Nylig innhold av MonoBryggeriet

  1. M

    Kaldlagring av lagerøl og kølsch

    Tidligere brukte jeg gelatin under CC, flushet fatet grundig, og overførte til fat. Flushet så headspace grundig, og hadde gode lagere etter en måned på fat. Problemet var imidlertid at etter 3 måneder begynte ølet å vise tydelige tegn på oksidasjon. Dette til tross for at jeg lagrer på 2...
  2. M

    Birger Eriksen-dagen

    Artig å følge med på dere!!! :)
  3. M

    Cold crash. Co2 flaske konstant koblet til

    Jeg har gjort dette på julabøtter …
  4. M

    Tråden for dumme spørsmål.

    Ja. Generelt så synker sukkerinnholdet med mørkere farge.
  5. M

    Tråden for dumme spørsmål.

    Da TROR JEG at den ville stoppet opp. Ville i hvert fall måtte stått lenge. Jeg har 4-doblet gjæringsaktiviteten i 3 dager nå med å riste 2-3 ganger om dag …
  6. M

    Tråden for dumme spørsmål.

    Det er ekstremt hvor mye jeg har måttet shake denne ned. Gjæringen stopper litt opp, jeg rister litt, og en time etter putrer den fornøyd videre. Og sånn har dagene gått. Litt slitsomt egentlig …
  7. M

    Tråden for dumme spørsmål.

    Mens du er her @Miguel. Når jeg søker på WLP041 i forumet får jeg mest treff på deg, og forstår at du har brukt denne gjæren litt. Jeg prøver den nå for første gang i en APA, og sliter med at den ligger seg på toppen av vørt. Har måttet riste den ned flere ganger nå for å holde fart i gjæringa...
  8. M

    Tråden for dumme spørsmål.

    :D Varmebehandling skulle det vært og selvfølgelig ikke germanisering!!! Sånn går det når jeg skal hoppe mellom norsk og engelsk :cool:.Jeg har bare skummet deler av paperet, men de refererer til tidligere forskning hvor det er påvist at mailardreaksjonene som oppstår ved varmebehandlingen...
  9. M

    Tråden for dumme spørsmål.

    Da ville jeg prøvd det! Jeg blir jo nysgjerrig og måtte Google litt :). Fant denne forskningsartikkelenhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2005.tb00648.x Her ser de på redusert gjærbarhet i vørt pga bruk av mye mørk malt, som er et resultat av mailardreaksjoner under...
  10. M

    Tråden for dumme spørsmål.

    Jeg har ikke brygget med kveik, og ikke satt meg inn i det heller. Hvis jeg skal tippe på dette med farge vil jeg si at siden det er mindre smak i lysere malt, er det lettere å kjenne andre smaker. Sånn sett er jo lysere øl med mindre humle velkjent mer vriene å få til fordi «det er mindre å...
  11. M

    Tråden for dumme spørsmål.

    Nei, man vet jo aldri når man ev har fått det. Jeg har fått mye av det en gang, og vet enda ikke hvorfor. Har brygget tilsvarende oppskrift med tilsvarende prosedyre både før og etter uten at dette har vært et problem for meg … Vet ikke, men har brygget veldig mye med WLP002 som vel er kjent...
  12. M

    Bryggertabber

    Synkende gjæringstemperatur stresser gjæren, og er spesielt kritisk når den nærmer seg utgjæret. Det er litt forskjellige meninger der ute, men 1 grad i timen og maks 6 grader i døgnet er to som går en del igjen.
  13. M

    Bryggertabber

    Regner med at du er klar over at dersom det synker for raskt kan gjæringen stoppe opp.
  14. M

    Bryggertabber

    Hvis det ikke har dannet seg usmaker går det nok bra pussig nok :). Hva har du gjort? Skrudd temp sakte ned?
  15. M

    Bryggertabber

    Spørsmålet her er vel om temperaturen har blitt så høy at gjæren dør? Noe gjær som kveik tåler jo høye temperaturer, men jeg tror lagergjær er mye mer følsom og begynner å ta kvelden ved 40 grader. Etter 4 dager var den vel også nesten midt i stormgjæringen, så faren for usmaker er vel høyst...
Topp