Nylig innhold av Holmentoppen

  1. Holmentoppen

    Tråden for dumme spørsmål.

    Har du tappet deg et glass eller to? Er karboneringen slik den skal være? Ellers er den aller mest pålitelige metoden for påfylling av CO2 å veie gassmengden du tilfører. Det er enkelt om du har en god digital kjøkkenvekt: Vei gassflasken før start – og nullstill TARE. Koble til fat og rist...
  2. Holmentoppen

    Deilige bilder!!!

    Tørt i Drøbak denne sommeren :cool:
  3. Holmentoppen

    "Pils" og pilsdefinisjoner

    Bock er vel også vanligvis en lager? Randy Mosher definerer ihvert fall bock som lager. Weizenbock er unntaket.
  4. Holmentoppen

    "Pils" og pilsdefinisjoner

    Jeg synes det er ganske lett å skille arketypiske internasjonal, tysk, tsjekkisk og norsk. (Helles kan være litt verre, selv om den strengt tatt ikke er en pils.) Men enig, det er glidende overganger.
  5. Holmentoppen

    "Pils" og pilsdefinisjoner

    Pils er alltid en lager, men lager er mye mer enn pils. Som Finn skriver er lager en sekkebetegnelse for såkalt ”undergjæret” øl. Engelskspråklige bruker veldig ofte lager som navn på pils/pilsner. Noe av forvirringen kommer nok derfra.
  6. Holmentoppen

    Naturlig karbonering på boks

    Det går veldig bra, har selv gjort det mange ganger med godt resultat. Det er veldig enkelt å slippe oppi en sukkerbit eller to etter ølet. Oksygenet som blir fanget i boksen er normalt ikke noe problem, siden du får en liten ettergjæring i boksen. Men det kan være lurt å fylle boksene godt opp...
  7. Holmentoppen

    Modning av øl på boks

    Jeg har tatt sjansen på å oppbevare lagringsøl på bokser, og så langt har det gått bra. For en kommersiell aktør med ”erstatningsansvar” er det selvsagt mer risikabelt å gå utover produsentens garanti.
  8. Holmentoppen

    Tråden for dumme spørsmål.

    Jeg pleier å skru opp øl-ballockene (svarte) og skylle dem (og slangen) etter bruk. Desinfisering skjer når jeg presser starsan fra fat til fat før bruk. (Oppsettet på bildet er vel en jumperslange – og den brukes mest til å flytte starsan eller øl mellom fat.)
  9. Holmentoppen

    Kan vi snakke om mørk lager ?

    Ikke noen ekspert på Tsjekkiske mørke lagere, men jeg synes den mørke Kozel-lageren som selges hos Meny er ganske god. Jeg laget en en egen variant – Mørk Materie – som ble vellykket. En Bayer/Dunkel er et litt mindre komplekst øl med mye malt, men uten sjokolade/røstet preg. Det er relativt...
  10. Holmentoppen

    NM 2022 - den store diskusjonstråden

    Ser at innlevering sammenfaller med Oslomesterskapet. Blir det mulighet for å levere inn til Drammensveien for NM-bidragene?
  11. Holmentoppen

    Fermzilla. Bruk, tips og triks

    Jojo, men den har utrolig mye rallemikk i form av koblinger, pakninger og andre bestanddeler. Burde kjøpt en Allrounder, men siden jeg aldri trykkgjærerer er en Europrisbøtte mitt foretrukne 30 liters alternativ.
  12. Holmentoppen

    Tråden for dumme spørsmål.

    Det er ikke bare sommervannet som varmere, da? Har en Ur-GF30 selv, og den fungerer akkurat like godt som da den var ny. Men det er selvsagt stor forskjell på kjølekapasiteten mellom sommer og vinter. 25 liter vørter satt i kjøleskap bruker ikke lang tid på å senke seg 5-6 grader. Bare å...
  13. Holmentoppen

    Fermzilla. Bruk, tips og triks

    Irish Moss, Protafloc og alle de andre Karrageenan-produktene fungerer aldeles utmerket til å bunnfelle protein etter kok. Cold Crash er helst en metode for å bunnfelle trub etter gjæring. Altså humle, gjær og det som måtte ha blitt med av protein til gjæringskaret. Om du ikke tørrhumler er CC...
  14. Holmentoppen

    For lite ferdig vørter

    Ser ut som du har tappet vørter fra bunnen av kokekjelen? En preboil måling på 1.072 mot 1.050 er helt sikkert feil. Sukkertettheten er mye større i bunnen av kjelen før oppkok. Hva var OG, altså gravity på de ferdig kokte 19 literne? Og var det 19 liter til gjæring eller 19 liter i kokekaret...
Topp