brygg der gjæringsforløpt ikke har vært uproblematisk. Men gitt at de betingelsene er oppfylt, skal gjæren være klar for ny innsats uten spesielle tiltak. Den trenger oksygen ved oppstart av nytt brygg, det er det eneste - og sjølsagt...
  5. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Ja:). Sida du skriver "grave", så kan du jo om mulig prøve å unngå det nederste laget. Det er vel bare trub og døde celler der. Skal du bruke den med en gang, trenger du ikke gjøre noe spesielt med den.
  6. Finn Berger

    Smaking av hjemmebrygg i Oslo

    Som vanlig var smakekvelden en veldig hyggelig kveld:). Spesielt i går var en guida tur gjennom poljuleølets forunderlige verden - der jeg syntes Grünerløkka Bryghus stakk av med sieren, sammen med et godt heimabrugg fra Voss. Og så er det moro å få følge med i sagaen om tønneølet:). Ellers...
  7. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Så lenge det tilføres nok næring (oksygen og nitrogen særlig), er det ingen begrensninger. Jeg har starta med bare det gjærskummet som er igjen i kolben etter pitching, i 3 liter vørter, og det gikk fint. Det er ikke optimalt, for du får en høyere andel av gamle arrete celler når du gjør det...
  8. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Akkurat:). I en slik starter spiller lagrene av steroler eller glykogen i utgangspunktet sjølsagt liten rolle, for - som du sier - de opprinnelige cellene er en ganske liten del. Forutsetninga er vel likevel at det tilføres oksygen underveis, for hvis ikke vil det være vanskelig for gjæren å...
  9. Finn Berger

    Smaking av hjemmebrygg i Oslo

    Jeg jobber ganske hardt med min egen, også. Det skal sies:).
  10. Finn Berger

    Smaking av hjemmebrygg i Oslo

    Synd å gå glipp av muligheta til å fortelle deg om alt som er feil med pilsen din, da;). Du kan vel ta med litt?
  11. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Jeg forutsetter en starter med 100 milliarder celler i 3 liter. Da vil du i følge kalkulatoren ende opp med 100 millirder + 140 milliarder X 3, altså i overkant av 500 milliarder celler, hvilket er i overkant av hva du trenger for å gjære 25 liter pils ved 10 grader. En slik starter, gitt at du...
  12. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Nesten umulig å vurdere. Den vaskinga er egentlig ikke optimalt. Du tilfører gjæren godt med oksygen. Og du snakker om trub; betyr det at du gjærer med trub'et? Hvor stor kolbe er det der? Og hvor lenge er det sida FG var nådd? Det er fra det tidspunktet du skal regne hvor gammel gjæren er...
  13. Finn Berger

    Revitalisere gjær for videre lagring

    For å vende tilbake til trådens opprinnelige tittel: Jeg har høsta gjær for ikke så lenge sida fra to dunker med pils på 34/0 som jeg flaska samme dag. En fjerdel har jeg satt et nytt brygg på, men resten vil jeg gjerne spare ei stund. Men for optimal bevaring av gjærhelsa ville jeg friske opp...
  14. Finn Berger

    Smaking av hjemmebrygg i Oslo

    Det der høres rimelig eksklusivt ut:)! Er stadig litt ubestemt, men jeg må i alle fall ta med heimabrugg som et (skrekkens) eksempel på hva du får om du ikke gjør ting ordentlig - dvs. på gammelmåten:).
  15. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Kjører du starterne dine i tre døgn, har du vel sørga for at de har tæra godt på opplagsnæringa:(? Jeg sendte et spørsmål til Imperial Yeast en gang om det rådet Palmer gir, og de sa at det viktige var å ikke la starteren spinne etter at den var ferdig. Men det var viktig. Tar du gjær fra et...
Tilbake
Topp