Så lenge det tilføres nok næring (oksygen og nitrogen særlig), er det ingen begrensninger. Jeg har starta med bare det gjærskummet som er igjen i kolben etter pitching, i 3 liter vørter, og det gikk fint. Det er ikke optimalt, for du får en høyere andel av gamle arrete celler når du gjør det...
Akkurat:). I en slik starter spiller lagrene av steroler eller glykogen i utgangspunktet sjølsagt liten rolle, for - som du sier - de opprinnelige cellene er en ganske liten del. Forutsetninga er vel likevel at det tilføres oksygen underveis, for hvis ikke vil det være vanskelig for gjæren å...
Jeg forutsetter en starter med 100 milliarder celler i 3 liter. Da vil du i følge kalkulatoren ende opp med 100 millirder + 140 milliarder X 3, altså i overkant av 500 milliarder celler, hvilket er i overkant av hva du trenger for å gjære 25 liter pils ved 10 grader. En slik starter, gitt at du...
Nesten umulig å vurdere. Den vaskinga er egentlig ikke optimalt. Du tilfører gjæren godt med oksygen. Og du snakker om trub; betyr det at du gjærer med trub'et? Hvor stor kolbe er det der? Og hvor lenge er det sida FG var nådd? Det er fra det tidspunktet du skal regne hvor gammel gjæren er...
For å vende tilbake til trådens opprinnelige tittel:
Jeg har høsta gjær for ikke så lenge sida fra to dunker med pils på 34/0 som jeg flaska samme dag. En fjerdel har jeg satt et nytt brygg på, men resten vil jeg gjerne spare ei stund. Men for optimal bevaring av gjærhelsa ville jeg friske opp...
Det der høres rimelig eksklusivt ut:)!
Er stadig litt ubestemt, men jeg må i alle fall ta med heimabrugg som et (skrekkens) eksempel på hva du får om du ikke gjør ting ordentlig - dvs. på gammelmåten:).
Kjører du starterne dine i tre døgn, har du vel sørga for at de har tæra godt på opplagsnæringa:(? Jeg sendte et spørsmål til Imperial Yeast en gang om det rådet Palmer gir, og de sa at det viktige var å ikke la starteren spinne etter at den var ferdig. Men det var viktig.
Tar du gjær fra et...
- alt man skal utsettes for... ;).
Vi skal egentlig ikke være så veldig mange før det blir urealistisk at alle skal smake på alt.
Noe annet å tenke på, er at det blir veldig forvirrende hvis alle tar med mange ulike øl. Der må jeg nok skjerpe meg:).
Siden det er gjær fra en starter, ville jeg gitt den næring, slik @msevland sier, men jeg ville latt den stå i fred og ro i vanlig temperatur og gjære ut over et par dager før jeg satte den kaldt. Og sjølsagt uten å dekantere. Det ideelle er en helt full beholder, skrudd godt til. (Det litt...
Jeg trur ikke jeg ville brukt de aller letteste engangsflaskene som det brukes en del av nå. Sannsynligvis vil det går bra, men jeg hadde bare ikke vært bekvem med å sette dem til karbonering med såpass mye sukker i.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.