Bryggeplan 2025

Kold Brygg

Moderator
Har laget et foreløpig bryggeplan for 2025 basert på hva jeg har tilgjenglig av råvarer. Med ett unntak, målet er å tære på humle- og gjærlageret.

Vinter er lageritd, denne gang med Fermentis S-189
Pilsevenner
Internasjonal lager
Best A-XL, mørk hvete, Magnum, Opal og Saphir
https://share.brewfather.app/YrqeWBxgB7aHhX

Pinsemenigheten Smaragd
Tysk pils
Best A-XL, Magnum og Smaragd
https://share.brewfather.app/Q1endx8bVunwWK

Sau
New Zealand Pils
Viking Pils og Carahell, ett litt fruktigere alternativ, med Magnum, Wakuatu, Motueka og Nelson
https://share.brewfather.app/Q1endx8bVunwWK

Fysstereisgutt
New Zealand IPL
Pale og karamell. Oppskrift jeg har brygget et par ganger tidligere, men med klassisk IPA gjær. Synes Waimea, Rakau og Nectaron fungerer veldig godt sammen. Gjæren utgjær neppe den store forskjellen.
https://share.brewfather.app/X9gyjQpxnR72u6

Vår med Fermentis K-97
Dersom jeg deltar på Rogaland Ølfestival, noe jeg håper å få til, blir det med en eller to historiske stiler.

Heilt i Baddel
Berliner Braunbier
Munchen, pils og karamell. Lett humlet. Mørkt surøl, moderat alkohol og forhåpentligvis litt kropp. Det er mulig gjæren ikke er optimal, og denne brygges en annen gang med annen gjær.
https://share.brewfather.app/zJ9eX7mao3gVHw

Kottbusser
Pils, hvete, havreflak, melasse og honning. Magnum, Tradition, Saphir. En ølstil som forsvant med renhetsloven grunnet honning og melasse.
https://share.brewfather.app/RGAvwQe1XdxSfE

‘an e’ pien
Kuyt/ Kuit/ Koyt
Nederlandsk ølstil med mye havre. Tradisjonen sier ½ havre, ⅓ bygg og ⅙ hvete. Så her må nok jeg bruke et par never risskall. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/7RQo8YETURBUXh

Det e' Gromsete på sørsiå
NEIPA
Tømmer lageret for Waimea, Rakau og Nectaron. Ønsker å forsøke en NEIPA med de samme humlene som jeg har brukt med hell i mer klassisk IPA.
https://share.brewfather.app/a4JF8jOxbsxnSc

Sommer med Lallemand Munich Classic
Vår boxer elsker banan, min datter kaller han Bananianer og lurte på om jeg kunne lage et øl som het bananianer. Det ble en hel serie.

Bananianer Saphir
Hefeweizen
Magnum og Saphir. Humlevalget har minimal betydning, men jeg har begrenset kreativiet og noe ønsker jeg å kalle dette. Som nevnt i @Finn Berger sin eminente Hefeweizen-tråd, er det med en god dose frykt jeg brygger hefeweizen. Det ble sommer og ikke vår på meg, håper det er greit. Denne blir med en god andel mørk hvetemalt.
https://share.brewfather.app/RtCGp0GnLhz28f

Bananianer Tradition
Hefeweizen
Magnum og Tradition. En god dose Vienna og en liten dæsj melanodin.
https://share.brewfather.app/J5xeg5YmmkUXrO

Bananianer Brød
Dunelweizen
Mørk hvete, munich, en liten dæsj melanodin og Carafa. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/05H2k7qQVDdiFh

Hopfenweizen
AX-L og hvete. Cashmere og Krush (HBC 586). Cashmere fungerer veldig godt med belgisk gjær. Satser på det fungerer med banangjær også. Usikker på om jeg skal bruke Krush eller en tysk humle. Saphir, Tradition og Perle er alternativene.
https://share.brewfather.app/Vs6bWDPSuwTtNk

Høst med Mangrove Jack M36 Liberty Bell
Gjær fra MJ har dårlig rykte på forumet. Dette blir mitt første (og kanskje siste forsøk med MJ gjær). M36 er i følge regnearket til @dmtaylor en miks av Windsor og Nottingham. Den skal være ok. Så vi får se.

