Andrimne Witbier som har stoppet

Runeska

Norbrygg-medlem
Den 8 Januar satte jeg på 40liter Andrimne Witbier.
Skal ha OG:1.053 og FG: 1.012

Jeg fikk en OG på 1.053 på 40 Liter (Ca utnyttelse 80%)
Bruker Speidel med Stegmesking.
Laget en starter på 2 -3 liter med Wyeast 3068

Etter en uke er SG: 1.048 (12Brix) Var høy aktivitet med en gang
(Står i en stor fryser med tempregulering på 18gr)

Etter to uker er SG:1.048 (12 Brix) øket tempen til 20gr

I går (2uker og 3 dager) er fortsatt SG:1.048


Hva kan en gjøre :(
 
Du har brukt en tysk hveteølgjær (WY3068), og disse skal tåle gjæring på selv svært lave temperaturer. Hva var mesketemperaturen din?

Om målingene dine faktisk stemmer, høres dette svært merkelig ut. Har du prøvd å måle med en annen oechslevekt? det kan jo tenkes at det er noe galt med selve målingen.

Om du har målt med refraktometer underveis, bør du være klar over at målingene blir forstyrret av alkoholen som utvikles under gjæringen. Test med en oechslevekt. Refraktoimeteret er kun egnet til å måle OG-en med. Måler du underveis, kan du bruke regnearket under (fra MoreBeer) for å korrigere. Om du plotter inn verdiene du har oppgitt her, blir FG-en likevel svært høy...

Kanskje det kan vræe en idé å pitche en ny starter. Lag i så fall en starter og pitch den mens den er på sitt mest aktive.
 

Vedlegg

  • refractbeer.xls
    419 KB · Sett: 42
Du har brukt en tysk hveteølgjær (WY3068), og disse skal tåle gjæring på selv svært lave temperaturer. Hva var mesketemperaturen din?

Om målingene dine faktisk stemmer, høres dette svært merkelig ut. Har du prøvd å måle med en annen oechslevekt? det kan jo tenkes at det er noe galt med selve målingen.

Om du har målt med refraktometer underveis, bør du være klar over at målingene blir forstyrret av alkoholen som utvikles under gjæringen. Test med en oechslevekt. Refraktoimeteret er kun egnet til å måle OG-en med. Måler du underveis, kan du bruke regnearket under (fra MoreBeer) for å korrigere. Om du plotter inn verdiene du har oppgitt her, blir FG-en likevel svært høy...

Kanskje det kan vræe en idé å pitche en ny starter. Lag i så fall en starter og pitch den mens den er på sitt mest aktive./quote]


Hei igjen. Belager at det gikk litt fort i svingene her. Ser at jeg har oppgitt OG til 1048 etter 14 dager det riktige er 6 Brix noe som skulle tilsi 1024 i OG, noe som er 12 OG for mye ifølge oppskr. Da blir vel ølet for søtt.  Meskingen ble foretatt etter oppskriften din
 
Som Gahr nevner blir måler refraktometeret feil når det er alkohol i prøven. Hvis åpner excelarket og legger inn en OG på 12 brix, som tilsvarer 1.048, og en FG på 6 brix får du en justert FG på 1.010.
Og det er jo helt etter boka :skitbra:
 
Takker for tilbakemelding.
Målte med oechselvekt og fikk 12 i FG.
Lærte med dette at en må ofre noen ml for å få riktig avlesing.
Brukte denne gangen ferske appelsiner, koriander og kamille.
Tappet opp i dag og luktet og så helt fantastisk ut.

Resultat:
40 liter med utbytte 80 % OG 53 og SG 12 gir ca 5,1% alkohol.
 

Vedlegg

  • 2012-01-29 11.47.33.jpg
    551,9 KB · Sett: 137
  • 2012-01-29 11.47.15.jpg
    404,9 KB · Sett: 145
  • 2012-01-29 11.47.22.jpg
    360,5 KB · Sett: 134
Tilbake
Topp