4C IPA

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Vil en IPA med Columbus, Centenial, Cascade og Citra på fx. 60,15,10,5 minutter bli drikkende ?
 
Sist redigert:
Definitivt. Men ville tenkt på mengdeforholdet mellom de ifht hva du er ute etter. Ville chunket sammen centennial og citra, og cascade og columbus. I to grupper, hvis du skjønner. Og så videre tenkt på forholdene innenfor de to gruppene. Og så ser du på de to gruppene opp mot hverandre.

Hvis det sa deg noe. Det er iallefall slik jeg har tilnærmet meg ipa'er.
 
Definitivt. Men ville tenkt på mengdeforholdet mellom de ifht hva du er ute etter. Ville chunket sammen centennial og citra, og cascade og columbus. I to grupper, hvis du skjønner. Og så videre tenkt på forholdene innenfor de to gruppene. Og så ser du på de to gruppene opp mot hverandre.

Hvis det sa deg noe. Det er iallefall slik jeg har tilnærmet meg ipa'er.


4C forde det er 4 humletyper og de begynner på bokstaven C :) )
Oppskriften jeg tok utgangspunkt i har
Nugget på 60 min.
Centenial og Cascade på 15 min.
Amarillo på 5 min.

Jeg har ikke alle disse humler og heller ikke butikken så jeg erstattet Nugget med Columbus og Amarillo med Citra.

Men siden jeg ikke er drevet i humlekombinasjoner er jeg frekk og spør hvordan ville du gjort det ?
Cascade og Centenial vil jeg bruke for og få det oppbrukt i stedet for og til slutt kaste det.
Tørrhumling har jeg liten mulihet for på dette brygget.
 
Columbus, 60 min
Cascade, Centennial, 15 min
Centennial, Citra, 5 min
Cascade, Centennial, Citra, dry
 
Columbus, 60 min
Cascade, Centennial, 15 min
Centennial, Citra, 5 min
Cascade, Centennial, Citra, dry

men ølet blir brygget 13-15 april, deretter blir det stående 14 dager før det er mulig og tappe om evt. tørrhumle, så blir det igjen stående 14 dager.
Jeg er ikke redd for og tørrhumle i 14 dager siden jeg prøvde det på en Torpedo clone og syntes det ble bra, noe også mange blryllupsgjester gjorde (ikke mine :) )
 
Det er sant, eller jeg liker den best mot slutten
men jeg tror hvis du har i mer enn tre av disse humlene som smak/aroma blir det litt kluss

Du kunne også prøvd Cascade/Citra
Columbus/Centennial
 
Selv ville faktisk brukt columbus bare som bitter. Som loebrygg sier så kan det bli litt kluss, iallefall for min gane. Jeg ville brukt enten litt mer centennial enn citra, eller like mengder og så krydret med cascade som en liten piff.
 
Kan jeg være så frekk og be deg Miquel sette opp et humleskjema, jeg vet du er ganske streng med dette med humling ?
jeg har seff full tillit til dere andre som kommenterer her.

Utgangspunktet er denne oppskriften som kommer fra en OMB brygger

APA 2013
14-B American IPA
Author: Meg
Date: 31.01.13

Size: 62,17 L
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 210,11 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,063 (1,056 - 1,075)
Terminal Gravity: 1,016 (1,010 - 1,018)
Color: 19,67 EBC (11,82 - 29,55)
Alcohol: 6,21% (5,5% - 7,5%)
Bitterness: 49,0 (40,0 - 70,0)

Ingredients:
16500 g (94,0%) Pale Ale Malt - added during mash
750 g (4,3%) Cara 20 EBC Malt - added during mash
300 g (1,7%) Amber Malt - added during mash
60 g (25,0%) Nugget (13%) - added during boil, boiled 60 m
100 g (41,7%) Cascade (5%) - added during boil, boiled 10 m
30 g (12,5%) Centennial (11%) - added during boil, boiled 10 m
50 g (20,8%) Amarillo (11,9%) - added during boil, boiled 5 m
6 g Wyeast Nutrient - added during boil, boiled 15 m

men nå uten Nugget og amarillo og i stedet Citra og Columbus.

Takk ellers for konstruktive tilbakemeldinger.
 
For å være ærlig tror jeg ikke du skal gå til OMB for å konsultere deg om Amerikansk IPA brygging
 
Tja, det jeg er streng på som du kalte det, er vel mer bevaring av humla enn selve humleskjemaet, der kan jo mange andre hjelpe og :)

Men f.eks

Columbus til target IBU

1.5g/l hver av citra/centennial + 1 g cascade @10min

samme ved 0min / WP, helst hopstand.@60c ca 45 min.

samme eller opp til dobbelt av det over som tørrhumle, fem dager før cc eller flasking.

Blir ubalansert og fint :)
 
Det er vel tørrhumlinga jeg mener du er "streng" på, antall dager maks og min,, mener og har lest fosøk fra deg ?
Takk for innput, det er en +++ uke til brygging så jeg får se hva jeg blir enig med meg eller dere om :)
 
Slik ser det , brygger i morgen.
Kunne ikke bruke mer enn 50 gram på 60 min for da stiger IBU opp mot 100, IBU på nesten 70 er det meste jeg har prøvd men mulig jeg prøver litt mere.
Tørrhumling på 5 dager har jeg ikke mulighet til, bor jo ikke i bryggeriet.

sommer IPA
21-A American IPA
Date: 17.03.15

Size: 64,33 L
Efficiency: 85%
Attenuation: 80,0%
Calories: 205,15 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,062 (1,056 - 1,070)
Terminal Gravity: 1,012 (1,008 - 1,014)
Color: 23,85 EBC (11,82 - 27,58)
Alcohol: 6,52% (5,5% - 7,5%)
Bitterness: 69,9 (40,0 - 70,0)

Ingredients:
15200 g (93,8%) Pale Ale Malt - added during mash
1000 g (6,2%) Crystal 120 - added during mash
50 g (8,8%) Columbus (15,0%) - added during boil, boiled 60 m
100 g (17,5%) Citra™ (13,5%) - added during boil, boiled 10 m
100 g (17,5%) Centennial (8,5%) - added during boil, boiled 10 m
60 g (10,5%) Cascade (7,0%) - added during boil, boiled 10 m
100 g (17,5%) Citra™ (13,5%) - added during boil 0 min
100 g (17,5%) Centennial (8,5%) - added during boil 0 min
60 g (10,5%) Cascade (7,0%) - added during boil 0 min

Schedule:
Ambient Air: 21,11 °C
Source Water: 15,56 °C
Elevation: 0,0 m


Results generated by BeerTools Pro 2.0.14
 
Tilbake
Topp