Den gamla lørjå okka seg
Best Bitter
Tok utgangspunkt i OST og nedskalerte denne. Maris Otter, kjeks og karamell. Jester og Target.
https://share.brewfather.app/LEjftqsJKmiyXm

(ska me) Gadda Beibi?
Amerikansk pale ale
Utrolig nok har jeg aldri brygget en klassisk APA, det er det på tide å gjøre noe med. Maris Otter, munich og karamell. Magnum, Mosaic, Amarillo og Citra.
https://share.brewfather.app/aDJ46Rs8OOF7jQ

Sørante
NZ IPA
NM vinner 2022. Jeg trodde ikke jeg kom til å brygge denne igjen. Eller gjør jeg det? Dette var en oppskift jeg laget, men hadde aldri alle humler tilgjenglig. NM vinneren ble brygget med Pacific Gem og Nelson. Resten var erstatningshumler. Nå oppdaget jeg at jeg kun manglet Pacific Gem, resten av humlene i opprinnelig oppskrift var tilgjenglig. Dersom jeg klarer å skaffe PG blir denne brygget igjen. Alternativet er en annen IPA.
https://share.brewfather.app/MvpFcfZgXmz5dH

Onna
Australian Sparkling Ale
Australsk ale alternativ som ble utviklet for å konkurrere med importert lyst lagerøl. Har brygget denne 2 ganger uten at noen av disse har vært spesielt vellykket. Skal det lykkes på 3. forsøk? Det godt være denne byttes med noe annet.
https://share.brewfather.app/nLPhVMYnT0Cnk1

Jeg laget tilsvarende plan i fjor og holdt jeg stort sett til planen. Men etter et par øl ble tømt, måtte jeg fylle tomrommet. Regner med det blir noe lignende neste år også. Plutselig skal det brygges en Saison, jeg gjenbruker ikke BE-134. Jeg drikker ikke så mye mørkt øl, men det kan være kjekt til jul. Det er mulig Kottbusser byttes ut med en Doppelsticke. Onna kan fort bli en Robust Porter eller Imperial Brown Ale. Tiden vil vise.

Andre som har tilsvarende planer?
 
Jeg liker å sitere Skjæraasen: "Mållaust liv har óg ei meining":).

Noen tanker rundt brygginga gjør man seg jo. Jeg for min del trenger å beherske impulser som resulterer i øl jeg ikke drikker. Etter hvert har jeg jo sånn noenlunde peil på hva jeg liker:).

En farlig fristelse er f.eks. belgisk dubbel. Jeg har veldig lyst til å brygge den - men antakelig blir resultatet noe jeg ikke kommer til å ha lyst til å drikke:p .
 
Typisk situasjon: Jeg har 34/70-slurry stående til oppfrisking, og på starter'n snurrer New England. Så det blir to brygg til uka - men hva skal jeg brygge:eek:?
 
Har egentlig ingen store planer. Bare etterfylle med pils og IPA og sånt når det går tom
Kanskje en enkel stout på nyåret f.eks
 
Reste NEIPA og schwarzbier :)
Neipa er et klart alternativ, ja:). Schwarzbier er ikke noe alternativ, definisjonen er for mye styrt av Køstritzer, som jeg synes er et tynt og skvipete øl. Mørk tsjekker (tmavé) i en ganske tørr utgave er mer mitt øl, men det har jeg en del av. Kanskje baltisk porter? Men jeg vil ikke ha den riktig så sterk som definisjonen sier er minimum; 6,3%. Svenske Carnegie med 5,5% er fin.
 
1. 20 L pils split batch á 10 L med to forskjellige gjær som jeg skal bruke videre til:
2. 10 L Julebock
3. 20 L Sam Adams-ish
Deretter:
4. 20 L APA, til NM og Påskeøl
5. 20 L Golden Ale eller Hazy APA sommerøl
Så:
6. 20 L APA (eller hva som eventuelt måtte friste avhengig av Oslomesterskapets flaskekonkurranse høst)
 
Min horisont er som regel bare 2-3 brygg frem i tid.

- En eller annen bokk til neste jul må brygges snart...
- Må alltid ha en pils-variant på fatrotasjon, varierer litt ut fra hva jeg har lyst å prøve på. Kanskje Helles igjen neste gang, har aldri greid å lage noen jeg er helt fornøyd med enda.
- Med eget Diastaticus-kar som forhåpentligvis snart har temp-kontroll med glykol-belte så blir det å forske mer på å få en god Saison rundt 6 ABV
 
Kortsiktig plan er en belgisk single fulgt av en belgisk quad. Så blir det nok en saison, og en imperial stout etter det. Skal også fylle på med litt Simcoe/Citra/Amarillo IPA. Da er vi vel i slutten av januar..

