Bieré de Garde

Ole Einar

Norbrygg-medlem
Er det noen som har tips til gjær for Bieré de Garde?
Ser at det er flere som tyr til Saison gjær, siden etter et raskt søk ser ut til at Bieré de Garde gjær er noe vanskelig å få tak i her i Norge. Tips?

Vil Saison gjær gi smakene til en Bieré de Garde? Eller vil det bli en slags kvasi Saison?
 
Har du sett denne?

Jepp, har sett denne.
Der er det nevnt bla. WLP072 og Wyeast 3725, som jeg ikke har funnet noe sted i Norge.

Ser det også refereres til mer vanlige gjærstammer som Bavarian lager gjær og W34/70. Men vil det bli en «ekte» Bieré de Garde med en ikke-fransk gjær?
 
Ser det også refereres til mer vanlige gjærstammer som Bavarian lager gjær og W34/70. Men vil det bli en «ekte» Bieré de Garde med en ikke-fransk gjær?
Aner ikke. Ser på flere søk at det kan brukes mye forskjellig, S-04, London Ale III, WLP005, WLP041. Gjennomgående ønske er en gjær som fremhever malten.
 
Det skal også sies at jeg aldri har prøvd og lage verken Saison eller Bieré de Garde før.
Men smakte nylig på Solsnu fra Kinn, som de påstår er en Bieré de Garde. For meg virket det som en Saison. Dette som gjorde meg interessert i å prøve og lage en selv:)
Så det må være en hårfin grense på forskjellene i de to stilene..

Har smakt en del Saison, der synes jeg det er veldig stor kvalitetsforskjeller mellom det man får kjøpt. Mer dårlig enn bra, synes jeg.
 
Det skal også sies at jeg aldri har prøvd og lage verken Saison eller Bieré de Garde før.
Men smakte nylig på Solsnu fra Kinn, som de påstår er en Bieré de Garde. For meg virket det som en Saison. Dette som gjorde meg interessert i å prøve og lage en selv:)
Så det må være en hårfin grense på forskjellene i de to stilene..
Saison skal vel helst være tørr. Så er det og forskjell på belgisk saison og fransk saison. Et annet navn på Biere de Garde er Farmhouse Ale. Virker for meg som at det er litt "sekkepost" på ølstilen, der det er flere kategorier under.
 
Er det noen som har tips til gjær for Bieré de Garde?
Ser at det er flere som tyr til Saison gjær, siden etter et raskt søk ser ut til at Bieré de Garde gjær er noe vanskelig å få tak i her i Norge. Tips?

Vil Saison gjær gi smakene til en Bieré de Garde? Eller vil det bli en slags kvasi Saison?
Tradisjonelt skal det være en forholdsvis nøytral gjær, spesielt på amber eller mørk. Den lyse kan ha litt mer karakter.

Kölsch eller altbier gjær bør fungere bra. Uten å ha prøvd tipper jeg WLP515 fungerer fint også.

Du finner forøvrig en lignende og lengr diskusjon her og mye om gjær ;)
 
Er det noen som har smakt en ekte fransk Bieré de Garde? Og som kan si om den i det hele tatt ligner på Belgisk stil?
For når jeg leser typedefinisjonen 9C, så får jeg mer assosiasjoner til Bokk enn Belgisk stil:rolleyes: Etter å ha lest gjærdiskusjonen @Kold Brygg, så ser jeg at lagergjær som W34/70 er nevnt..
 
Jeg smakte min første Biere de Garde i Frankrike i 1989. Det var en Jenlain fra Duyck bryggeriet som gjenskapte denne øltypen. Det var en opplevelse og jeg har vært fasinert av denne øltypen siden. Jeg brygget en del Biere de Garde i 2014-2015 og brukte da Wyeast 3711. Denne gjæren er tilgjengelig hos Litebrygg, men den er en Diastaticus type så den gjærer langt ned. Wyeast 3711 sin opprinnelse skulle være fra bryggeriet Thiriez like over grensen fra Belgia ca, 10 km fra Dunquerke. Jeg besøkte bryggeriet for noen år siden og eieren fortalte med at han ikke trodde gjæren kom fra ham fordi gjæriongen stoppet rundt 1012. Jeg tok en flaske med bryggeriets øl hjem og fikk laget nok gjær fra bunnfallet til å brygge med. Resultatet var en Biere de Garde med mer fyldighet enn de jeg lagde med 3711. Siden det har jeg besøkt bryggeriet flere ganger og tatt med med øl hjem for å lage kopier av Thiriez sine øl. I høst gikk det gale og jeg fikk infeksjon, men jeg hadde fryst ned noen rør slik at jeg har til neste forsøk
Jeg er ikke sikker på om Kolsch eller Alt gjær passer for dette ølet og hvetfall ikke W34/70. Jeg tror kanskje wlp550 er et bedre valg.
 
