Nå driver jeg og syr sammen en oppskrift til en Ale..

..og trenger littegranne hjelp fra dere som vet mer enn meg.

Jeg sikter mot en ale uten for mye bittherhet, men med mer fokus på maltet. Jeg lurer derfor på hvordan man regner seg frem til mengde humle for en gitt IBU. Jeg er ikke god i matte, og vet ikke hvordan man snur IBU formelen. Er ute etter en IBU på rundt 30.

Jeg har valgt to typer humle for et brygg med et ferdig volum på 25,5 liter.

Jeg synes 70% Tetnager pellet 4.1% alpha som bitterhumle,  og 30% East Kent Golding som smaks- og aromahumle høres bra ut.

Innspill?

Et annet spørsmål som melder seg er: Hvordan kan man best mulig forhåndsberegne OG på et brygg? Finnes det en formel for dette, eller må man måle under meskingen til man oppnår ønsket OG?

På forhånd takk for svar folkens!
 
Anbefaler deg å benytte deg av ett bryggeprogram som kan hjelpe deg med alle utregningene du måtte ha behov for.
Selv benytter jeg BeerSmith å er meget fornøyd med det.
http://www.beersmith.com/ Det finnes også en nettbasert kalkulator som regner utt alt det grunnleggende for å sette opp en oppskrift.
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi Finnes mange flere programer men det er disse to jeg har erfaring med selv.

Ved humletilsetninger er det å anbefale å finne ut hvor mye smak og aromahumle du ønsker, for så å regne ut hvor mye bitterhumle du trenger for å oppnå ønsket IBU.
Hvist du ønsker mye smak og aroma, men ikke så mye IBU bør mesteparten av humlen tilsettes sent i kokingen, men hvist fokuset ditt ikke er på smak og aroma å du bare ønsker bitterhet kan du bruke mindre humle men tilsette den tidlig i kokingen (60miin kok er vanlig her)

For å forhånds beregne OG på ett brygg må du kjenne til hvor godt utbytte du har på utstyret ditt, men en plass mellom 70-75% er forholdsvis normalt.
Deretter er det bare å plotte inn oppskriften i en av programene jeg nevnte over, eller du kan finne tak i formlene å regne det ut selv hvist du føler for det :besserwisser:
De første gangene man brygger kan det være en fordel å ha litt maltekstrakt liggende på lur i tilfelle man ikke får det utbytte man ønsket.

Ellers vil jeg tipse deg om å skaffe boken "moderne hjemmebrygging" som gir en grei innføring i det grunnleggende for å brygge øl.
Her er noen linker du kan lese litt på:
http://howtobrew.com/sitemap.html http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Category:Beer
 
Jeg har brygget noen ganger nå, men stort sett brukt oppskrifter andre har laget. Synes dette med å lage en egen fra bunn av er artig. Har hatt ekstremt mye hjelp av Moderne Hjemmebrygging boka! Fant ikke formelen om OG før etter jeg postet innlegget. Hehehe..

Når jeg har regnet ferdig, så kan jeg kanskje få litt feedback på den i oppskriftsforumet? Kan godt hende jeg bommer uten å se det selv.
 
Jeg har brukt BeerCalc ved flere anledninger og den gir meg ofte veldig godt samsvar mellom det jeg planlegger og det jeg får ut av bryggeriet(Speidel 25L).
Når effektiviteten på bryggeriet er målt ut, så stemmer OG veldig bra for meg, når maltsortene blir lagt inn.

Kikker nå på BeerTools, BeerAlchemy og Beersmith.
De har "Trial" utgaver, så det er å finne det som passer best mulig for oppsettet man har.

"Moderne Hjemmebrygging" er uansett noe som jeg støtt blar i.. :)

Per R.
 
Tilbake
Topp