Februar er pilsmåned, trenger sikkert seks fat til sommeren. Mars pleier jeg å begynne å tenke på høst ølet, det blir sikkert brygga en ESB og trolig ny batch Arrogant Bastard, denne gangen med Chinook. Selv om Simcoe versjonen ble kanongod.

April blir som andre år deltagelse i Birger Eriksen tråden. Får spekulere litt i hvilken oppskrift som skal brygges i år. Sikkert en batch hveteøl og i løpet av april. Ganske sikkert at på den tiden må det til med en batch imperial red ipa à la Hogna Rødskjegg så man har godsakene klar i tide til grillfestene.

Litt væravhengig når Jotne skal brygges, må ha friske einer til einelågen.. Kanskje juni? Har allerede bestemt meg for å bruke Raftevold Gård på råølet.

Juni, juli og august skal jeg i år prøve å holde meg litt unna brygging, det er de tre månedene jeg har dårligst "hit rate" på fornøydhetsgraden over batchene. Det må vel med planen i vinter og på vårparten være mulig å brygge seg såpass frampå at man har nok til å unngå "nødbrygging" på varmeste sommeren. En ambisiøs plan dreier seg rundt å bygge kjølerom i enden av bryggeriet vårt, slik at vi får bort brusskapet som nå er brukt til fatlagring og bokser.
 
Juni, juli og august skal jeg i år prøve å holde meg litt unna brygging, det er de tre månedene jeg har dårligst "hit rate" på fornøydhetsgraden over batchene. Det må vel med planen i vinter og på vårparten være mulig å brygge seg såpass frampå at man har nok til å unngå "nødbrygging" på varmeste sommeren.
Dette har blitt min de-facto kjøreplan de siste åra, så jeg skal også i større grad brygge øl i vintermånedene i påvente av lav aktivitet på sommeren fremover. Det er mest på grunn av at jeg bruker tida på andre ting i sommermånedene enn brygging og oftere reiser vekk i lengre perioder. Fordelen er at jeg nå begynner å planlegge lagringsøl som uansett bør stå lenge :)
 
Kortsiktig plan er en belgisk single fulgt av en belgisk quad. Så blir det nok en saison, og en imperial stout etter det. Skal også fylle på med litt Simcoe/Citra/Amarillo IPA. Da er vi vel i slutten av januar..

Februar er pilsmåned, trenger sikkert seks fat til sommeren. Mars pleier jeg å begynne å tenke på høst ølet, det blir sikkert brygga en ESB og trolig ny batch Arrogant Bastard, denne gangen med Chinook. Selv om Simcoe versjonen ble kanongod.

April blir som andre år deltagelse i Birger Eriksen tråden. Får spekulere litt i hvilken oppskrift som skal brygges i år. Sikkert en batch hveteøl og i løpet av april. Ganske sikkert at på den tiden må det til med en batch imperial red ipa à la Hogna Rødskjegg så man har godsakene klar i tide til grillfestene.

Litt væravhengig når Jotne skal brygges, må ha friske einer til einelågen.. Kanskje juni? Har allerede bestemt meg for å bruke Raftevold Gård på råølet.

Juni, juli og august skal jeg i år prøve å holde meg litt unna brygging, det er de tre månedene jeg har dårligst "hit rate" på fornøydhetsgraden over batchene. Det må vel med planen i vinter og på vårparten være mulig å brygge seg såpass frampå at man har nok til å unngå "nødbrygging" på varmeste sommeren. En ambisiøs plan dreier seg rundt å bygge kjølerom i enden av bryggeriet vårt, slik at vi får bort brusskapet som nå er brukt til fatlagring og bokser.
Skummelt opplegg det der. Jeg blei henvist til butikkpils ei stund i sommer. Det var tøft:(!
 
Det er ikke et alternativ for oss som ikke liker kveik :p

Finnes heldigvis andre gjærstammer som gir godt øl på rundt en uke :)
Har du prøvd alle 70, gjæret både temperert, varmt, og trivselstemperatur? Det er de som er udrikkelig, om det er helt og holdent kveiken sin feil eller om det er sjuskete slabbedask bryggere skal jeg ikke påstå for mye om.. men det rører seg forskjellig som av merkelig årsak klarer å gripe rundt en meskespade.
 
Tilbake
Topp