Jeg smakte min første Biere de Garde i Frankrike i 1989. Det var en Jenlain fra Duyck bryggeriet som gjenskapte denne øltypen. Det var en opplevelse og jeg har vært fasinert av denne øltypen siden. Jeg brygget en del Biere de Garde i 2014-2015 og brukte da Wyeast 3711. Denne gjæren er tilgjengelig hos Litebrygg, men den er en Diastaticus type så den gjærer langt ned. Wyeast 3711 sin opprinnelse skulle være fra bryggeriet Thiriez like over grensen fra Belgia ca, 10 km fra Dunquerke. Jeg besøkte bryggeriet for noen år siden og eieren fortalte med at han ikke trodde gjæren kom fra ham fordi gjæriongen stoppet rundt 1012. Jeg tok en flaske med bryggeriets øl hjem og fikk laget nok gjær fra bunnfallet til å brygge med. Resultatet var en Biere de Garde med mer fyldighet enn de jeg lagde med 3711. Siden det har jeg besøkt bryggeriet flere ganger og tatt med med øl hjem for å lage kopier av Thiriez sine øl. I høst gikk det gale og jeg fikk infeksjon, men jeg hadde fryst ned noen rør slik at jeg har til neste forsøk
Jeg er ikke sikker på om Kolsch eller Alt gjær passer for dette ølet og hvetfall ikke W34/70. Jeg tror kanskje wlp550 er et bedre valg.
Det virker på meg som det er en forholdsvis ukjent stil for de fleste.. Har du smakt Solsnu fra Kinn? Kan denne klassifiseres eller ligne på en Bieré de Garde?
Eller finnes det tilgjengelige øl å få tak i på polet?
Er litt vel spennende å lage en ølstil man aldri har smakt;)
 
Har du smakt Solsnu fra Kinn? Kan denne klassifiseres eller ligne på en Bieré de Garde?
Jeg har ikke smakt Solsnu, men beskrivelsen av ølet på Kinns hjemmeside kan tyde på det. Maltsammensetningen med Pilsner,Munich, Karamell,Sjokolade gir en lyser Biere de Garde enn den jeg brygger. Min oppskrift er også basert på Pilsner/Pale, Munich (lys og mørk), men har også Caramunich, Biscuit og Special B pluss brunt sukker. Humlene er Northern Brewer og Hallertau Mittelfru. Mine er Hallertau Mittelfru og Styran Golding. Wyeast 3787 passer sikkert bra.
Biere de Garde var opprinnelig brygget på gårdene i Nord Frankrike (Pas de Calais regionen) og er i dag brygget på små bryggerier i samme område. Derfor kan det være vanskelig å få tak i "ekte vare" utenfor Nord Frankrike og Belgia.
Boken Farmhouse Ales: Culture and Craftsmanship in the European Tradition av Phil Markowski er en god referanse.
 
Jeg har ikke smakt Solsnu, men beskrivelsen av ølet på Kinns hjemmeside kan tyde på det. Maltsammensetningen med Pilsner,Munich, Karamell,Sjokolade gir en lyser Biere de Garde enn den jeg brygger. Min oppskrift er også basert på Pilsner/Pale, Munich (lys og mørk), men har også Caramunich, Biscuit og Special B pluss brunt sukker. Humlene er Northern Brewer og Hallertau Mittelfru. Mine er Hallertau Mittelfru og Styran Golding. Wyeast 3787 passer sikkert bra.
Biere de Garde var opprinnelig brygget på gårdene i Nord Frankrike (Pas de Calais regionen) og er i dag brygget på små bryggerier i samme område. Derfor kan det være vanskelig å få tak i "ekte vare" utenfor Nord Frankrike og Belgia.
Boken Farmhouse Ales: Culture and Craftsmanship in the European Tradition av Phil Markowski er en god referanse.

Kan se ut som denne offisielle oppskriften for Solsnu fra Brewfather: https://recipe.brewfather.app/iajiEyMwwt5Q0X2mXXkw5B5wiflKdH
 
Tilbake
Topp