Nylig innhold av Finn Berger

  1. Finn Berger

    Trenger hjelp med å treff mesk pH

    5,5 under kok er litt høyt. Ideelt skal du ligge på 5,2 - eller enda litt lavere. Mørke øl kan ligge opp mot 5,2 til gjæring, mens lyse øl bør nærme seg 5,1. Dette er "best practice" - og hvor fryktelig viktig det er, skal jeg ikke ha sagt noe om. pH til gjæring bestemmer ikke nødvendigvis tvert...
  2. Finn Berger

    Trenger hjelp med å treff mesk pH

    pH i drikkevannet er egentlig irrelevant, skjønt i Norge er nok lav pH en indikator på at vannet er mineralfattig og bløtt. Og det vil si at du ikke trenger veldig mye syre/salter for å komme ned på 5,2-5,6, som er idealsonen - med mindre det er noe relativt spesielt med vannet ditt. Likevel...
  3. Finn Berger

    Trenger hjelp med å treff mesk pH

    Test en annen kalkulator, f.eks. Bru'nwater. Jeg ville si at du trenger en del syre der - og altså at kalkulatoren tar feil. Vær forøvrig klar over at pH stiger i løpet av mesken. Tar du ei prøve umiddelbart etter innmesk, vil du oppleve at den er et par poeng høyere etter ei stund - og den...
  4. Finn Berger

    "Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

    Bør gå greit. Og "ikke ferie" er vel neppe noe alternativ:)?
  5. Finn Berger

    Meksikansk lagergjær, Imperial L09 og wlp 940

    Jeg har to brygg til med L09, og det ene nærmer seg ferdig karbonert nå. Oppskrifta er vanlig pils - og den ser ut til å bli "grei". Men jeg synes den er fryktelig pregløs. Og så skal jeg sjølsagt ikke si at du tar feil:). Det blir nok ikke flere brygg med L09. Av lagergjær som er greie å få...
  6. Finn Berger

    Meksikansk lagergjær, Imperial L09 og wlp 940

    hmm - du som synes 34/70 er for kjedelig og nøytral burde strengt tatt helt ut øl brygga med denne gjæren:).
  7. Finn Berger

    Meksikansk lagergjær, Imperial L09 og wlp 940

    Jeg tror jeg er enig med deg. Ølet mitt er blitt omtrent som du beskriver ditt - til og med med litt jordbærester i aromaen. Og ... ja, kjedelig. Ingen personlighet. Nå skulle de to bryggene jeg satte med en god del mais i, være lette sommerøl, og de er helt fine å drikke på en varm sommerdag...
  8. Finn Berger

    Norsk juleøl for jula 2025

    La inn lenke i artikkelen:).
  9. Finn Berger

    Fenolsk usmak?

    Jeg er enig med @msevland . Det er vanskelig å se noen annen forklaring hvis det ølet du hadde på fat var feilfritt.
  10. Finn Berger

    "Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

    Ja. "Idaho" er slurvete merking.
  11. Finn Berger

    Oslomesterskapet i hjemmebrygging 2025

    Enig. Vi går for Golia nå. Jeg håper jeg ikke kan forstås i retning av å ha ment noe annet.
  12. Finn Berger

    Industripils

    Til det siste først: Har du korrigert for den feilvisningen refraktometeret gir når du bruker det til å måle noe med alkohol i? Vil du ha den der gørrleie smaken? Den høres ut som en gjæringsfeil.
  13. Finn Berger

    Oslomesterskapet i hjemmebrygging 2025

    Det trur jeg og. Men sånn det er akkurat nå, trur jeg Golia er en slags mellomting som kan funke greit så lenge i begge funksjoner på veien dit.
  14. Finn Berger

    Oslomesterskapet i hjemmebrygging 2025

    Reint personlig foretrekker jeg små arrangementer, som det i DV43. Jeg var ikke særlig glad i PF på Bryn, som jeg syntes var nokså masete greier. Men det er irrelevant, så jeg støtter helhjerta at vi prøver å få til noe større - og så kan vi kanskje seinere få til å ha begge deler?
  15. Finn Berger

    Oslomesterskapet i hjemmebrygging 2025

    Et slikt arrangement er den beste muligheta vi har til å nå et større publikum, så jeg vil si at det er viktig. Så får vi heller leve med at det veldig hyggelige mer interne preget det var over arrangementet i DV43 blir borte - eller kanskje heller redusert. Jeg var veldig glad i det, men ...
Tilbake
Topp