Nylig innhold av Pål Heide Kielland

  1. Pål Heide Kielland

    Hvordan gjenbruke gjær

    Jeg gjenbruker hvis forrige batch var under 1.060 og ikke tørrhumlet. Har aldri brydd meg om å vaske. Både pga latskap og frykt for infeksjon. Bruker mr.malty for å beregne mengde. Etter min erfaring stemmer den sånn noenlunde greit. Og jeg tar heller i lit mtp mengde
  2. Pål Heide Kielland

    Whitelabs og Brewersfriend

    Jeg tar utgangspunkt i at hver liter vørter i starteren gir 140 mrd celler. Mener å ha plukket opp at det har vært god latin tidligere. Når jeg beregner størrelse på starteren så tar jeg mer hensyn til hvor mye gjær startvørteren gir meg enn det som var i gjæra i utgangspunktet, siden den...
  3. Pål Heide Kielland

    WLP002

    Akkurat det jeg tenkte å høre. Tusen takk :D
  4. Pål Heide Kielland

    WLP002

    ESB med Wlp002 har gått fra 1.054 til 1.010, dvs ca 80% utgjæring. Mesket på 65C, men det var ute og litt vind, så det kan ha vært kaldere i mesken enn det målingene nederst i G30 sa. Ser ut til å ha roet seg. Ikke tegn til infeksjon, men litt usikker her. Hadde tenkt å fate denne i kveld og...
  5. Pål Heide Kielland

    Trykkgjæring

    Hadde glemt denne tråden. Lærdommen min er vel at repitching av gjær som har vært utsatt for trykkgjæring tidligere ikke er god praksis. Tror ikke jeg har gjort det siden 2020. Har en batch nå som er ferdiggjæret på 3. gen Novalager. Ikke trykksatt. Oppførerer seg normalt, men er jo beregnet på...
  6. Pål Heide Kielland

    Trykkgjæring

    Det var et uttrykk, min erfaring er… Tror ikke trykkgjæring er omtalt i noen av de mest brukte bryggebøkene.
  7. Pål Heide Kielland

    Trykkgjæring

    Hovedregelen i boka mi: Dropp trykk på alt av belgisk. Jeg kan finne på å trykksette litt dersom jeg ikke får gjæret kaldt nok, typisk kaldgjæret lager.
  8. Pål Heide Kielland

    Irish Red

    Min siste Irish red. Snart tomt i fatet. Den ble mye mørkere enn det oppskrifta sier, usikker på hvorfor. Ut over det er jeg meget godt fornøyd. https://share.brewfather.app/bAXBcnR4XHnycm
  9. Pål Heide Kielland

    Starsan i fat over tid?

    Jeg fyller opp med utblandet starsan etter vask og lar de stå til jeg skal fylle med nytt øl. Det kan ta flere måneder, alt etter som. Presser ut starsan med co2 rett før fylling. Aldri opplevd det som problematisk
  10. Pål Heide Kielland

    Honning

    Oppdatering 2: 4 ukers lagring. Etter hva jeg kan bedømme har honningen tilført mer dybde i smak og aroma, jeg plukker opp honningtoner. Er litt vanskelig å si hva som er gjær og hva som er honning… Uansett et vellykket øl i mine øyne. Skummet dør litt for raskt, ellers bra. Null fusel, men et...
  11. Pål Heide Kielland

    Rimeligste veien til fat?

    Har handlet her tidligere, gode erfaringer. Mener å huske at de skulle avvikle drifta, men du kan jo sjekke om de fortsatt er i drift https://mesterbrygg.no/butikk/fat/fatpakker-1
  12. Pål Heide Kielland

    Trenger råd

    Du kan jo prøve å sette en starter på en av posene? Men da må du huske gjærnæring og oksygen når du pitcher den. Jeg tror jeg hadde tatt sjansen på å tilsette rett i vørteren. Ha evt etpar poser i beredskap i tilfelle den ikke vil oppføre seg som forventet
  13. Pål Heide Kielland

    Trenger råd

    Høres merkelig ut. Jeg har også vært borti at denne fra AEB kan være treg til å komme igang, men tre dager høres lenge ut. Fermolager W skal fungere fint på både 12C og 18C. Det er to kilder som jeg kan tenke meg: 1. Da du rehydrerte gjæra så ble det for varmt og gjæra døde. Da skal det mer enn...
  14. Pål Heide Kielland

    Ønsker å kjøpe OKTOBER SL1 adapter

    Hør med (at)Hallstein her inne på forumet. Det er han som driver Lysberg.
  15. Pål Heide Kielland

    Erfaringer med Fermoale/Fermolager

    Eller denne https://brewshop.no/products/lax-clean-west-coast-ipa-yeast-11g-whc-lab
Tilbake
Topp