Det kjipe er at Lallemand skriver det samme på dataarket. Hos Fermentis finner du at f.eks. w-34/70 har 80-84%.På et øl med 100% basemalt og mesketemperatur 65C så får du da 75-78% utgjæring, men flere faktorer enn det spiller inn også. Skulle produsentene laget en tabell som sa FG etter OG, oppskrift, meskeprofil og humlekryp ville gjærposen ha vært ei bok.
Da kan du regne med medium til høy, hehe. Det er her man må kjenne sin prosess, og alle notater kommer til nytte. Om du repeterer prosessen din og bruker en type gjær vil du få det samme resultatet. Det handler om og ha kontroll på prosessene, og kjenne sin gjær. En av grunnene til at bryggeriene har en husgjær.Så vanvittig irriterende at det skal være så vanskelig å oppgi utgjæring i prosent. Hvilken utgjæringsgrad kan man regne med når det står "medium to high attenuation" på pakken?
Hehe, det stemmer. Det er en del av å "lære" seg prosessen når jeg mer og mer har gått over til å lage oppskriftene selv. Ser på andre oppskrifter for inspirasjon, men irriterer meg hver gang over at FG'en som Brewfather regner ut stemmer _aldri_ med noen av de oppskriftene jeg har sett på. Hvordan det er i praksis har jeg ikke så god data på.Brewfather er ganske presis til å regne ut FG.
Temaet har vært oppe før, ser jeg.
Det er et god poeng. Ble bare litt frustrert når jeg satt med oppskriften igår kveld.På et øl med 100% basemalt og mesketemperatur 65C så får du da 75-78% utgjæring, men flere faktorer enn det spiller inn også. Skulle produsentene laget en tabell som sa FG etter OG, oppskrift, meskeprofil og humlekryp ville gjærposen ha vært ei bok.
Størst sannsynlighet er det for at du har en målefeil et sted enten på instrument eller temperatur. Kjøpte selv et Alla France FG-hydrometer som skulle være presise saker. Måler 1.002 lavere enn reelt. Jeg gidder faktisk ikke å bry meg så nøye på så små avvik. Hvis gjæren bunnfeller, ølet klarner og smaker godt så er jeg fornøyd. Umulig å kontrollere alle variabler som hjemme brygger uansett.Hehe, det stemmer. Det er en del av å "lære" seg prosessen når jeg mer og mer har gått over til å lage oppskriftene selv. Ser på andre oppskrifter for inspirasjon, men irriterer meg hver gang over at FG'en som Brewfather regner ut stemmer _aldri_ med noen av de oppskriftene jeg har sett på. Hvordan det er i praksis har jeg ikke så god data på.
Men får bruke noen brygg til å høste erfaring med de ulike gjærtypene
Jeg er litt for opphengt i detaljert til at jeg kan la det gå Men så lenge jeg ser et mønster, så kan jeg leve med det.Størst sannsynlighet er det for at du har en målefeil et sted enten på instrument eller temperatur. Kjøpte selv et Alla France FG-hydrometer som skulle være presise saker. Måler 1.002 lavere enn reelt. Jeg gidder faktisk ikke å bry meg så nøye på så små avvik. Hvis gjæren bunnfeller, ølet klarner og smaker godt så er jeg fornøyd. Umulig å kontrollere alle variabler som hjemme brygger uansett.
Ble noe bekymra på denne Old Salt Tavern som fikk det noen grader for varmt under stormgjæringa. Den gikk på fat i går, og smaksprøven tilsa ikke noe usmak å bekymre seg over selv med temperaturer på 27-28 grader! Klemte nedpå 2-3 desiliter for å ta "hodepine testen", og jeg sov godt og våkna uten hodepine i dag.
Nei, på dette området er jeg blank. Men kanskje noe dukker opp om du googler disse to enzymene + Scott Janish?Vis vedlegget 64908
Fryktelig dårlig bildet da, tatt fra siste Brew Your Own magasin.
Det er vel nytt at Lallemand oppgir biotransformasjon på gjæren sin? Lav- Medium-Høy på
B-glucosidase og B-lyase. Dette har vist betydning for humlerike IPAer. @Finn Berger kan du lære oss mer?