Nylig innhold av Finn Berger

  1. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    Et vakkert syn. Ikkeno som slår topphøsta gjær der:).
  2. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    Godt poeng, godt tetnkt:). Jeg gjør jo ikke dette:). Har aldri hverken kjølekræsja eller klarna med gelatin. (Hvilket ikke betyr at jeg ikke synes det er interessant:).)
  3. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    Det er ikke noe problem:).
  4. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    o_O Det der er jo det glade vanvidd. Etter 18 dager - om alt går normalt for seg - er jo ølet forlengst ferdig utgjæra, og gjæren har tatt kvelden. Der må du sette ølet opp i romtemperatur, og la det stå ei uke, om det skal ha noen hensikt.
  5. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    Jeg har faktisk aldri opplevd at flaskekarboneringa har gitt meg usmaker. Men ett eller annet - diacetyl? - opptrer underveis, slik det gjør i en vanlig gjæringsprosess, også. Det er ikke spesielt overraskende. Den eneste gangen jeg fikk udrikkelig øl, var da jeg prøvde meg med å tilsette...
  6. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    En grunn til å bekymre seg litt ekstra i forbindelse med cc og klarning er at dette er tiltak som fjerne veldig mye av gjæren. Du skal ikke regne med samme type heltemodig innsats fra husdyra våre etter å ha behandla dem sånn som den jeg får når jeg gir dem litt ekstra klapp og kos og sukker når...
  7. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    8 ppm i springvann er kanskje litt høyt, men ikke langt unna. Bryggeriene måler i ppb, og moderne bryggerier vil gjerne under 50, og helst enda lavere. Så vi snakker her om en helt annen størrelsesorden. Nå er det en standard som nok er ganske uinteressant for oss. Vi har ingen mulighet til å...
  8. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Det hadde vært greit nok å legge ut sånne skjemaer så lenge de bare gjorde oppmerksom på at å følge dem slavisk kan bære veldig galt av gårde - og at man altså må følge med på hva som skjer,og tilpasse tiltakene etter det. "Merkelig" er en litt svak betegnelse på sånt:)!
  9. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    Takk, da fikk jeg korrigert en misforståelse. Det er ikke så dumt å lufte sine vrangforestillinger - så lenge det finnes noen som kan rette dem:).
  10. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    Trur ikke askorbinsyre tar ut fritt oksygen. (Askobinsyre skal visst dessuten være skummelt om du har mer enn svært lave verdier av jern eller kobber i vannet. Men det har vel de fleste neppe.) Jeg trudde det var snakk om mer enn 5 ml? Det skal ikke så mye oksygenmetta vann til for at det skal...
  11. Finn Berger

    Deilige bilder!!!

    O2 i vannet er antakelig ikke noe du skal gi helt blanke i. @erikraude sitt råd er nok godt. Her er en grei framgangsmåte. One thing you could do to be obsessive is boil water, RAPIDLY chill to 155°F, dissolve the gelatin crystals, RAPIDLY chill to 130°F, then proceed with the cannon. There is...
  12. Finn Berger

    Tråden for dumme spørsmål.

    Tyngdekraften er bryggerens beste venn:): https://en.wikipedia.org/wiki/Tower_brewery Hørte nettopp Bamforth jamre seg over et bryggeri han hadde jobba ved i sine yngre år, der alt var horisontalt. Det var ikke etter hans hjerte, nei. (Siste Beersmith-podcasten.) Så skal det sies at...
  13. Finn Berger

    Juleølslippet 2025

    Jeg vil tru at det at de har den Stingo'en er et klart kvalitetstegn:)!
  14. Finn Berger

    Tradisjonsøl for dummies

    Faen, du er jo verdens suverent beste søkemotor:)! Takk!!!
  15. Finn Berger

    Hvordan gjærer dere lager-øl?

    15 grader er antakelig høyt nok til at diacetyl dannes - og blir spist. Så du trenger strengt tatt ikke å sette opp temperaturen. Men det er mer effektivt å sett opp litt til. Jeg lar gjerne mine stå i romtemperatur under oppryddingsfasen.
Tilbake
Topp